6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205955
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem
eowine

Założyłam specjalnie konto, bo nie mogę czytać tych wszystkich wypocin oceniających film...
Jak nie pierdoły, że pominięte fragmenty o k44, to nie podoba się scena końcowa, to "kicz", "shit" itd..
Ja się tak zastanawiam, czy wszyscy oglądaliśmy ten sam film, czy 3/4 obecnych tutaj ludzi po prostu pisze, żeby pisać ?
Film nie jest o k44, nawet nie jest o samej pfk. Film nie jest DOKUMENTEM.
Czego wymagaliście od filmu?
1. Gra aktorska - znakomita - proszę podajcie mi lepszą grę aktorską AMATORÓW. Bo wielki Szyc i Karolak w KAC WAWA pokazali DNO.
Najlepsi aktorzy czasami nie potrafią wzbudzić dobrych emocji. Porównywalnie dobrym pod względem emocjonalnym filmem, była " Osaczona " z A. Jolie. Rzecz gustu, jadę dalej.
2. Muzyka - FENOMENALNA. Miłośników Julki, Gosi Andrzejewicz itd wątpię aby poruszyła w filmie.
3. Obraz, zdjęcia, całość wizualna. Co tutaj jest złe ? Pokazane są Katowice 13 lat wstecz, wątpię aby do gimnazjalistów dotarło, co się wtedy działo, zresztą, czego wymagać od pokolenia i-phonów.
4. Naciągnięte fakty, ok. Rahim nagrywał z K44. Ale przypominam to nie jest film o k44. Musieliby się cofnąć o 15 lat, wspomnieć, że poznają Rahima, zrobić przerwę 3 letnią i zacząć nawijać o początkach PFK. Trochę naciągnięte, ale dla mnie mało istotny wątek. Czy to naprawdę było takie ważne ? Dla kogoś kto doskonale zna PFK i K44 nie raziło w oczy, bo o tym znakomicie wiedział. Mnie nie raziło.
5. Co wy tam jeszcze wypisywaliście? Aha, że jest wiele lepszych filmów. No to dawajcie, który POLSKi film według was był lepszy, albo co najmniej się równał z jesteś bogiem? Dobra, poruszył mnie Katyń, ale to zupełnie grało na innych emocjach ludzkich. Budził patriotyzm itd.
6. Ja film urzekł. Przekonał. Po pierwsze "plus i minus" w wersji Kowalczyka w murowało mnie w fotel. Autentycznie nie spodziewałam się tego. Byłam nawet w szoku, że mój 15 letni brat z kolegami nie zaśmiał ani razu, gdy filmowy Magik gibał się i nawijał. Uwierzcie, to sukces. Następnie: "Nowiny" kur***, genialny fragment, Tomka " powierzchnie tnące " - dawać, który z Was nawinąłby tak samo?
I przede wszystkim kartka z ostatnimi słowami Magika.
Mogłabym się rozpisywać dalej, ale sezonowcom mówię NIE. Tak jest odnośnie piłki nożnej i chwilowej zajawki na dany zespół.
na glamrap pojawił się plakat " jesteś wieprzem " . Kto zrozumiał przekaz temu piona.

Film nie pozostawiał pola do interpretacji?
No tak, zapomniałam, że aktualnie podniecamy się " Zmierzchem " i temu podobnemu ścierwu pojawiającemu się na ekranach kin.

Przede wszystkim wszystkich krytyków odsyłam do przeczytania scenariusza , a potem do obejrzenia jeszcze raz Jesteś Bogiem.

ocenił(a) film na 8
bedtime

Świetna wypowiedź, zgadzam się i pozdrawiam :) u mnie na seansie denerwowało mnie zachowanie "młodzieży", trudno... poczekam aż wyjdzie wersja na DVD i zobaczę film ponownie w spokoju.

