Jestem zniesmaczony scena w które Steve Wozniak opowiada kawały o Polkach. Przykro że jako
społeczeństwo nie reagujemy na takie ataki, nasze ministerstwo spraw zagranicznych powinno
reagować w takich sprawach a nie w co drugiej pordukcji Hollywodzkiej mamy pojazd po
Polakach. Hańba...
Stary to są tylko żarty/kawały. Przecież Wozniak nie mówi że Polska i Polacy są chujowi czy są brasami, poza tym Wozniak jest polskiego pochodzenia (ojciec jest polakiem). Więc wyluzuj.
No wiesz szydzi z naszych kobiet. Na bank w rzeczywistości nie opowiadał kawałów tej postaci bo tak jakby się bił po mordzie. Czekam aż w jakimś filmie żyd opowie kawał o żydach :)
Polecam filmy Sachy Barona Cohena lub serial " Głowa rodziny", tam to dopiero dostaje się Żydom.
"OSS 117: Rio nie odpowiada" tutaj jest o żydach chociaż to komedia.
http://www.filmweb.pl/film/OSS+117+-+Rio+nie+odpowiada-2009-340263
To francuski film więc poniższy dowcip dla orientujących się w wymowie francuskiej
Sam wybiorę sobie imię.
Dla pana Lee, mogę dać Ci kilka Lee-podobnych.
Zostaw to li mnie!
Chociaż nie jest to lee-galne.
Bądź lee-pliwy!
Myślę o ukryciu tego.
Masz racje.
Podążaj za lee-derem.
To bardzo dziwne.
Niechcący, użyłem żydowskiego humoru.
Naprawdę? Czyli jakiego?
To taki kiedy nie jest śmieszny i nie wspomina o kiełbaskach.
żydowski humor to taki kiedy nie jest śmieszny i nie wspomina o kiełbasach.
Sprawa jest taka że to o żydach to prawda a o Polakach to czyste kłamstwo i celowo jest mówione.
Wozniak opowiadał i zbierał takie kawały! Poczytaj sobie troszkę i nie trolluj na błahy temat. To tak jakbyś chciał zadość uczynienia i usunięcia dowcipów o np. blondynkach bo to kobiety a Twoja dziewczyna jest blondynką. Żałosne!
A Ty nigdy nie opowiadałeś/aś kawałku z serii "idzie polak, niemiec i rusek..." ?
mnie to nie zniesmaczylo choc nie lubie gdy kpi sie z moich rodakow . trzeba rowniez pamietac ze np tzw polish joke sa wymyslem obywateli narodu wybranego . w filmie nie bylo zadnych np wulgaryzmow o nas tylko dowcip o dlugim nazwisku i tyle.a tak na marginesie opowiem wam autentyczna historie z L.A. gdzie wujek kumpla byl w restauracji i slyszal jak dwoch zydow opowiadalo se kawaly o polakach. w pewnym momencie sam sie ich zapytal -wiecie panowie skad sie wzial wielki kanion? gdy omu rzekli ze nie to odparl im -żyd zgubił tam centa . dwaj panowie zamilkli i po chwili wyszli.to taka ciekawostka tylko ale miala miejsce , wiec dajmy spokoj .pozdro wszystkim
Ale z żartów o murzynach, żydach, peruwiańczykach, rosjanach już się pewnie śmiejesz co?
Otóż to. A poza tym nie tyle o Polkach, co ich pomysłach na polepszenie statusu. ;)
No tak ,ale o antypolonizmie w Hollywood powstały już książki. Te żarciki zostaly tam umieszczone bo widać żydowscy producenci lub twórcy nie mogli znieść pokazania Polaka tylko w pozytywnym swietle.
Te żarciki znalazły się tam, bo Wozniak słynął z tego, że je opowiadał. W ogóle bardzo często robił kawały dlatego w pracy miał przydomek "crazy Polak" .
TAAAKKK GREKUUS pokazujmy światu, że Polacy są zakompleksieni i nie mają do siebie dystansu ! Po co się doszukiwać i na siłę tworzyć problem?
