PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706209}

Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Captain America: Civil War
2016
7,5 186 tys. ocen
7,5 10 1 185841
7,4 75 krytyków
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów
powrót do forum filmu Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Jak w temacie, ktory z marvelowskich (filmowych) bohaterow uwazany jest za "naj"? Czy Iron man nie powinien miec wiekszych problemow ze zdmuchnieciem kapitana Ameryki czy winter soldiera? Nie wspominajac o spiderku?
Moze to mylne wrazenie, ale w Avengersach "1" kapitan Ameryka jakos specjalnie nie wyroznial sie swoimi umiejetnosciami, a dopiero w kolejnych filmach mozna bylo dostrzec jego moc.

ocenił(a) film na 7
Qjaf

W obecnej chwili w MCU wygląda to mniej więcej tak:
1. Vision
2. Scarlet Which
3. Iron Man
4. Ant Man
5. War Machine
..Przerwa..
6. Czarna Pantera
7. Spider Man, Cap, Winter Soldier
10. Falcon
11. Black Widow, Hawkeye

IM nie powinien mieć problemów ani z Capem ani WS, natomiast nie walczył z nimi w sprzyjających dla siebie warunkach a ponadto zanim zaczął walczyć z Capem ten poważnie uszkodził mu zbroję.
Spiderman jest jak dla mnie silniejszy fizycznie od Capa i WS, nie lekceważ go tak:)

Wiadomo podkręcają moc Capa, filmy rządzą się swoimi prawami.

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

Ok, ale dlaczego ant man tak wysoko?

ocenił(a) film na 7
Qjaf

Pamiętasz walkę na lotnisku?:) W formie Giant Mana jest o wiele silniejszy i wytrzymalszy niż ci pod nim. W formie Ant Mana z kolei sprawiał problemy samemu IM (nie pamiętam jak Tony rozwiązał sprawę mrówki w swojej zbroi?).

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

Wszystko zgoda, tylko takim gigantem moze byc dosc krotko. A co do sytuacji z IM to Stark chyba zalal Langa jakas ciecza :D

Qjaf

Veronica włączyła po prostu gaśnicę, a Ant-mana wywiało

ocenił(a) film na 9
juchacz17

Friday włączyła gaśnicę, Veronica to to od zbroi Hulkbuster

Netehor

A zapomniałem, popierniczyło mi się. Jeden pies, gaśnica tak czy siak wywiała Langa

KubaLBN92

Na pewno nie powinien mieć szans?Zbroja i technologia to nie wszystko.Cap to super żołnierz po ultra koksie , to samo WS.Do tego dochodzą świetnie opanowane sztuki walki.Trudno polemizować na ten temat , ponieważ wersji może być kilka.Albo Tony strzeli w Capa , który nie zasłoni się tarczą , ewentualnie Cap dzięki swojej zwinności zrobi unik i przywali Tonyemu z tarczy , żeby go zdekoncentrować.Jedno jest natomiast pewne , Vision i Wanda zamiatają wszystkich.

ocenił(a) film na 7
Cannibal3

Z niesprawną zbroją lub w walce wręcz Cap ma przewagę ale tylko wtedy z powodów, które wymieniłeś. Natomiast w każdych innych warunkach IM jest o wiele silniejszy. Przecież w wolnej przestrzeni albo ze zbroją typu Hulkbuster Steve nie ma najmniejszych szans.
W półdystansie jestem w stanie w pełni zaakceptować stan jaki pokazano w filmie.

KubaLBN92

No właśnie ,ale skoro mowa o HB ,to w takim razie rozwalił by każdego prócz Wandy i Visiona ;D
W finalnej walce w CW było widać , że w walce wręcz Cap jest lepszym zawodnikiem, nawet jeśli jego siła jest stosunkowo mniejsza.Teorii jest wiele.Jednakże Cap w komiksach/animacjach był o wiele silniejszy aniżeli w filmie.Chociaż scena z helikopterem pokazała ,że pary ma w ciul.
Oczywiście siła (a raczej moc) Irona jest zależna od sytuacji i tego co posiada na daną chwilę ;D
Iron man jest odpowiednikiem Batmana , po prostu potrafi odpowiednio podejść do konkretnego przeciwnika.