PIotrazz20

Nie wiem jak Ty, ale ja byłam na pierwszym filmie, po którym na sali był autentyczna cisza. Znajomi byli dzień wcześniej na premierze i opowiadali, że gdy skończyły się napisy końcowe ludzie bili brawo. Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałam to od paru osób

ocenił(a) film na 8
bedtime

Tak u mnie też bili, niektórzy może chcieli się tym zrehabilitować. Ja wolałem przyjąć film w spokoju :)

PIotrazz20

podpisuję się pod tym co napisałaś uważam dokładnie tak samo ;):):)

ocenił(a) film na 8
martyna333

tez tak sadze,,,sam fiIm jako fiIm jest bardzo dobry,,,o tym iIe w nim prawdy na temat zycia postaci wiedza tyIko rahim, fokus i magik, aIe skoro fokus i rahim go propsowaIi to napewno byIa zawarta w nim prawda,,,prawda, ktora byIa tez wzbogacona fikcja,,,jest to fiIm oparty na faktach, a nie dokument,,,kazdy fiIm to fikcja,,,wiec sie wyIuzujcie ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
magik jest teraz z bogiem i zostawiI po sobie naprawde niezIa pamiatke,,,zyI tyIko chwiIe, a jego tworczosc przetrwa niejedno pokoIenie,,,i napewno zainspirowaI niejednego ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ocenił(a) film na 8
lsd909

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,do tego aby tworzyc, a nie zamuIac,

lsd909

Kup sobie nową klawiaturę, bo Ci się interpunkcja psuje.

ocenił(a) film na 8
Krakau

+syn mi zaIaI herbata

bedtime

"proszę podajcie mi lepszą grę aktorską AMATORÓW." Od kiedy absolwenci krakowskiego PWST to amatorzy?
" Bo wielki Szyc i Karolak w KAC WAWA pokazali DNO." Wielkim aktorem na polskim poletku to może być Gajos czy Fronczewski, to po pierwsze, a po drugie, gdybyś widział "Kac Wawę", a nie rzucał opiniami z kapelusza to zdawałbyś sobie sprawę, że akurat Karolak zagrał tam nadzwyczaj poprawnie.

Krakau

dla mnie ktoś kto nie ma żadnego dorobku filmowego to amator (; . Szyc według mnie to też dobry aktor kolego.
A po drugie, co najważniejsze naucz się czytać, bo przez całą moją wypowiedź PISAŁAM a nie PISAŁEM. I kac wawę WIDZIAŁAM a nie WIDZIAŁEM. I ZDAJĘ sobie sprawę, że Karolak zagrał beznadziejnie, podobnie jak reszta. I jeśli nie masz nic mądrego do napisania to lepiej nie pisz. :)

ocenił(a) film na 5
bedtime

Masz tak niedlugo konto na filmwebie - nie daj sie wcisnac w te forme pisania na forum, ktora polega na obrazaniu wszystkich... A tak poza tym, mysle ze w polskich filmach jest duzo swietnego aktorstwa. Bardzo podobaly mi sie filmy Ki, Sala Samobojcow, Lincz, Enen, Dom zly, Roza - a to tylko z ostatnich paru lat.
W ten sposob Jestes Bogiem wpisuje sie we wspanialy ciag swietnych polskich filmow

chickensoup

Lincz zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, podobnie jak Pręgi. Sala Samobójców mną nie wstrząsnęła, są różne gusta... :) może rzeczywiście nie powinnam wchodzić w takie gówniane przepychanki, zniżyłam się tylko poziomem do mojej rozmówczyni .

bedtime

A ja mam pytanie czemu nie założyłaś własnego tematu tylko się do mnie przywalasz?

eowine

Bo nie potrafiłam tego zrobić. Stała Ci się taka wielka krzywda, że napisałam komentarz pod Twoim tematem ? Ogarnij się.

bedtime

Nie ale trzeba mieć cholernie niskie poczucie własnej wartości by tak się bać wygłaszać własne zdanie we własnych tematach.
Jestem w szoku.

