PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=716313}
6,6 28 tys. ocen
6,6 10 1 27921
5,8 26 krytyków
Jeziorak
powrót do forum filmu Jeziorak

Czy musiał w swym świetnym moim zdaniem "Jezioraku", by go móc w ogóle zrobić w Polsce, dodać jakże kłujący (być może tylko mnie) wątek tego że złe postacie były harcerzami i ministrantami? Przecież równie dobrze mogli być w przeszłości kimkolwiek, ale harcerzami? - czy nie da się już w tym kraju opanowanym przez polskojęzyczne władze i polskojęzyczne zarządy zrobić czegokolwiek bez dokopania Polsce i Polakom??? Takiego typu wtręty w filmach i programach TV powtarzane w kółko działają podprogowo na młodych ludzi, którzy tego nawet nie zauważają, ale to niestety jest bardzo skuteczne w obrzydzaniu im własnej ojczyzny. Czy w tym konkretnym wypadku harcerz uznawany dotychczas za kogoś o postawie wzorcowej, nieskazitelnej nie będzie się źle kojarzył, czy młody człowiek dopiero co kształtujący swoją postawę się nie zawaha przed wstąpieniem w szeregi naszego harcerstwa? Powtarzam więc pytanie - czy takie warunki ( dodawania takich wstrętnych rzeczy do scenariuszy) stawia się reżyserom? Czy ten piękny kraj należy jeszcze do nas?

ocenił(a) film na 7
adso41

Wątek jest kłujący tylko ciebie. Ciemne charaktery tego filmu dorastały jakieś 40 lat temu - wówczas prawie wszyscy należeli do harcerstwa (czasem zbiorowo zapisywano całe klasy nie pytając o zgodę), ale była to jedna z niewielu organizacji, które zapewniały dzieciom w miarę atrakcyjne spędzanie czasu. Prawdopodobieństwo, że w młodości było się zuchem lub harcerzem było znacznie wyższe, niż dziś.
Podobnie było z ministrantami, do ministrantury ciągnęło więcej dzieciaków, niż dziś. Poza tym zgrabnie było można powiązać w ten sposób księdza z dziećmi.
Wyjaśnienie twoich wątpliwości zdaje się być zatem łatwe. Ale oczywiście można wmieszać w to antypolskie media i antypolski rząd i obrzydzanie własnej Ojczyzny. Powinieneś chyba coś ze sobą zrobić, to nie jest zdrowe.

adso41

Poza powyższym wyjaśnieniem - chłopcy zostali z harcerstwa wydaleni za złe zachowanie, a ksiądz wspomina ich kiepsko. Według mnie to tworzy raczej pozytywny obraz, a nie szkalujący... no ale każdy widzi co chce widzieć :)

adso41

Lecz się! Lecz się! Lecz się! Juto będzie za późno - to byłem ja reżyser i autor scenariusza, bo pytanie miało być do scenarzysty a nie reżysera, prawda? Twoje szczęście, że można łączyć funkcje, inaczej wtopa była by totalna.