PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10046858}

Kąpiel diabła

Des Teufels Bad
2024
6,9 1,9 tys. ocen
6,9 10 1 1919
6,9 27 krytyków

Kąpiel diabła
powrót do forum filmu Kąpiel diabła

Oto nauki kościoła, które prowadziły do tragedii będących tematem filmu, zresztą opartego na źródłach historycznych. To ze wszech miar przygnębiający film z cudnymi zdjęciami.

11
Agatonik

Hej. Właśnie jadę na film i kogo ja tu widzę.. . Oczywiście Ciebie i twoje nauki kościoła. Tak, wszystko co złe to kościół. Popieram.

Jaredzior

I jak film?

Agatonik

Bardzo dobry. Zdjęcia, muzyka tworzyły bardzo mroczny klimat. Ciekawa główna rola. Mało w kinie europejskim takich filmów z życia ludzi w tamtym okresie bez romantyzowania. Społeczne oczekiwania i brak jakiejkolwiek wolności od tych narzuconych norm musiało prowadzić do tego co przeżywała główna postać filmu. Nie chcę spoilerować ale moja partnerka po seansie powiedziała: "pewnie zrobiłabym to samo". Trochę europejska odpowiedź na "The Witch". 

PS. Smarzowski z tym scenariuszem skupiłby się na tej stronie katów i spowiednikow ukazując wódę, bluznierstwa, wynaturzone zaspokajanie popędu seksualnego itd. Tu masz przykład jak inteligentnie można przekazać winy kościoła i dlaczego Smarzowski chce tanio szokować bo jest przeciętnym reżyserem z przebłyskami. 

Jaredzior

Zgadzamy się, co do odbioru filmu i jego sposobu podejścia do tak trudnego tematu. Nie zgadzamy się w kwestii Smarzowskiego - to reżyser, który na pewno ma swój własny styl. Można go akceptować lub nie. Ja akurat bardzo go doceniam za walenie prawdą między oczy, bo szczególnie w naszym kraju jest to potrzebne. Ale najbardziej zaintrygował mnie komentarz Twojej partnerki. I co Ty na to?

Agatonik

Pokiwałem głową ze zrozumieniem. Żyjąc w tamtych bogobojnych czasach nasz system wartości byłby inny i mając predyspozycje do "melancholii" też moglibyśmy popaść w depresję i zrobić to co Agnes. Żyjemy w innych czasach gdy presja jest kładziona na inne aspekty życia i dziś mamy pomoc specjalistów a nie cyrulikow i kościół. Oglądając ten film cały czas myślałem, że musiało to być ciężkie życie i były to mega mroczne czasy. Ostatnie 3 minuty dla mnie mocne.

Jaredzior

To prawda, dziewczyna miała ewidentnie depresję

Jaredzior

Średniowiecze - mroczne czasy? Coś Ci się pomyliło. Średniowiecze przez historyków w ogóle nie jest uważane za mroczne. Wręcz przeciwnie. Jest epoka nauki, rozwoju i odkryć. Nie żyłeś w tamtych czasach, a wypowiadasz na ich temat na jakiej podstawie, bo chyba nie filmu. Teraz żyjesz dopiero w mrocznych czasach. Czasach pandemii, wojny i ogromnego niepokoju. Pomyliłeś rzeczywistości.

Patia13

Jakie średniowiecze, to był XVIII wiek.

Agatonik

Wskaż gdzie w naukach kościoła to jest bo nie mogę znaleźć?

Agatonik

Nauki kościoła, gdybyś kiedykolwiek miała z nimi w ogóle do czynienia, to by z pewnością nie doprowadziły do tak miernych wniosków. Poczytaj sobie cokolwiek, wejdź do kościoła posłuchać, dowiedz jakie są nauki, a wtedy wypowiadaj, a nie strzelasz jak z procy.

Patia13

Oj, miałam. To one tak mnie zniechęciły do tej instytucji. I zaprawdę, wolę być podmiotową jednostką, niż owieczką

Agatonik

Może masz depresję.

Patia13

Czyli jak spodoba mi się bycie "owieczką", to będę uleczona?

Agatonik

A ja nie mam zielonego pojęcia, czy czujesz się osłem, owcą, świnią, mrówką, czy kozicą górską i czy Twoja depresja jest uleczalna. Zapytaj mamy.

Patia13

Po agresywnej odpowiedzi wnioskuje,że jesteś tzw. katoliczką?

wojtek_2011

Muzułmanka.