Dramat. Nic tylko się powiesić, tak strasznie nas obrażają. Akurat z tego o nazwisku się uśmiałam, bo sama mam długie nazwisko, które nawet Polakom sprawia trudność :D
Twoje oburzenie to czysty przykład, że nie mamy dystansu do siebie, jesteśmy sztywnym narodem, jak my opowiadamy kawały o ruskach, Niemcach, żydach, murzynach to jest fair, a jak już ktoś opowie o nas kawał to się spinamy, żałosne....
Mów za siebie ,a nie za cały naród łaskawie.
A antypolonizm w Hollywood to temat rzeka i faktyczne zjawisko.
Prawda w oczy kole? :) kolejny przykład typowego polaka nieumiejącego przyjąć krytyke na klate tylko broni własnego tyłka...powtórnie żałosne. Jeśli nam wolno żartować o innych rasach, nacjach to oni chyba także mogą pożartować sobie z nas nieprawdaż?
To jest "prawda" dzieciaka z czarnym ćpunkiem na awatarze. To jest wlasnie żałosne. Inteligentni ludzie nie piszą takich bzdur o całym narodzie w tym o sobie ,po wypowiedzi jakiejs jednej osoby.
Inteligentni ludzie potrafią trzeźwo ocenić sytuację i stwierdzić, że nasz kraj jest krajem groteskowym z ukrytymi pobudkami komunistycznymi, brakiem tolerancji i z ludźmi umiejącymi śmiać sie tylko z innych a nie z samych siebie.
Polska jest krajem post-kolonialnym owszem ,ale to nie znaczy ,ze wypowiedz na filmwebie jednej osoby cokolwiek mówi o całym narodzie. A pamiętać nalezy ,ze do narodu polskiego należą tez obywatele innych krajów ,którzy Polskę widzieli na zdjęciach.
Chlopie, zeby powiedzial kawal o zydach, a nie daj boze o murzynach to by mu dom spalili, a moze i gorzej. A tak napisali o polakach, bo wiedzielil ze polacy to najwyzej zrobia troche wiatru szabelka i sie rozejdzie po kosciach.
Ktos zwojowal cos w temacie "Nasze matki, nasi ojcowie"? (bez komentarzy typu-tam nie bylo zartow o polakach) chodzi mi ogolnie o tematyke "PL"
Ja tez sie smieje jak gdzies zobacze jakis zarcik na temat, byle by to nie weszlo scenarzystom w krew, bo zrobi sie modne i ciezko bedzie to opanowac.
To pooglądaj sobie takie seriale jak " Głowa rodziny", " Dwie spłukane dziewczyny", " South Park" i kilka innym to się przekonasz, że tam też pluje się w twarz PC, a mimo to nikt stwórcom nie spalił domu.
Robicie z siebie głupków a potem się dziwicie że się z was świat śmieje. Przykład: polskie komentarze na Youtube pod prawie każdą popularną piosenką, jakby Polacy dopiero co odkryli internet. Jakoś nie widzę żeby Niemców podniecało pisanie po niemiecku pod każdą piosenką.
Wy ,a masz na myśli swojego brata z gimnazjum. Wierz mi nie wiem czy ulamek procenta osób co tu piszą robi to o czym piszesz.
Skoro obrażasz się na takie dowcipy z Polaków to zdecydowanie Ci odradzam oglądanie jakichkolwiek francuskich komedii, tam co chwilę nabijają się z polaków
moim zdaniem fajnie, że zaznaczyli w filmie jego polskie pochodzenie, ilu obcokrajowców o tym fakcie wiedziało lub zwróciło na to uwagę? myślę, że niewielu.
a żart był całkiem spoko i wcale nie odebrałam tego jako naśmiewanie się z Nas.
film robili żydzi dla żydów więc czego się spodziewasz żydowska nienawiść do Polaków jest w świecie znana
To nie jest wyjątek. To jest właśnie najlepszy przyklad reguły. Widziales ten film? Polacy przedstawieni jako idioci ,w tym jeden z nich ma kompleksy i przeszedl na judaizm i wmawia innym ,ze jest zydem.
