John Rambo

Rambo
2008
6,8 77 tys. ocen
6,8 10 1 77272
6,0 18 krytyków
John Rambo
powrót do forum filmu John Rambo

- nie najwyższej jakości dialogi wypowiadane niezbyt naturalnie (co więcej, momentami da sie odczuć dosyc tani patos, który podziała może na amerykanów, ale nie wiem czy na nas)
- brak poważniejszych zwrotów akcji - w zasadzie, poza końcową wpadką najemników, wszystko szło super gładko ku pozytywnemu dla widza końcowi. ale może miało to na celu pokazanie, jak świetnie wyszkoleni są bohaterowie - zarówno sam john jak i jego najemni kompani. scena z łukiem i seria snajpera naprawdę wywoływały uśmiech na twarzy, tego nie da się ukryć.

poza tymi rzeczami, które wg mnie obniżają ocenę filmu, do reszty nie mam powaznych zastrzeżeń. jako kino akcji, john rambo wypada wzorowo - dużo się dzieje, obrazy polane gesto czerwonym sosem. sceny walk to chyba jedne z lepszych, jakie miałem okazję w takich filmach widzieć. końcowa scena jest bardzo sugestywną klamrą spinającą wszystkie 4 części (nie wiem czy mi się dobrze wydawało, ale stallone dostał identyczną fryzurę jak w części I :D).

ja osobiście polecam nie tylko fanom, choć mój kolega, który darzy całą serię dużym sentymentem, czuł poważny niedosyt - między innymi z powodu mankamentów, wymienionych przeze mnie powyżej.

ja johna rambo w obrębie gatunkowym oceniam na 8/10. kolega dał 6/10.