PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556929}
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 173698
5,5 66 krytyków
Jurassic World
powrót do forum filmu Jurassic World

2015

ocenił(a) film na 10

Ostatnio natknąłem się gdzieś w sieci na artykuł, że premiera jednak w wyżej wymienionym roku
będzie... Tzn na razie, bo jak już się przyzwyczailiśmy, zapewne jeszcze kilka razy ją przesuną...

carlosss00

Samo życie...Jeszcze nie ma skończonego scenariusza a gdzie tu zdjęcia i produkcja. Lepiej niech się nie spieszą żeby nie podać jakiegoś hłapu dla mas.

ocenił(a) film na 10
Piotras2009

Zgadzam się. Ale jednak z drugiej strony zbyt długa przerwa w serii też może odbić się źle. Może to nie za dobre porównanie ale mam na myśli sytuację, jaka była z Inianą Jonesem ostatnim.

ocenił(a) film na 7
carlosss00

Na joblo.com pojawił się zarys fabuły. Zaznaczam, że nie musi to być prawda:

http://www.joblo.com/movie-news/exclusive-spoilers-awesome-details-on-the-story- and-concept-for-jurassic-park-iv

ocenił(a) film na 7
Cohonez

Głupi pomysł.Druga sprawa że ktoś tu jest tu średnio ogarnięty w temacie.Podwodne i powietrzne dinozaury?To nie dinozaury tylko PLEZJOZAURY i PTEROZAURY.

ocenił(a) film na 7
juzek124

Nie oczekujmy od blogerów/dziennikarzy wiedzy z zakresu paleontologii (niestety). Aż miałem ochotę napisać w podanym przeze mnie linku, że "water dinos" to albo plezjozaury, albo pliozaury, albo mozazaury, albo ichtiozaury, ale to chyba walka z wiatrakami.

Co do samej podanej tam fabuły - wodne gady jak najbardziej na plus, oswojone dinozaury na minus. Dziwne toto w ogóle, po cichu liczyłem, że może wezmą jeszcze coś z książek, co nie trafiło na film (vide dinozaury uciekające z wyspy w książkowej "jedynce"), ale pomarzyć to sobie mogę.

ocenił(a) film na 7
Cohonez

Motyw z uciekającymi z wyspy dinozaurami byłby niezłym wstępem dla fabuły i miło by to sens.Tym bardziej że podobny motyw tyle że pterozaurami pojawił się pojawił się już w części trzeciej.

ocenił(a) film na 7
juzek124

W książce (pierwszej) wątek ucieczek przedstawiał się tak, że dinozaury (procompy, raptory i jacyś roślinożercy) wymykały się statkami dostarczającymi wszelakie dobra techniczne na Isla Nublar. W Epilogu książki jest nawet dialog z bodajże Grantem który na wieść, że w dżungli w Kostaryce widziano "coś" sugeruje, że spodziewa się więcej obserwacji. W książce (drugiej) bohaterowie wpadają na trop Isla Sorna po tym, jak na jednej z plaż znalezione zostaje ciało dinozaura (ornitholestes) a po sekcji okazuje się, że ma na skórze identyfikator "Site B". Wzmiankowane są także inne tego typu incydenty. Pamiętam też, że oficjalną kontynuacją pierwszego filmu JP były miniserie komiksowe Raptor - fabuła polegała na wywożeniu (na zlecenie anonimowych osób) dinozaurów z poddawanej zniszczeniu Isla Nublar.

Tak sobie myślę, że wątek ma potencjał - można np nakręcić część w czasach/niedługo po części pierwszej z uwzględnieniem właśnie takich ucieczek, szemranych kolekcjonerów itp. A i wątek konkurencji InGen - Biosys (to w sumie przez nich oryginalny park nie został otwarty) też by można inkorporować. Marzenia dobra rzecz.

ocenił(a) film na 7
Cohonez

Z książek czytałem tylko pierwszą część generalnie bardzo fajna książka.Drugą będe musiał nadrobić.

ocenił(a) film na 7
juzek124

Co do samego filmu to narazie nie zapowiada się on zbyt dobrze.

ocenił(a) film na 10
juzek124

Co do części drugiej, proszę uzbroić się w cierpliwość podczas czytania. :)

juzek124

Ty też nie bądź taki mądra, bo najwyraźniej jesteś średnio ogarnięty w temacie poprawnej polskiej pisowni.

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Czytałem to wczoraj i się lekko zawiodłem. Jednak nie wierzę w 100% temu artykułowi... Wodne stworki to dobry pomysł, zawsze mi ich brakowało w serii JP po tym jak oglądałem Wędrówki z Dinozaurami. :D Ale oswojone raptory... (minuta ciszy).

ocenił(a) film na 7
carlosss00

Oswojone raptory to niezbyt dobry pomysł, w poprzednich filmach było powiedziane że są one bardzo inteligentne może nawet bardziej niż ludzie więc wątpię żeby dały się tak po prostu wytresować.

ocenił(a) film na 9
juzek124

bardziej niż małpy a nie niż ludzie.

ocenił(a) film na 7
Zilla

Może i tak,nie mniej raptory wytresować by się nie dały.
Ale ewentualnego tresera na pewno by zjadły;-)

ocenił(a) film na 6
carlosss00

Ten szkic fabuły był z czego czytałem na podstawie jakiegoś komiksu. Jakby więc twórcy poszli tym tropem i zrobili by nową cześć w komiksowym tonie to mogłoby wyjść coś zupełnie zaskakującego. Tylko właśnie, czy sprawdziłoby się to przy dinozaurach, gdzie przede wszystkim w I części realizm tego wszystkiego był incredible. Myślę jednak jakby twórcy zostawili w tym dziele dużo serca i wyobraźni mogłoby wyjść coś fajnego. Można gdybać...

Sparow5

Macie na plakacie potwierdzenie że w 2015 roku .