ocenił(a) film na 7
Cannibal3

No i tak też napisałem:)
I w filmie i w komiksie CV walczący z Capem IM ma niesprawną zbroję:)

Na jakiej podstawie twierdzisz, że w komiksie/kreskówce Cap był silniejszy? Wydawało mi się wręcz odwrotnie:)

Średnio lubię takie porównania. Jak dla mnie IM i Bacek to zupełnie inne postaci. Bacek to takie bardziej połączenie IM i Punishera jak dla mnie. Iron nie jest taki mroczny, poza tym jest jednak o wiele silniejszy i inteligentniejszy. Zawsze lubiłem Batmana, w sumie to jedyny lubiany przeze mnie heros z DC. W dzieciństwie numer dwa ex aequo z IM właśnie, za Spiderem:))

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

W serii Ultimates serum super-żołnierza dawało siłę udźwigu na granicy bodajże ok. 3 (5?) ton, jeśli mnie pamięć nie myli. Ten filmowy raczej nie dałby rady.

KubaLBN92

Batek mniej inteligenty?Boli mnie właśnie fakt , że przede wszystkim w trylogii Nolana , pominięto jego niesamowity geniusz (niestety był uzależniony od Foxa) , który bez wątpienia posiadał.Siła Tonyego tkwi w zbroi , Bruce natomiast nie posiada takowego opancerzenia-zresztą byłoby to nonsensem(pomijam TDKR ponieważ tam użycie zbroi uzasadnione).Nie bez powodu wyćwiczył ciało do granic fizycznych możliwości(bez jakichkolwiek wspomagaczy, więc jest zwykłym człowiekiem) + ogarnął 127 stylów sztuk walki , co jest już bardziej fikcyjne.Technologia jedno i drugiego jest adekwatna do przeciwników.Bruce do walki z Banem,Jokerem,Deathstrokiem czy Kilerem Crocem jej nie potrzebuje.Natomiast Iron man w starciu z Aldrichem Killianem , który zaaplikował Extremis już tak ;D

ocenił(a) film na 7
Cannibal3

No przecież Stark jest geniuszem, wynalazcą a Bruce Wayne? Z tego co pamiętam sam niczego nie konstruował. Wiadomo, ze jest inteligentny ale do Tonyego mu chyba jednak daleko.

Cannibal3

Tyle że, Stark przy pomocy zbroi, skontrował styl walki Capa, więc w żadnym aspekcie nie ma przewagi nad Iron Manem, jedynie tarcza coś zdziałała, bo przecieła metal i zniszczyła reaktor

juchacz17

Do tego właśnie zmierzam ;) Cap na szerszym dystansie szansę ma malutkie, aczkolwiek w walce wręcz sytuacja wygląda inaczej.Wiem , że Tony skontrował ciosy Rogersa , ale to Cap na końcu "zgasił mu prąd" za pomocą właśnie tarczy.Swoją drogą Cap jest raczej do tyłu z technologią , więc musi sobie radzić inaczej , łącząc nadludzką siłę z sprawnością i sztukami walki (judo boks itd) + wspomniana wcześniej tarcza.Iron ma jest silniejsza i unowocześnioną postacią , ale to nie znaczy , że Cap jest cienki i nie potrafiłby sobie dać rady ;D

Cannibal3

Idiotyczne jest to, że Cap uderzal pięściami w metalową zbroję i robił uszkodzenia. Wtf?

juchacz17

Idiotyczne jest to że koleś z super siłą uszkadza zbroję Starka ?

juchacz17

Ale wez pod uwagę , że nie jest to zwykły człowiek , tylko nadczłowiek ;)Już go tak nie urealniaj ;D

KubaLBN92

Spider-Mana dałbym wyżej, chyba że obniżyłeś miejsce, ze względu na wiek, to rozumiem.

ocenił(a) film na 7
juchacz17

Po głębszym zastanowieniu też bym dał wyżej. Po pierwsze mam problem z WM bo to jednak jest chyba kompletnie inna zbroja i uzbrojenie niż IM. Podejrzewam, ze w półdystansie Spidey nie miał by problemów, natomiast w otwartej przestrzeni jednak silniejszy jest Rhodes, choć nie jest to aż tak duża przewaga jak IM nad Capem w tych samych warunkach. Po drugie ciągle zapominam, że bardzo możliwe iż filmowy Black Panther to nie to samo co komiksowy. Tak czy siak Spidey jest na pewno silniejszy od Capa i WS (z tymże mniej doświadczony, co jednak nawet w filmie mu nie przeszkadzało). Nie wiem za to kompletnie co z BP.