eowine

nie mam niskiego poczucia własnej wartości słonko, po prostu się na tym nie znam. Nie wiem to nie dociera do Ciebie , jesteś taka/taki głuchy na to, co do Ciebie się mówi ? Ciągle się utwierdzam w przekonaniu jakie to nasze społeczeństwo jest mało zdolne do myślenia. JESTEM W SZOKU ; o

bedtime

HAHHAHAHHAHAHHAHHAHA, no nie mogę z tego...
Ja też jak można być tak nie zdolnym do myślenia by nie nacisnąć "dodaj nowy temat"
No twoja głupota to już lata :DDDDDDD uwsteczniasz się:D

eowine

Ile masz lat 15? 16? Głowa mnie boli od tej beznadziejnej dyskusji. Skoro jesteś taki ograniczony umysłowo napiszę Ci jeszcze raz : założyłam dopiero to konto w ten dzień, akurat napisałeś temat, weszłam w niego i nacisnęłam ODPOWIEDZ. Jakże mi szkoda takich ludzi jak Ty. A jak już jesteś taki do przodu, to używaj interpunkcji, bo razi mnie po oczach :)

bedtime

Weź sie nie tłumacz bo mnie to rozwala jeszcz bardziej:DDD
konto założyła a kliknąć na prawy górny róg obok "odpowiedz" to za głupia :DDD
no miazga systemu :DDDD nie mogę z tego:D

eowine

"miazga systemu" boże co to za beznadziejne określenie ? Takie szczeniackie, że w głowie się przewraca. Rzeczywiście, nie mam zamiaru wchodzić dalej w tą dyskusję, bo zniżam się pomału do Twojego płytkiego poziomu. Widać, że ledwo odrosłeś od cycka mamusi i kiepsko radzisz sobie w życiu, musi być takie przykre i nudne skoro Twoim zajęciem jest wszczynanie zamieszek na forum. Jakże Ci współczuję ciemnoto :)

ocenił(a) film na 9
bedtime

OMG.. Jakoś nie zauważyłem tu nigdzie opcji "nie przywalać się do tematu". Temat zakłada się po to, aby wywołać dyskusję, zatem spełnił swoje zadanie. PS. Odpowiadam przy Twoim poście, bo to powyżej, trochę mnie przeraża ;)

LukaszP1982

Mam nadzieje, żeś nie narobił ze strachu?

ocenił(a) film na 9
eowine

No trochę..

LukaszP1982

Odpuść, to jakiś zdesperowany nastolatek, który nie ma znajomych oprócz tych internetowych, poznanych na jakimś płytkim forum albo jakże mądrzej grze. Takim ludziom trzeba współczuć, a wchodząc z nimi w dyskusję doprowadzasz ich do ekstazy. (;

ocenił(a) film na 9
bedtime

Przekonałaś mnie :P

LukaszP1982

Jaki masz słaby umysł.
Każdy widzę cię przekona.

bedtime

Opowiedz mi o tej ekstazie:D
Świetnie się tego słucha:D
Najpierw nie potrafi wcisnąć guzika, potem wszystkie wyjaśnienia ma jak od budowy cepa:DDD

Jak się zorientujesz jak wielka jest twoja tragedia to cię na świecie już nie będzie:D
Widzę, że spotkałam Intelektualne dno.
Pozdrawiam

bedtime

Rozumiem, że innego wytłumaczenia swojej głupoty nie posiadasz :DDDD

eowine

Boże, widzisz i nie grzmisz. Gdzie zgubiłeś rozum ?

bedtime

A twój jest gdzie? Bo te twoje wypociny są żałosne :DDD
Tylko na tyle cię stać by wymyślić?

eowine

Musi Ci być w życiu bardzo smutno, bez chłopaka, urody i mózgu .

bedtime

Coś podobnego:D
Kurcze, tłumaczenia ci się kończą:D
Co za desperacja.... Ale w sumie gdzie podziewa się twój mózg skoro piszesz takie głupoty. Co mogę od ciebie wymagać.
Przynajmniej się po śmieje:D
Pozdrawiam :D

eowine

jak na razie to Ty desperacko ciągniesz temat, nudzi Ci się ? Szukałaś zaczepki, żeby wyładować swoje frustracje ? (;

bedtime

Ciągnę temat, bo widzę rozwój twojej głupoty a to bardzo ciekawe zjawisko socjologiczne.
Twoje tłumaczenia czy jakaś forma obrony jako atak na moją osobę i tak sam w sobie jest tak płytka i żałosna, że tu badania można prowadzić.
Kontynuuj dlatego, nie wstydź się:D Pokaż na co cię stać:)

