John Rambo

Rambo
2008
6,8 77 tys. ocen
6,8 10 1 77271
6,0 18 krytyków
John Rambo
powrót do forum filmu John Rambo

Pierwszy film, który ogladałem - i nie mam tu na myśli poprzednich części Rambo - ale inne filmy akcji, w którym broń np. M60 ( nie wiem dokładnie czy to było M60 jeżeli nie to z góry przepraszam za pomyłkę )robi z człowieka miazgę...Podobnie sprawa ma się do AK 47... Kto był w wojsku wie że AK 47 to potężna broń, która pociskiem kal. 7,62 mm potrafi urwac głowę, posiada też dośc duży odrzut...Dlatego wkurzające są filmy takie jak np. Drużyna A gdzie bohaterowie strzelają sobie długimi seriami M16, M14, AK47 niczym zabawkami, postrzelą delikwenta a jego jedyna raną jest przestrzelone na wylot np. udo ( w rzeczywistości udo powinno byc wręcz wyrwane)... Może to i drobiazgi ale bynajmniej dla mnie mają one znaczenie Pozdrawiam!!!

ocenił(a) film na 9
Obywatel_Kane

Ale najlepsza scena była wtedy gdy Rambo wymiatał z działka 50 mm ludzie od amunicji tej broni byli przecinani a kończyny latały wokoło.
Gdzieś przeczytałem że wybuch tej bomby z II wojny był też bardzo realistyczny siła rażenia mogła wynosic nawet kilka kilometrów.
Film naprawde udany jeden z najlepszych filmów Akcji jakie oglądałem za same wrażenia daje 10/10.

ocenił(a) film na 8
mag20

Nie no sila razenia bomby z 2 wojny na kilka kilometrow to przesada i gruba... Niektore bomby wodorowe lub tez atomowe maja mniejszy zasieg (reszte zamiata fala uderzeniowa)... A co do realizmu jesli chodzi o kaliber to sie zgodze... Widac roznice miedzy malym a duzym kalibrem i to dosyc wyraznie.

mag20

50mm??chciałem powiedzieć kal 0.5 cal...a dokładniej 12,7 mm..ale 50??

Iron_Mike

W pierwszej części pod koniec filmu Rambo lata z karabinem uniwersalnym M60, trzyma go w jednej ręce w drugiej trzyma taśmę....M60 to dośc ciężki karabin o dużym kalibrze...W woju nie trzymałem osobiscie M60 ale bedąc w woju trzymałem PKT (czołgowy karabin Kałasznikowa) za nic w świecie nie mogłem jedną ręką utrzymac go prosto... A Rambo wali nim ostro nawet odrzutu nie ma :-))Ale to jeszcze nic - Terminator wymiatał 6 lufowym M61 Vulcan niczym zabawką...

Obywatel_Kane

Hmm M61 Vulcan to 20 mm działko 6 lufowe. Terminator wymiatał z miniguna, takiego samego jak w Matrixie kal. 5.56 NATO. Oczywiście nikt nie byłby w stanie utrzymać strzelającego do ok setki pocisków na sekunde działka napędowego. Na youtubie znalazlem kilka filmików jak prują z niego :-) coś pieknego polecam.
A co do M60 to rzeczywiście potężny karabin jeszcze na 7.62x51mm NATO, więc dostać z takiego to o wiele gorzej niż dostać z kałasza (7.62x39mm).
Aha i apeluje żeby nie nazywać AK-47 czy M16 karabinami bo to nie są karabiny :-)
pozdro