Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Captain America: Civil War
2016
7,5 187 tys. ocen
7,5 10 1 186611
7,4 59 krytyków
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów
powrót do forum filmu Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Petycja

ocenił(a) film na 10

Może zróbmy petycję do Disneya w Polsce o zmianę tytułu na "wojna domowa"? Z przesunięciem star Wars o tydzień się udało to może jak się zbierze dużo osób to się uda też to?

wolverine11

Nie chcę "wojny bohaterów" na plakatach, chyba nikomu się nie podoba ten tytuł. Ja się podpiszę.

wolverine11

Pomysł głupi i niepotrzebny, z trzech powodów:
1. „Wojna domowa” to tytuł jeszcze mniej trafiony niż „Wojna bohaterów”, z tego prostego powodu, że polska „wojna domowa” nie ma takiego podwójnego znaczenia jak angielskie „civil war” i oznacza krwawy konflikt zbrojny pomiędzy obywatelami jednego państwa albo grupą etniczną, a nie oznacza wewnętrznego konfliktu w grupie.
2. W kinie i tak będzie się kupowało bilety na „Kapitana Amerykę”.
3. Nikt nikomu nie broni używać tytułu oryginalnego albo „Wojna domowa”, bo i tak każdy zainteresowany wie, o jaki film chodzi.

Jak już ktoś chce robić petycję, to zamiast o takie nic nieznaczące duperele lepiej wykłócać się o przyspieszenie premiery w Polsce, najlepiej na 28. albo 29 kwietnia.

ocenił(a) film na 10
Pottero

Serio cie ten tytuł nie traci?? Brzmi jak z bajki dla dzieci i każdy na niego narzeka, petycja może się udać chociażby zaczynając od grupy na fb w celu uzbierania członków... Ja nie chcę mieć blu Raya na półce z tym tytułem, zobaczymy ile ludzi odpisze i wtedy można kombinować

ocenił(a) film na 10
wolverine11

*Tytuł nie drażni
Sorry za literówkę

wolverine11

Nie drażni – serio, mam dużo ciekawsze i ważniejsze rzeczy, które mnie drażnią i którymi wolę się przejmować zamiast tym, jaki podtytuł będzie miał film w Polsce. Tyle dobrze, że nie zrobili z tego jakiegoś „Kapitan Ameryka: Avengers naparzają się po ryjach”. A BR mogę zamówić sobie z zagranicy, chociażby z Niemiec, i nie będzie mi stało na półce coś z podtytułem „Wojna bohaterów” – akurat w Niemczech filmy Marvela wychodzą pod oryginalnym tytułem, nie licząc „Zimowego Żołnierza”, którego przechrzcili tam na „The Return of the First Avenger”. Jak mówiłem, skoro już ludzie mają się zbierać i wystosowywać petycje, to lepiej walczyć o wcześniejszą premierę. Z tego samego powodu, dla którego walczono o wcześniejszą premierę „Przebudzenia Mocy” – nie chcę przez tydzień natykać się w Internecie na ewentualne spojlery.

ocenił(a) film na 10
Pottero

Ten film w Niemczech też został przechrzczony - na "The First Avenger: Civil War".

ocenił(a) film na 8
wolverine11

Wiesz, może i "Wojna bohaterów" brzmi jak tytuł bajki dla pięciolatków, ale z kolei "Wojna domowa" brzmi jak tytuł ciężkiego, krwawego i dusznego dramatu wojennego. Z tych dwóch skrajności Kapitanowi zapewne bliżej będzie jednak do tej bajki.

wolverine11

Podpiszę się, pod warunkiem, że poprosimy by po prostu wrócili do oryginalnego tytułu - Captain America: Civil War. ;)

Ivelise

Dokładnie, nie rozumiem czemu niektóre kraje (typu Szwajcaria) mają tytuł po prostu "Civil War", a my musimy mieć durnowate tłumaczenie.

Aleksandra_Anastazja

Dlatego, że już od pierwszej części tłumaczą "Captain America" na "Kapitan Ameryka", przecież nie zrobią tytułu "Kapitan Ameryka: Civil War"

HiddenStone

tak właściwie to część pierwsza nazywa się Captain America: Pierwsze Starcie

Aleksandra_Anastazja

o.o Faktycznie, teraz sprawdziłam na pudełku. xD

HiddenStone

No ja właśnie od początku jak mam płytę to się zastanawiałam nad tą nazwą ;)

Ivelise

Mam lepszy pomysł i dużo bardziej oddający nastrój filmu tytuł:
"Kapitan Ameryka: Twój Bucky" lub "Kapitan Ameryka: Twój kumpel, Twój druh, Twój Bucky", ale rozumiem, że dystrybutor może to uznać na ciut za długie, więc zadowolę się pierwszą opcją.
Nie akceptujemy innych forum tytułu.

Z poważaniem,
TeamBucky

użytkownik usunięty
wolverine11

podpiszę się ta nazwa to parodia znanego komiksu tragedia

Myślę że mieli zostawić wojnę domowa ale cos im nawaliło. I w komputerze sztucznym i w mózgownicy