Wyjątkiem od reguły jest Gravity ,gdzie Kowalski jest w 100% pozytywną postacią ,ale nie wiem czy jacykolwiek żydzi przy tym filmie majstrowali.
Za przeproszeniem, ale obydwaj pieprzycie głupoty jak na popijawie podczas zjazdu PZPR. To, że Wozniak opowiedział w filmie tylko jeden kawał o Polakach to od razy debilne gromy, że " żydowski spisek" wymierzony w Polaków. W ostatnich latach ukazało się całkiem sporo filmów z Polakami lub osobami polskiego pochodzenia w rolach głównych:
- Kick Ass 2 ( 2013)
- Woda dla słoni ( 2011)
- Niepokonani ( 2010)
- Kick Ass ( 2010)
- Gran Torino ( 2008)
- Żółtodziób ( 1990)
- Woda dla słoni ( 2011)
- Pod słońcem Toskanii ( 2003)
- O jeden most za daleko ( 1977)
- Znikający punkt ( 1971)
- Bitwa o Anglię ( 1969)
- Parszywa dwunastka ( 1967)
- Wielka ucieczka ( 1963)
Plus seriale telewizyjne.
I raczej na pewno Żydzi maczali w tym palce, w końcu całe Hollywood i światowa kinematografia jest w ich łapkach :) A poza tym we wielu produkcjach filmowych i telewizyjnych też kpi się z synów Abrahama i przedstawia ich w niekorzystnym świetle. A bohaterowie " Big Lebowskiego" są całkiem sympatyczni, w amer. produkcjach nie tylko Polonusi są takimi luzakami.
Nie wiem kto w Kick Ass był Polakiem ,ale Kowalski w Znikającym Punkcie to ćpun i nie jest to raczej protagonista.
Kowalski w Gran Torino to prostak i rasista. Kowalski w Tramwaju zwanym pożądaniem jest prostakiem.
Lebowski to debil ,a jego kolega ma kompleksy wobec żydów. W Rodzinie Soprano Polacy to złodzieje.
Generalnie w większości filmów polskie nazwisko wynika z jego egzotycznosci a nie konkretnego zamyslu i pochodzenia postaci. Nie wiem czy wiesz ale kapitan Nemo też był Polakiem ,ale żydowski wydawca Verne'a kazal mu jego pochodzenie zmienić.
Musze przyznać ,ze milo zaskoczyla mnie postać Kowalskiego (a jakze) w Gravity bo jest to mega pozytywna postać. Generalnie mozliwe ,ze masz racje i trochę jestem przewrażliwiony ,ale wierz mi ,ze nie jest to bezpodstawne.
Pozdrawiam!
Bohater KA raczej jest Polakiem, bo w filmie widać, że rodzina jest chrześcijańska. Z kolei Walt Kowalski to na pierwszy rzut oka gbur i rasista jak jego kumpel Irlandczyk i fryzjer Włoch, ale gdy się go bliżej pozna okazuje się prawym gościem, który zaprzyjaźnia się ze swoimi azjatyckimi sąsiadami, a na końcu oddaje za nich życie. A co do drugiego Kowalskiego i Big Lebowskiego to zdania są podzielone i raczej nie wywołują, aż takich negatywnych reakcji.
Przede wszystkim bardziej negatywnie niż Polaków pokazuje się Włochów, Irlandczyków, Rosjan, Afroamerykanów, Azjatów oraz Latynosów, a i negatywnych Żydów tez się sporo znajdzie. Trzeba tylko dokładnie poszukać.
Pierwotnie Verne tworząc postać kapitana Nemo zamierzał opisać go jako Polaka - powstańca (Polska w okresie zaborów), lecz z powodów politycznych (stosunki francusko-rosyjskie), po naciskach wydawcy zdecydował się na zmianę narodowości bohatera. Kapitan Nemo w wydrukowanych powieściach jest Hindusem stroniącym od ludzi.
