6,8 206 tys. ocen
6,8 10 1 205948
6,7 50 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Nie wiedzialem,ze ten film jest az tak slaby. Jednak mialem racje wstrzymujac sie z ogladaniem jego do tej pory, a jednak po dluzszym czasie postanowilem to zrobic. Nie mialem ochoty ogladac filmu o historii,ktora znam mniej wiecej i jak sie okazalo,zadnych nieznanych dotad faktow z powstawania grupy i jego dzialalnosci tam nie bylo. Po pierwsze,tragiczna gra aktorow grajacych Fokusa i Raha, miotaja sie jak jakies cioty,jacys tacy wystraszeni ciagle. Ten ktory gral magika jako tako dawal rade,chociaz w ogole prawie nie pokazali jak tworzy , byla tylko jedna scena jak rapuje na klatce schodowej. Rowniez,w ogole nie wspomniano o jego schizofrenii,co bylo jednym z powodow jego samobojstwa a nie brak pieniedzy na gwiazdke! Koles ktory gral Rahima to kompletne beztalencie,on nie potrafil zdania w ogole zlozyc,zachowywal sie jak jakiś ułom doslownie,ciagle byl wystraszony l i nie mogl dokonczyc kwestii.
Naprawde wstyd ze Rahim zostal tak ukazany. Nie wiem jak oni pozwolili takiemu kolesiowi odegrac ta role, zepsul caly film. Kolejna sprawa jest brak ukazywania koncertow,tudziez undergroundowych gigów, co powinno byc podstawa w tym filmie,jak rowniez brak scen tworzenia muzyki przez grupe, wspolnych prób. Rozmowy miedzy czlonkami grupy tez takie sztuczne,zbyt grzeczne momentami, jedynie "magik" daje rade,wypadl dosc naturalnie. Nie rozumiem zachwytow nad tym filmem swego czasu oraz calego szumu,jest naprawde slaby jesli chodzi o odwzorowanie tej historii,bo po to powstal Myslalem ze ukaze wiecej szczegolow z ich zycia w tamtym okresie,spotkania z roznymi ludzmi itd.

użytkownik usunięty
Robson293

Panie dwa słowo0a tylko:) (Uwaga spoiler! by się przydało)! Bo dopiero dziś będę pierwszy raz oglądał, ok...:-D

ocenił(a) film na 5

Zalecam najpierw obejrzeć, potem tu zaglądać, bo często można się naciąć

użytkownik usunięty
Robson293

Nie wiem, czy gdzieś oficjalnie potwierdzono, że miał schizofrenię, ale w filmie były takie przebłyski. To jego dziwne zachowanie w związku z plakatami reklamującymi chipsy (o ile dobrze pamiętam), jakby się ich bał. Ogólnie odkąd dowiedział się o rozwodzie to miał takie właśnie zawieszenia, pewnie dziwne myśli, izolowanie się, brak chęci do czegokolwiek itd. To dobrze widać w grze Kowalczyka, zwłaszcza na jego twarzy maluje się coraz większe zagubienie. Wiadomo, że nie chodziło o kasę, ale chyba się zaciskała jakaś pętla, bo wszystko naraz zaczęło się chrzanić. Zresztą co my wiemy, co siedzi w głowie człowieka, który nie chce już żyć...

Druga kwestia, to Rahim i Fokus zaakceptowali aktorów grających ich postaci, ogólnie wypowiadali się z aprobatą o filmie, więc chyba nie jest tak źle. Z tego co wiem, Rahim był bardzo spokojnym, nieśmiałym i wycofanym chłopakiem, więc też jakieś te cechy Ogrodnik ujął w swojej grze. I jest dobrym aktorem, co udowodnił kilkoma filmami.

Też miałam chyba za duże oczekiwania i nie dowiedziałam się niczego nowego, ale jednak patrząc na całość nie można powiedzieć, że to słaby film.

użytkownik usunięty

" Nie wiem, czy gdzieś oficjalnie potwierdzono, że miał schizofrenię, ale w filmie były takie przebłyski."

zgadza się, przebłyski były, z tym plakatem, Magik wtedy powiedział jak samochód się zatrzymał, "znowu ten gość od chipsów" dla nas to nic takiego, ale dla ludzi z początkującą schizofrenią to jest początkująca faza, wiem bo czytałem,
kolejna sytuacja, , która może być adekwatna do tego gościa z plakatu, to jak Magik po wyjściu ze sklepu teścia, fokus za nim zwrócił sie do niego,:"chyba nie myślisz że ktoś cię śledzi, ,"
z tym brakiem kasy i ciągłym zebraniem od Gustawa,mi się wydaje że mogło chodzić o brak kasy na trawake, chodź to nie zostało ukazane. ..Praktycznie tylko Magik tak żebrał o tą kase..

ocenił(a) film na 3

Wiem,ze czlonkowie grupy zaakceptowali aktorow, bo ogladalem materialy na yt. Co do schizofrenii to fakt, moze mial przeblyski ale skoro jest to film dla szerokiej publicznosci, mogli to bardziej podkreslic jako jeden z elementow samobojstwa, gdyz ja to przynajmniej odbieram, ze jest kladziony nacisk na motyw pieniedzy. Zreszta nie chce mi sie wierzyc, ze to byl wazny powod w rzeczywistosci bo przeciez chyba wiedzial,ze plyta moze przyniesc dochody w niedalekiej przyszlosci. Co do gry Ogrodnika,to nie zgodze sie,ze dobrze zagral, moze i w innych rolach jest lepszy,tak jak w charakterystycznej roli w "Chce sie zyc" np. Zreszta sam przyznal w jednym z materialow, ze nie byl w ogole dotad zwiazany z hip hopem, moim zdaniem powinni wybrac aktora, ktory "czuje" ten klimat, wtedy wypadlby bardziej naturalnie. Co do rozmow miedzy nimi oraz zachowania, wystarczy posluchac tekstow Paktofoniki zeby sie dowiedziec, ze wcale tacy niesmiali to raczej nie byli i ich jezyk byl dosc ostry.

Robson293

Motyw braku pieniedzy w tym filmie byl dosc wyrazny ale ja w zyciu przez moment nie pomyslalam ze on sie zabil z braku kasy. Wg mnie to jasno widac w filmie ze on mial problemy ze soba wlasnie cos w stylu schizofrenii czy depresji. Pod koniec filmu bylo to juz bardzo widoczne byl zamkniety w sobie, smutny oderwany od rzeczywistosci. Wiedzialam ze jak cos sie stanie to wlasnie z tego powodu..Co do reszty to nie moge sie wypowiedziec bo nie bede ukrywac ze niewiele wiedzialam wczesniej o tej grupie. Nie moj styl ale film mi sie podobał.

użytkownik usunięty
Robson293

z jednej strony dobrze piszesz, z drugiej strony my nie wiemy przecież jak wyglądały rozmowy między nimi czy były miłe czy nie, i jak sie zachowywali, tyle wiemy co z archiwalnych nagrań z neta których jest mało, ,, You now o czym ja mówię,
co do tego że mało npokazali jak Mag tworzy to się zgadzam bardzo dużo scen przegadanych, nie pokazali jak Magik beat boxuje , bo też to robił do kawałków, ,,mało mało, scena na klatce to za mało. .

ocenił(a) film na 5
Robson293

I to dużo