PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465594}

Julie i Julia

Julie & Julia
2009
6,8 84 tys. ocen
6,8 10 1 84308
6,1 37 krytyków
Julie i Julia
powrót do forum filmu Julie i Julia

Witam, szukam pozytywnych, optymistycznych, ciepłych i dobrych filmów. Mogą być o marzeniach, miłości. Mają napawać energią, motywować. No i ma się robić tak cieplutko na serduszku.

W ocenionych mam ponad 980 filmów, także pytam się o te filmy dlatego, ze o wielu zapewne nie słyszałem a są warte obejrzenia.

Dzięki :)

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

Nie wiem jakie filmy oglądałeś, bo przez te nowe ustawienia filmwebowe widać tylko część oddanych głosów, ale... Do filmów, o których piszesz, optymistycznych i ciepłych zaliczam (subiektywnie, bo to część moich ulubionych:)) np.:
-"Miłość Larsa"
-"Mała Miss"
-"Billy Elliot"
-"To właśnie miłość"
-"Pod słońcem Toskanii"
-"Stowarzyszenie umarłych poetów"
-"I am Sam" (chociaż to w sumie nie całkiem optymistyczny, ale za to bardzo ciepły)
No i oczywiście "Julie & Julia" :)

Zapewne jakieś pominęłam, ale trudno.

ocenił(a) film na 8
Tinkerbell_88

Zapomniałam o najważniejszym! Na czele mojej listy powinna się znajdować "Deszczowa piosenka"! :)

CupOfCoffee

Polecam "Nierozerwalna więź", "August Rush"

ocenił(a) film na 6
CupOfCoffee

Polecam "Dobry rok" (A Good Year)z Russelem Crowe i Marion Cotillard
(genialna w "Niczego nie żałuję")

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

Ja polecam następującą "pozytywną czternastkę" (alphabetical order):

1 4. PIĘTRO (hiszpański) Film nie jest banalny a temat nie jest łatwy. Śmiertelnie chorzy bez ckliwości, bez wyciskania łez. Chyba bardzo polubisz chłopców z tego filmu.
2 BEZDROŻA (USA) O poszukiwaniu dobrego wina (zatem popijanie miast jedzenia) ale nie tylko.
3 BUTELKI ZWROTNE (czeski) O zwykłych ludziach - bez lukru, nie bez drobnych złośliwostek, ale jednak z sercem i sympatią dla nich. Pewnie jeszcze tylko (niektórzy) Czesi tak potrafią.
4 CAST AWAY. POZA ŚWIATEM (USA) Bez słowa komentarza (podobnie jak większa część filmu).
5 DYM (USA) Zwykła pochwała przyjaźni i prostolinijnej lojalności; warto!
6 DZIEŃ ŚWISTAKA (USA) Któż nie chciałby otrzymywać swej drugiej szansy... po sto razy?
7 ELLING (norweski) Po prostu pokochasz tytułowego bohatera oraz jego przyjaciela. Zobacz obowiązkowo!
8 FORREST GUMP (USA) Uważam, że ciekawa jest ta wielka historia widziana oczami prostaczka.
9 MIĘDZY SŁOWAMI (USA) Sofii Coppoli bardzo "klimatyczny" film o zrozumieniu i braku zrozumienia, o znajomości i uczuciu - ale bez spełnienia (i to właśnie jest w nim piękne!) - czy to spełnienia happy-endowego czy to tragiczno-melodramatycznego.
10 NOTTING HILL (brytyjski) Chlubny wyjątek na tle miernej & przesłodzonej większości komedii romantycznych; super-baja, za to jak się ogląda!
11 PROSTA HISTORIA (USA) W ogóle jestem za prostotą w życiu.
12 SYRENY (USA) Z Cher i z czarującą malutką Christiną Ricci.
13 TO WŁAŚNIE MIŁOŚĆ (brytyjski) Za rozmaitość; za to, że mamy w nim chyba aż z dziesięć różnych, przeplatających się historyjek miłosnych – dla każdego coś miłego; trudno się zanudzić.
14 WŁOSKI DLA POCZĄTKUJĄCYCH (duński) Być może najlepszy przedstawiciel tak zwanej Dogmy.

ocenił(a) film na 8
Film_Polski

Dear tomfraczak

Z pewnością sam zauważyłeś, iż filmy - jak je nazywasz – "pozytywne" są wręcz idealne, gdy chodzi o szybkie wprowadzenie miłej naszemu sercu osoby w pożądany nastrój. Dotyczy to chyba też większości spośród "moich" czternastu tytułów. Oto zatem jeszcze trzy, obowiązkowo do wspólnego oglądania w towarzystwie dziewczyny/kobitki/babeczki:
1 DON JUAN DE MARCO (USA) - Po jego obejrzeniu nie da się, po prostu się nie da być w złym humorze.
2 MAMMA MIA! (USA/brytyjski) - Wiem, wiem, fabułka prosta jak drut, postaci dość płaskie... no ale melodyjne piosenki plus cukierkowokolorowe zdjęcia potrafią zdziałać cuda.
3 VOLVER (hiszpański) - Chyba najbardziej optymistyczny film Almodóvara. Ot, o tym, jak kobiety sobie radzą! Mocują się z życiem, które im ciosów nie skąpi - i nie przegrywają.

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

Jeśli ktoś ma w kablówce kanał KUCHNIA.TV, to tam obecnie powtarzają ostatnią serię programów z Julią Child, tę z roku 1999. Nagrywając ją, Julia miała już 87 lat i trochę to niestety widać na ekranie. Ale głos jej, choć zagłuszany przez polskiego lektora, jest zadziwiająco podobny do głosu Meryl Streep w filmie.

ocenił(a) film na 5
CupOfCoffee

"Bez mojej zgody"
"500 dni miłości"
"Kobieta w błękitnej wodzie"
"Był sobie chłopiec"
"Ojciec panny młodej"
oraz wymienione już "Billy Elliot", "To właśnie jest miłość", "Cast away"

ocenił(a) film na 5
rosarium

Jeszcze "Duma i uprzedzenie" (wersja w reżyserii Joe Wrighta).
:)

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

Czeskie "Bobule" I w ogole czeskie kino. "co gryzie Gilbert grape'a"

CupOfCoffee

jeszcze dalej niż północ oraz bezdroża
......................................

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

temat dawno założony ale co tam:)jeżeli chodzi o filmy optymistyczne o życiu to polecam dwa filmy koreańskie
o tym że nigdy nie jest za późno na marzenia:
http://www.filmweb.pl/film/Jeul-geo-woon+in-saeng-2007-459189 - The Happy Life
o docenieniu swojego życia i wierze w bliskich:
http://www.filmweb.pl/film/Yeokjeone+sanda-2003-139271 - Reversal Of Fortune
inne różnorodne ale naładowane pozytywną energią:
hotel Marigold
whisky dla aniołów- głównie końcówka
nietykalni
flipped