Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Captain America: Civil War
2016
7,5 187 tys. ocen
7,5 10 1 186611
7,4 59 krytyków
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów
powrót do forum filmu Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

" Ustawa zmuszająca superbohaterów do rejestracji i ujawnienia ich tożsamości doprowadza do konfliktu pomiędzy zwolennikami a przeciwnikami nowego prawa. "

Chyba oglądałem coś innego, w czasie filmu nic nie mówili o ujawnieniu tożsamości bohaterów, lecz o próbie zrobienia z nich czegoś w stylu organizacji rządowej pod ścisłą kontrolą :D

revaxy

Pisali opis na bazie komiksu

revaxy

Opis był tworzony na podstawie komiksu, a tam sprawa wyglądała zupełnie inaczej. A swoją drogą filmowym uniwersum Marvela ciężko byłoby przeprowadzić wszystko jak w komiksie, bo tutaj praktycznie każdy zna tożsamość bohaterów. Oczywiście jest Spider-man, ale on jest żółtodziobem w tym uniwersum i na nikim nie zrobiłoby wrażenia, gdyby się nagle ujawnił.

ocenił(a) film na 7
_Zero_

Pisałem o tym juz w innym temacie:
"Między innymi dlatego w filmowym Civil War nie chodzi o ujawnianie tożsamości. Byłoby to troszkę głupie, zwłaszcza że mamy tu no nie wiem, 1/1000 uczestników komiksowej wojny?:)
Troszkę żal, że tak bardzo to ograniczyli ale z drugiej strony wierne oddanie komiksu to temat mniej więcej takiej wielkości jak wszystko co do tej pory w MCU plus to co przed nami do Infinity War- o ile nie większy bo trzeba by wprowadzić Namora, Vendoma, Black Bolta, Sentrego itd itp:D Materiału na ze cztery fazy:)"

Ps a wiecie, że w komiksie tożsamość Stanka jako IM nie była znana przed wprowadzeniem ustawy?:)

ocenił(a) film na 6
KubaLBN92

tego Stanka?

http://pu.i.wp.pl/k,NzE5MzAwOTgsNDgwNjUxMDM=,f,5_stanek_brudas.jpg

:P

ocenił(a) film na 7
oscilek

Nie, o Tonyego Stanka alias Starka alias Iron Mana:)

ocenił(a) film na 8
_Zero_

publicznie nie jest znana tylko tozsamosc ant-mana i spidermana wiec faktycznie byloby bardzo bez sensu gdyby chodzilo o ujawnianie tozsamosci, tym bardziej, ze sa dosc nowi w uniwersum

keteek

No właśnie, więc niemożliwe było przeniesienie komiksu jeden do jednego. Nie mówiąc o tym, że w MCU nie ma tylu postaci i wymagałoby to na pewno kilku filmów. Moim zdaniem i tak poradzono sobie nieźle przystosowując Civil War do realiów MCU.

ocenił(a) film na 8
_Zero_

poradzili sobie dobrze ale i tak czuc brak wielu komiksowych postaci. najbardziej brakuje mi fantastycznej czworki, shield, clona thora, mutantow i tych ciekawszych zloczyncow.

keteek

Z fantastyczną czwórką i mutantami to niestety raczej nieprędko ujrzymy ich w MCU. Wielka szkoda, ale prawa ma FOX, który raczej się nimi nie podzieli. A szkoda, bo może wreszcie zobaczylibyśmy porządny film o fantastycznej czwórce, bo to co ostatnio było to żenada.

ocenił(a) film na 8
_Zero_

skoro spiderman wrocil z sony to moze i mutanci wroca z foxa ;) z FF to jest tak, ze kazda kolejna czesc jest gorsza od poprzedniej, juz najlepiej podobala mi sie ta z 2005 roku