eowine

Z twojego postu zrozumiałam: bla bla bla. Współczuję głupoty i gratuluję odwagi. Trzeba być wielce odważnym człowiekiem, aby tak na forum afiszować się ze swoimi słabościami.
Idź odrób lekcje dziewczynko. "ciekawe zjawisko socjologiczne" wiem, chciałaś być mądra, ale nie poszło. I jeszcze raz powtórzę, zacznij używać interpunkcji, w roli wyjaśnienia między innymi przecinki, bo jak czytam Twoje wypociny, to padam ze śmiechu.

bedtime

To, że przyznałaś się, że rozumiesz bla bla bla to akurat strzeliłaś sobie w stopę.
Ale dobrze, że wreszcie się przyznałaś, że jesteś ograniczona.

To, że ja tu padam ze śmiechu to widać od początku a to że ty naśladujesz to kolejny dowód, że rozmawiam z małpą :DDDDD

eowine

" że, że, że " na polskim nie uczono zastępować słów powtarzających się innymi ?

" dowód, że rozmawiam z małpą " z tego co mi wiadomo człowiek pochodzi od małpy, a one są bardziej wrażliwe i inteligentne od człowieka, także na ten moment stwierdzam, że gdy były lekcje biologii i polskiego wolałaś czytać bravo girl.

bedtime

Czy ty masz poważne zaburzenia kobieto? :DDDDD
Już brakuje ci słów i zaczynasz mnie cytować?
No dramat :D
Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 5
eowine

mysle ze gdyby nie rozwinela twojego wpisu ten watek umarlby, wiec spoko. miala dlugi., merytoryczny, ciekawy wpis - zejdz z niej :) pogadajcie o filmie.

chickensoup

czytając te wpisy od razu przypomniały mi się czasy, gdy trzeba było chodzić do kościoła i ksiądz przed mszą zawsze szukał wśród młodszej widowni jeleni do odmawiania różańca. Wtedy tez były takie wśród nas przepychanki kto ma iść, bo oczywiście nikt nie chciał. Fajne czasy...

chickensoup

Ja zadałam jej pytanie. Ona wyjaśniła, że nie potrafi nacisnąć guzika a potem zaczęła atak na moją osobę.
Czemu idiotki mam sobie nie pooglądać?

chickensoup

Druga sprawa, że gdym chciała opisać coś merytorycznie to nie pisałabym na filmwebie. Tym bardziej, że nie było to temat do dyskusji.

bedtime

"Aha, że jest wiele lepszych filmów. No to dawajcie, który POLSKi film według was był lepszy, albo co najmniej się równał z jesteś bogiem? Dobra, poruszył mnie Katyń, ale to zupełnie grało na innych emocjach ludzkich. Budził patriotyzm itd. " - a wiele polskich filmów widziałaś? Bo jeśli tylko "Katyń" Cię poruszył to chyba nie dużo tego było. Obejrzałaś choćby "Skazany na bluesa"?

użytkownik usunięty
aariciaa

Ja tak :) Ale nie o tym mowa. Mi się od razu na myśl nasunął "Plac zbawiciela" w reż. Krauze. To był film, który mną wstrząsnął. Poza tym uważam, że ludzie uważają często za genialne te filmy (dramaty najczęściej), które odwołują się do jakichkolwiek, choćby najmniejszych fragmentów z własnego życia, które zostawiły blizny na duszy. "Jesteś Bogiem" oglądałam i uważam, że to naprawdę świetny film. Może też dlatego, że jako nastolatka dużo słuchałam PFK. Może dlatego, że PFK tworzyło muzykę w latach mojej młodości. Może dlatego, że w mojej rodzinie doszło kiedyś do samobójstwa. Nie wiem, ale film jak dla mnie kapitalny, a aktorzy zagrali tak dobrze, że byłam bardzo zaskoczona wysokim poziomem. Nie piszę tylko o aktorach pierwszoplanowych, ale także tych drugo- itp.