Tak ,wydawca Verne'a (o owym pisarzu chodziły pogłoski ,że urodził się jako Olchowicz, albo podobnie) kazał mu zmienić pochodzenie bohatera.
Ano faktem jest ,że amerykanie mają zakodowaną tą łatwą sztampę gdzie rosjanie są zawsze zlem tego swiata (patrz. Gravity). To fakt ,ze Rosjan pokazuje sie najgorzej ,ale to niewiele zmienia.
Weźmy Gran Torino. Rasista to w amerykańskim słowniku coś jak zbrodniarz wojenny albo terrorysta i poświęcenie życia dla kolorowego to ma byc zaledwie odkupienie win za myślozbrodnię. Wątek powtarza sie w wielu filmach ,Np. American History X i jemu podobnych. Dla przykładu ,widzialem kiedyś odcinek serialu Greys Anatomy (straszliwy propagandowy chłam) i oto do szpitala przyjeżdża policjant który prosi by nie rozbierał go nikt kolorowy ,bo jak sie okazuje ma pamiątkę z mlodosci ,swastykę na brzuchu. Ostatecznie mamy wielkie przeżycia kolorowych lekarek dowiadujemy sie ,ze dziadkowie japonki zginęli w Oświęcimiu (sic!). Operacji na brzuchu dokonuje murzynka która wycina większy otwór by znieksztalcić tatuaż nie do poznania. Mamy wielkoduszna murzynkę która karze słusznie rasistę za myślozbrodnię z przeszłości ,a mlody lekarz mówi policjantowi ,ze gdyby to on operowal to ten by nie przezyl. No wlos sie na glowie jezy jakie patologie apologizuje ten tasiemiec. Biały rasista to najgorsza latka ,grożąca śmiercią (co tam ,mi samemu na filmwebie kiedyś życzyli śmierci bliskich za "bycie rasista").
Niejako nawiązuje do tego motyw w X-Menach gdzie mamy pieknie opisany obóz zagłady i "Polska". Ciesze sie ,ze amerykanie uwazaja ze Polska nigdy nie zginęła ,ale jednak w moim mieście wszędzie wisialy wtedy wielkie chorągwie ze swastykami ,kazda ulica nazywala sie adolf Hitler cośtam i miasto nawet nie nazywali sie tak jak sie nazywa. Dokładnie te same klocki mamy w Nazi matkach Nazi ojcach. Opluwanie AK przez najbardziej chory naród w Europie. Ale to trochę inna bajka. Wracając do Hollywood. Ogladalem na dniach Icemana ,film o słynnym hitmanie Kuklińskim. Jak wiemy on i jego brat byli delikatnie mówiąc nienormalni. Nigdy w żadnym filmie nie słyszalem by tak czesto podkreślano pochodzenie (anty)bohatera. Do tego pada żarcik z ust Kuklińskiego ,"pamiętaj ,jestem Polakiem. Kiepsko pracuję". Po co takie wstawki? Co one wnoszą? W jakim celu to wstawiono? Podobna sytuacja jest tutaj ,chodzi o to by polski widz nie poczul soe dumny czy zbytnio zainteresowany osobą Polaka. Filmu Niepokonani nie widzialem do końca i nie pamietam zbytnio czy byly tam podobne zabiegi dyskredytowania postaci. Nie wiem tez kto go produkowal ,pisal scenariusz etc.
Acha i proszę cofnąć slowa o "debilnych gnomach" które mialy dotyczyć i mnie. Mozna wszystko napisać po ludzku.
Idź się leczyć. Tyle Ci powiem, bo może jest lekarstwo na Twoje przewrażliwienie i obrażalstwo.
Nie wiem, według Twojego toku rozumowania, to Włosi, Irlandczycy, Murzyni, Żydzi itp. itd. czyli wszyscy powinni się obrazić, bo przedstawia się ich w negatywnym świetle, chociażby w filmach gangsterskich...
Żydzi często i gęsto się z siebie śmieją np. w American Pie lub South Park, w świecie wolności słowa niema świętych krów i tego nie mogą zrozumieć islamscy fundamentaliści.
Podzielasz ich zdanie?