PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=450915}

Jestem na tak

Yes Man
2008
7,0 214 tys. ocen
7,0 10 1 213882
6,1 38 krytyków
Jestem na tak
powrót do forum filmu Jestem na tak

Jestem trochę zaskoczony, że Jim Carrey należący już bądź co bądź starszych komików, jest gwiazdą filmu będącego tak doskonały obrazem współczesnego świata. To świat ludzi otwartych i eksperymentujących. Opisują swoje życie na blogach, wrzucają swoje fotki na strony, znajdują nowych przyjaciół w sieci. Prywatność staje się przeżytkiem. Wszystkiego należy spróbować, zawsze gonić za nowością. Jeśli nie należysz do tej grupy, jeśli jesteś introwertykiem to nie ma dla ciebie miejsca w nowym wspaniałym świecie. Zostaniesz uznany za dziwaka, który musi mieć poważne problemy ze sobą i być straszliwie nieszczęśliwym. Diagnoza jest prosta: terapia szokowa. I oczywiście pod koniec filmu mamy odwołanie się do starej chłopskiej mądrości 'co za dużo to i świnia nie chce', nie zmienia to jednak faktu, że współczesny świat wymusi na introwertykach leczenie. Patrząc z boku jest się z czego pośmiać, ale przesłanie "Jestem na tak" wydaje mi się z jakiś powodów makabryczne.

Sam film jest taki sobie. Jak na nowe czasy jest zbyt zachowawczy. Zabrakło w nim pazura drapieżności. Jednak bezzębna babcia wiosny nie czyni. Jim na szczęście z umiarem stosował swoje miny – to już nie są czasy Ace'a Ventury czy Maski, dziś w modzie jest inny rodzaj humoru. Niestety nie śmiałem się aż tak bardzo jak chociażby na "Rock'n'rolli", ale w tłumie ujdzie.