KubaLBN92

BP wyżej niż Cap i Buck, bo było widać, że jest ewidentnie szybszy, zwinniejszy i silniejszy. Spider man razem z BP zaraz za WM, ale minimalnie nie jakoś mocno. BP i SM raczej na remis

Qjaf

Jak to wygląda w filmie:
1. Vision i Scarlet Witch (nie wiek kto silniejszy :D)
2. Iron Man i Ant-Man
3. War Machine
4. Black Panther
5. Spidey,Cap, WS
6. Falcon,Clint,Czaena Wdowa
7. Sharon

ocenił(a) film na 7
LordVader345

Czemu WM i pantera tak wysoko? Nie przypominam sobie jakiejs spektakularnej akcji WM z filmu.

Qjaf

Może i nie, ale są znacznie silniejsi od np. Bucka. War Machine by go zastrzelił rakietą... I leży. Nie obroniłby się.
Podobnie jak Pantera

LordVader345

Odbiłby strzał ręka z Vibranium xD

Cannibal3

Ta ręka nie jest z vibranium. Skoro IM nie potrafi zniszczyć tarczy Capa to czemu zniszczył rękę Bucka hę?

LordVader345

Nie wiem , myślałem że jest wykonana z Vibranium , ewentualnie z pewnego procentu.Rzeczywiście tarczy Capa , nie zniszczył nawet młot Thora , więc przyznaję rację.Może jest to jakieś bioniczne ramię , czy coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 7
LordVader345

Tak się już parę razy zastanawiałem- czy w filmie widzimy zniszczoną rękę? Czy tylko Bucka pozbawionego jej? Bo jeśli IM tylko ja oderwał to upada argument na temat jej wytrzymałości:)

ocenił(a) film na 9
KubaLBN92

ręka zdementowana tylko

ocenił(a) film na 7
Cannibal3

Tak jak odbił strzał Irona?:)) To nie było Vibranium:)

KubaLBN92

Wyżej już wytłumaczyłem ;d

ocenił(a) film na 7
Cannibal3

W MCU Vibranium dostępne jest tylko w Wakandzie (w komiksie było również na Syberii ale tu wyeraźnie z tego zrezygnowali). Z tego powodu Hydra nie mogła mieć do niego dostępu. To było dobro narodowe, pilnie strzeżone za którego okazjonalną sprzedaż (prawdopodobnie Howardowi Starkowi) Wakanda stała się jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie państw świata (dlaczego w prawdziwym życiu nigdy nie może być tak pięknie?). Wiem, że w Age of Ultron Vibranium dysponuje przemytnik broni ale to już są czasy o wiele wiele późniejsze.

Ręka była po prostu z metalu, nie wszystko co metalowe musi być od razu Vibranium:D

KubaLBN92

No ale czy był to do końca taki zwykły metal?;D
Musiał mieć przecież jaką wytrzymałość i na pewno nie małą.
Wydaje mi się , że jednak nie rozleciała się na kawałki , ale w takim razie powinni ją zabrać ze sobą.W scenie po napisach Bucky wchodząc do tej zamrażarki , nie ma jej doczepionej.No chyba , że gdzieś w Wakandzie mu ją poskładają , albo dostanie nawet nową z Vibranium xD

ocenił(a) film na 7
LordVader345

W komiksie Wanda>Vision, w filmie teoretycznie też. Choć w praktyce Vision z kamieniem powinien być o wiele silniejszy no ale.
Iron Man jak dla mnie jest silniejszy od AntMana:)

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

W filmie moc Wandy pochodzi właśnie od kamienia i jest ona z nim w pewien sposób związana, a nawet potrafi go kontrolować. Więc i tak ma przewagę nad Visionem.

ocenił(a) film na 7
Bianka_Lg

ano prawda, zapomniałem. Ehh do dupy to akurat rozwiązali.

ocenił(a) film na 7
Bianka_Lg

Kiedy jest coś wspomniane, że potrafi go kontrolować? Przecież ona nawet swoich mocy nie do końca kontroluje. Moim zdaniem tym bardziej skoro jej zdolności pochodzą od kamienia, którego aktualnym nazwijmy to panem jest Vision to powinien być od niej silniejszy. Scena w której dosłownie wgniotła go pod ziemię oburzyła mnie niemożebnie.

