6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Daję 7/10 tylko dla tego, że scenariusz jest mocno niedopracowany - nie ma nic o Kalibrze, tak jakby sie wogóle się nie znali a przecież siedzą do tej pory w jednej branży, nie wyjaśniono dlaczego MAgik odszedł z KAlibra, ciągły brak kasy też jest dla mnie fikcjhą skoro MAgik nagrał już płyty do tej pory i koncertował a przedstwione jest to tak jakby zaczynał od zera!!
Jego zdrady a szcególnie ta przedstawiona w centrum handlowym to wogóle wizja reżysera a nie fakt, żonka zresztą też cudowna - chyba przez nią się załamał bo przecież w muzyce świetnie mu szło, właśnie nagrali płyte i dostał ją do ręki - przed nimi były koncerty i wywiady a on skacze!!!
Tak wogóle brak w tym filmie nawiązania do narkotyków tak jakby ich wogole nie było w życiu MAgika!!

ocenił(a) film na 6
bajka_pj

miałem podobne odczucia, np. w filmie pokazany był rahim jak próbuje rymować u magika i joka z dabem go wyśmiali, totalna bzdura przeciez rah wraz z 3xklanem nagrali z kalibrem psychodelę z Księgi Tajemniczej, a to był 96r. z resztą znali się już wcześniej.

użytkownik usunięty
maciejanek

bo chronologia się nie zgadza, ale taka scena podobno się wydarzyła, przynajmniej Rahim tak twierdzi:
http://www.youtube.com/watch?v=q9Kkot0eqpk&feature=player_detailpage#t=159s

ocenił(a) film na 6

a rzeczywiscie, dzieki za linka. Mozliwe ze tak było, a mozliwe ze rahim teraz nagina fakty do filmu; wypowiada sie o nim w samych superlatywach nawet w programach śniadaniowych, już nawet nie chodzi mi o to ze chronologia w filmie się nie zgadza, według mnie zrobili film dla dzieci a istniał duży potencjał. Dałem 6/10 ze względu na OGROMNY sentyment do tych postaci a także umilających seans grubych bitów.

użytkownik usunięty
maciejanek

szczerze, to też mi się wydaje, że trochę nagina. chcieli zrobić film o Magiku takim, jakiego go zapamiętali, bo można go odwzorować w dużej mierze z ich wspomnień (a to oni współtworzyli scenariusz). ale mi to aż tak nie przeszkadza, po tym filmie nie oczekuję dokumentu o pfk, a dobrego dramatu społecznego.

ocenił(a) film na 6
bajka_pj

Leszek Dawid w wywiadzie dla wrześniowego magazynu "Film" zaznaczył wyraźnie, że jego projekt nie jest dokumentem i nie przytacza ścisłych, chronologicznych faktow z życia członków Paktofoniki. Jest to film fabularny, opowiadający przede wszystkim o życiu w czasach transformacji ustrojowej w Polsce, nie jest obrazem stricte o hip hopie czy rapie jako takim.
Postać Magika jest tak złożona a na jego suicydalne zachowanie wpłynęło tak wiele niespójnych ze sobą czynników, że obarczanie winą jednej osoby, jest co najmniej nie na miejscu. W moim przeświadczeniu oczywiście.

użytkownik usunięty
ScarlettOHara

Twoje przeświadczenie uważam za bardzo dobre i nawet jeśli ktoś odczuwał niedosyt po obejrzeniu tego filmu to świadczy tylko o tym, że film był na tyle dobry by o nim myśleć, by coś dało nam do myślenia.
Zgadzam się też z Bajką. Gra aktorów to po prostu pełen profesjonalizm. Gratulacje dla chłopaków. Mam nadzieję, że nie zawiodą w przyszłości.

ocenił(a) film na 6

Aktorzy zrobili na mnie ogromne wrażenie. Niesamowicie wiarygodni.

ocenił(a) film na 6
ScarlettOHara

No gra aktorska na najwyzszym poziomie. Szacuek dla Nich. idealne dobrnie aktorów to jeden z najwiekszych plusów tego filmu.