6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

"Jak można zrobić film o ćpunie, który zostawił matkę z dzieckiem?"
Zostawił, ale myślicie, że chciał. Magik był pod koniec życia chory psychicznie, a jak ma się chorobę psychiczną to się nie myśli racjonalnie. Do tego doszły jeszcze różne inne problemy.
Równie śmieszni są ci, którzy się plują, że nie powinno być filmu, bo PFK to nie jest żaden legendarny skład. Są różne gusta, jeden może uważać kogoś za legendę, inny nie. Dla mnie przykładowo Magik jest legendą - był w dwóch zespołach - Paktofonikę uważam za zespół bardzo dobry, Kaliber 44 - za najlepszy jaki był w polskim hip hopie.
Gdyby Magik nie zginął to żadnego filmu by nie było - ale tak się złożyło, że działalność PFK ma wyjątkowo tragiczny życiorys - i jest film. PFK była dobra - to niech sobie będzie film, czemu nie.

ocenił(a) film na 6
Saichan

dzięki za tą wypowiedź bo wku.wiały mnie już te wszystkie tematy a sam nie umiałbym napisać tego samego co ty

THEmaniek228

Ten film jest po prostu autentyczny. Dotyczy " jednego z nas" , ludzie inaczej reaguja na takie historie i wyciągają, prawdopodobnie , trafniejsze wnioski w momencie kiedy mówimy o realnej postaci,a nie fikcyjnej! Osobiście nie znam dokładnie całej historii życia Magika,ale wiem,że przez to jaki był,jaką muzykę tworzył ta historia dotrze do różnych warstw społecznych,a ludzie chętniej się na niego wybiorą. Dlatego takie filmy powinny powstawać. Po za tym nie powinno się oceniać ludzi po pozorach! Jestem ciekawa czy jakby ktoś bliski z rodziny pana x, miał podobne problemy też wyrażałby takie opinie. Najpierw obejrzmy - potem oceniajmy ,wiadomo nalezy pamietać że to tylko film. zdarza się naciąganie rzeczywistości - myślę,że ludzie są tego świadomi,a jak ktoś nie ma ochoty na teo rodzaju historie to nie musi zaraz trąbić o tym na forum.pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Saichan

Stary! Kwintesencja tego filmu oraz twórczości Magika - dosłownie w kilku zdaniach! Szkoda, że Naród jest zawistny i nie chce tego biednego, a zarazem bogate w talenty Magika zostawić w spokoju.

ocenił(a) film na 7
bartez_nowy

A ja nie potrafię zrozumieć - co za różnica jakie miał życie prywatne, co robił i z kim, jak wygląda, jak się ubierał, jakich miał rodziców. Oceniajcie jego muzykę, teksty i to co stworzył. Typowe gadki pajaców: " dres", "łysy" ,"ćpun", brzydka okładka płyty. Jakiś karachan czy kwejk stworzył memy z magikiem i teraz durnie naśladują tę modę, nie mając pojęcia o jego muzyce i jego życiu. Tak samo ta moda o Janie Pawle II..gówno wiedzą o nim, ale naśladują innych gimbusów bo rośnie fejm na forum. Proszę bardzo niech ktoś założy temat z analizą jego tekstów i udowodni, ze są niemądre czy głupie i wtedy to będzie argument.
On stworzył jako pierwszy w PL psychorap. Tak wysoko postawił poprzeczkę, ze nawet nikt nie próbuje robić czegoś podobnego.
Magikowi nie podobała się muzyka od 2 płyty PFK. Każda kolejna ich płyta była coraz gorsza, magik odszedł z zespołu bo nie chciał nagrywać "szajsu". Miał wizje, pomysł i talent, ale mało kto go rozumiał.

ocenił(a) film na 6
rafusss

"od 2 płyty PFK" - od Kalibra raczej
Lecz to raczej nie było tak, że każda płyta była gorsza - dwie pierwsze miały wiele ukrytych przekazów itp., i wydaje mi się, że Magik odszedł po wydaniu drugiej płyty, bo Dab i Joka już sobie postanowili, że trzecią płytę nagrają "na luzie". I Magikowi się to nie spodobało.
Ale nie zgodzę się że 3 płyta K44 to był szajs. Po prostu była inna, a Magik niestety miał charakter jaki miał.
Z resztą się całkowicie zgadzam. Jest taka plota, że Miłosz na wykładach czytał studentom teksty Kalibra - nie wiem czy to prawda, ale samo to że w ogóle taka plota powstała, to już coś znaczy.

ocenił(a) film na 7
Saichan

Pewnie masz rację dzięki ze mnie poprawiasz. , ja pisze z głowy, a czytałem o tym ponad 5 lat temu.
Ogólnie chodzi mi to, ze raperzy często odchodzą od klasycznych bitów i klimatów (np.dj 600v) a nowe twory nie zawsze są już takie fajne. Nowy focus z elektronicznymi bitami nie każdemu się podoba. Rah zachowuje ciągle bardzo dobra formę. Joka mało się udziela, ale jak się udzieli to bardzo dobre zwrotki trzaska. Abdadab już nie to co kiedyś. Ale to tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 8
Saichan

Dokładnie. Ja myślę, że film jest strzałem w dziesiątkę. Może i jestem jeszcze młoda i wielu rzeczy nie rozumiem, ale Paktofoniki słucham od bardzo dawna i uważam, że ten film im się 'należy'.
"Jak można wyciętych na łyso ćpunów nazwać legendą ?" - nie rozumiem takiego gadania.. Jak już ktoś wspomniał, każdy robi to, co lubi i nie nam to oceniać. Każdy ma swoje życie, swoje hobby, swój styl i to czyni go wyjątkowym. Rozumiem, każdy też ma swoje zdanie i może nie podobać mu się coś, co robi ktoś inny. Okej, wypowiedz się ' nie podoba mi się to', 'nie słucham takiej muzyki' czy coś w tym stylu. Ale nie obrażaj innych tylko dlatego, bo robią coś, czego ty nie lubisz. Po prostu to zaakceptuj, a głupie wypowiedzi zachowaj dla siebie. W 100 % zgadzam się z Saichanem.

użytkownik usunięty
Saichan

Dobrze powiedziane, sam bym tego lepiej nie ujął. Nic nie może się równać do K44 i Paktofoniki

ocenił(a) film na 7
Saichan

Święta racja, zgadzam się w pełni!!! Kaliber 44 był pierwszym i jedynym tak dobrym zespołem, który stworzył psycho rap i nikt mu nie dorówna. PFK super, chociaż K44 stawiam oczko wyżej. A na film czekam z niecierpliwością.