PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817417}
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122791
7,1 105 krytyków
Jojo Rabbit
powrót do forum filmu Jojo Rabbit

Sympatyczni naziści, klawy Hitler, mądra i atrakcyjna Żydówka, oraz zakochany w niej mały Niemiec.Gdyby jacyś neonaziści miłośnicy Adolfa Hitlera i NSDAP byliby w Polsce to „Jojo Rabbit" mógłby im się spodobać, bo kreśli pozytywny wizerunek niemieckiego narodowego socjalizmu pod koniec II wojny światowej.

Obóz dla małych nazistów z Hitlerjugend ukazany jest jako świetna, pełna humoru, zabawa dla młodych chłopców, i tych starszych (bo są na nim i rozkwitające dziewczątka). Opiekunem młodych nazistów jest przystojny zblazowany weteran, maczo, o homo skłonnościach, który nie wydaje Gestapo Żydówki. Szkolenia z antysemityzmu i rasizmu są ukazane w filmie jako coś zabawnego.

Mama głównego bohatera jest w niemieckim ruchu oporu i ukrywa młodą Żydówkę. Żydówka jest śliczna, mądra, silna i bohaterska, jak wszyscy Żydzi – jej mądrość i urok osobisty sprawiają, że główny bohater musi zdecydować się czy odrzucić swój nazizm.

Niemcy w filmie ukazani są jako ofiary nazizmu — wciągnięte w wojnę (dzieci i staruszki zmuszone są ginąć bez sensu w szeregach Volkssturm), karani śmiercią za działalność w ruchu oporu. Można się cieszyć, że film nie głosi istnienia ''polskich antysemitów mordujących Żydów'' i ''katastrofy klimatycznej''.

Kłamliwy chłam i nic więcej, nawet komedia powinna trzymać jakiś poziom.

ocenił(a) film na 7
DonFredro

Rozumiem, że z założenia Żydówka nie może być atrakcyjna i mądra. Rozumiem, że wszyscy Niemcy jak jeden mąż byli faszystami. Rozumiem , że nie przyjmujesz do wiadomości, jakie były prześladowania Niemców, którzy sprzeciwiali się hitlerowskiej partii, ilu z nich było w obozach koncentracyjnych. Nie bronię Niemców, ale oburza mnie traktowanie wszystkich ludzi mieszkających w jednym kraju jak wyznawców i zwolenników akurat rządzącej opcji. To tak jak teraz w Polsce - ponieważ rządzi autorytarna opcja, to niby wszyscy obywatele popierają autorytaryzm, dyktaturę, mowę nienawiści, nacjonalizm? Otóż nie!!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
DonFredro

Dzień bez obrażania kogoś i używania określenia, które jest słowem wytrychem na wszystkich, którzy prezentują inny punkt widzenia, to dzień stracony, prawda?

ocenił(a) film na 7
DonFredro

Jak będziesz prezentować odpowiednią kulturę wypowiedzi, to nie będę zgłaszać nadużycia.

ocenił(a) film na 4
DonFredro

Racja

ocenił(a) film na 10
DonFredro

Mila Kunis, Eva Green, Rachel Weisz, Natalie Portman, Scarlett Johansson czy Gal Gadot. To tak tylko w kwestii atrakcyjnych Żydówek.

ocenił(a) film na 9
DonFredro

Moim zdaniem problem nie leży w filmie a w twojej interpretacji. Dlaczego niektóre elementy zostały pokazane "na wesoło" jak to ująłeś? Głównym bohaterem jest 10 letni Jojo a świat zostaje przedstawiony jego oczami. Należy podkreślić, że jest on fanatykiem co sprawia, że jego obraz rzeczywistości jest zakrzywiony i zakłamany a dowiaduje się o tym w najbardziej brutalny sposób. (scena w której Jojo widzi zamordowaną matkę). Film nie zakłamuje ani historii ani nie wyśmiewa się z ofiar wojny. Dlatego proszę zastanów się chwilę, obejrzyj film jeszcze raz i nie wyciągaj pochopnych wniosków.

ocenił(a) film na 9
DonFredro

Ten film idealnie pokazuje jakim absurdem był nazizm, a dla dziecka przesiąkniętego propagandą naziści będą super fajni, ale z trwaniem filmu Jojo załważa, że jest to złe i się odwraca, co nas dodatek ilustruje Hitler, który im bardziej w film tym z fajnego typa zmienia się w naziola, którego Jojo odpycha.

ocenił(a) film na 1
DonFredro

Zgadzam się. Kłamliwy chłam.Tylko skąd te pozytywne oceny?

ocenił(a) film na 9
darekzach

Bo może ktoś ma inne zdanie od twojego. No nie wiem

darekzach

Ciekaw jestem która lewacka szmata zgłasza moje komentarze, nawet te które w żaden sposób nie są obrażliwe.