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

Widać, że gdy Wanda używała swojej mocy w tamtej scenie, kamień zmienił kolor z żółtego na czerwony, a ona mogła kontrolować Visiona (sprawiła m.in. że stał się niematerialny). Stąd wywnioskowałam, że Wanda kontroluje kamień.
A poza tym, Vision sam stwierdził, że teraz nie potrafi jeszcze kontrolować kamienia i to on ma nad nim władzę, ale ma nadzieję, że kiedyś to on będzie potrafił kontrolować kamień. Więc tak samo jak Wanda dopiero poznaje swoje umiejętności i się ich uczy.

ocenił(a) film na 7
Bianka_Lg

Całkiem możliwe, nie zwróciłem chyba uwagi na kolor kamienia w tamtej scenie. No skoro tak to wygrałaś hehe:)

Ale musisz przyznać, że nie jest to zbyt logiczne, że Scarlet Which powstała za pośrednictwem kamienia kontroluje jego aktualnego właściciela i sam kamyk. Ja rozumiem, że Vision nie umie jeszcze w 100% nim rozporządzać ale wciąż wydaje mi się to średnio dopracowane.

ocenił(a) film na 10
Bianka_Lg

I tym też sobie tłumaczę bierność Visiona w walkach. Vision jeszcze boi się używać swoich mocy pochodzących od kamienia, bo jak sam przyznaje chciałby dopiero zgłębić jego moc i tajniki.

użytkownik usunięty
Qjaf

Spider to nadczłowiek, nadludzka siła, wyostrzone zmysły.

Przeszkoda w pokonaniu Irona byłoby dla niego doświadczenie w MCU.

Jednak postacie w MCU są znaczącą osłabione względem komiksowych pierwowzorów. Iron obijający Hulka? Absurd. Ten drugi obił kilkudziesięciu herosów Marvela ( w tym IM) w krótkim przeciągu czasu- komiks World War Hulk- a w MCU i tak dostał bęcki od Irona, więc możliwe, że Iron w filmach i tak by pokonał bardziej doświadczonego pająka i do tego w zbroi.

Bo wtedy Hulk był słaby ;)

użytkownik usunięty
LordVader345

Hulk nigdy nie być słaby ;)

:D ale w mcu tak
Ja myślę że później będzie bardziej "wkurzony"

ocenił(a) film na 7
LordVader345

W MCU jest zawsze wkurzony:D

KubaLBN92

Ale nie w 1000000000% :)

ocenił(a) film na 10

WWHulk to apogeum mocy Hulka. W takiej formie nie był nigdy wcześniej i raczej już go w takiej formie nie zobaczymy więcej. Oczywiście tyczy się to komiksów. W MCU Hulk to wciąż postać rozwijająca się i możliwe, ze szczyt jego możliwości poznamy w IV fazie.

W MCU - obecnie! - tak jak napisał KubaLBN92 Vision jest silniejszy (jeszcze) od Wandy. Ale jeśli rozwój mocy Wandy będzie w MCU przeprowadzany na wzór komiksów to szybko stanie się najsilniejszą postacią (stojącą po stronie dobra). Tuż za nią będzie Dr Strange, oczywiście też w pełni wyszkolony.

ocenił(a) film na 7
frantic84

tak bardzo btw, znacie tą kreskówkę?:D

https://www.youtube.com/watch?v=xfLGDDK-2bc

użytkownik usunięty
KubaLBN92

Nie.

Strasznie statyczna animacja.

Ja z reguły nie sięgam po animacje starsze niż te z lat 90.To co powstało wcześniej od DC i Marvela imo nie nadaje się oglądania dla współczesnego widza.