PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706209}

Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Captain America: Civil War
2016
7,5 186 tys. ocen
7,5 10 1 185890
7,4 75 krytyków
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów
powrót do forum filmu Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów

Witam. Obejrzałem ten film i tak jak uwielbiam SCI FI tak ten film był dla mnie po prostu cienizna. Okej, na film składa się wiele rzeczy, gra aktorska, efekty, scenariusz, itp. Tutaj były tylko efekty i to nie jakieś zaskakujące. Wszyscy są zachwyceni rolą spidermana. Co dokładnie wam się w niej podobało? To że młodziak tyle gadał? Czy sceny walki, które kino widziało setki razy? Z serii Avengersów najbardziej podoba mi się chyba IRONMAN a najmniej Kapitan Ameryka. Może wyrosłem z takich filmów? Aczkolwiek z innych filmów o superbohaterach bardzo podobał mi się THOR jedynka, Ironmany, Batmany Nolana, Ant-Man (uśmiałem sięna nim nieźle). Snydera tylko Watchmen. X-meni też spoko. Ale tych Avengersów i kapitanów ameryki nie lubię, są po prostu bardzo płytkie. Jedynie efekty je ratują ale tak jak mówiłem tutaj nie widziałem nic co by zapierało dech w piersiach.

marcin0218

Nie wiem czy traktowanie tego filmu jako projekt SCI FI to trafny pomysł. To raczej komiksowe fantasy , sceny walki i potyczki ,o to tu głównie chodzi. Co do Spidermana to miał się pokazać , pogadać,trochę poskakać i już bo ludzie chcieli go po prostu zobaczyć u boku Avengersów i tyle. A propo przygód samego Kapitana , to widziałeś "Winter Soldier" ? Przecież to jeden z lepszych ekranizacji komiksów ostatnich lat.Nie ma tam natłoku wybuchów ani ostrej demolki ,a mimo wszystko to naprawdę dobra produkcja.Profesjonalnie przedstawione sceny, solidne dialogi,sama rozgrywka pomiędzy Capem a Buckym trzyma w napięciu do samego końca i ma wciągający klimat.(wiadomo , że zależy kto co lubi). Jeszcze jedno odnoście trylogii Nolana , tam są jakieś super specjalne efekty czy coś?Batman został tam tak na maksa urealniony , że aż bardziej się chyba nie dało :P (Chyba , że akurat te filmy oceniasz pod innym kątek , to okej.)

użytkownik usunięty
Cannibal3

Dokladnie. Dla mnie komiksy to fantasy, a nie sci fi.

ocenił(a) film na 10

Fantasy to science-fiction i fantastyka, poczytaj o gatunkach

użytkownik usunięty
Himiteshu

Czyli do komiksów bardziej pasuje fantasy tak jak powiedziałem.

ocenił(a) film na 3

A nie SCI FI?? Czy spiderman to nie naukowa fikcja? :) Tak jak X-meni, Hulk itp? Sądzę, że na ten temat można długo dyskutować.

użytkownik usunięty
marcin0218

Jeśli już to sci fi mógłby być Iron man, ale tylko on bez żadnych wstawek z kosmitami.

ocenił(a) film na 3

Czyżby kosmici pojawiali się w komiksach w serii Iron man? Pytam bo nie czytałem komksów o nim.

użytkownik usunięty
marcin0218

Też nie czytalem.

ocenił(a) film na 3
Cannibal3

Ok, może być i Fantasy co nie zmienia mojej oceny. Bo jak mówiłem Batman, który w takim razie też jest fantasy był filmem bardziej ambitnym. Według oczywiście mojej opinii :) Winter Soldier rzeczywiście był okej. Co do kapitana ameryki to widziałem nawet ten pierwszy film chyba z 90 roku :) Ale ten Avengers to kurcze jakoś słabo. A Wydawało mi się że to sci fi przez własnie efekty bronie latajace statki :) Ale z drugiej strony taki THOR to rzeczywiście Fantasy. Ale jak sami spojrzycie na filmweb na filmy to np AVENGERS z 2011 - akcja, Sci-FI, batman to samo, też, THOR - fantasy przygodowy :)

ocenił(a) film na 3
Cannibal3

Co do Batmana to właśnie podobało mi się to, jak mówisz, że został urealniony.

marcin0218

Ja mam kompletne inne odczucia odnośnie Batmana. Oglądając film o Batmanie chce oglądać Batmana , a nie człowieka w kostumie nietoperza.Po co niby urealniać fikcyjną postać, w jakim celu?Rozumiem , że Bruce był człowiekiem , ale te wszystkie gadżety,zabawki,zmysł detektywa,znajomość 127 stylów walki i rozwój fizyczny do granic ludzkich możliwości...do tej pory (pomijając komiksy) mogliśmy to odczuć w animacjach i grach z serii Arkham.Jednak odkąd Batmanem został Ben mamy możliwość( w końcu) ujrzenia na dużym ekranie najbardziej komiksowego Nietoperza jaki do tej pory się pojawił. Ja mam takie odczucia i jako wierny fan Gacka tego się bedę trzymał. Może myślisz inaczej , okej akceptuje to ,aczkolwiek urealniony Batman to w moim mniemaniu nie Batman.

ocenił(a) film na 3
Cannibal3

Tzn. rozumiem, że Tobie bardziej podobał się pierwszy Batman z Keatonem i kolejne?

marcin0218

Batmany Burtona na pewno są klasą samą w sobie :) Co do trylogii Nolana to najbardziej podobał mi się Batman Begins(tam Batman był Batmanem , po prostu :)). Jednak jak wspomniałem wyżej , najwięcej w moich oczach zyskał póki co Affleck.

ocenił(a) film na 3
Cannibal3

Mi Begins też najbardziej się podobał. A ze starcyh to tylko jedynka :)

ocenił(a) film na 10
marcin0218

A mi się to nie podobało, lubię tą groteskowość komiksową

ocenił(a) film na 8
marcin0218

dobrze ze nie wyrosłes z warcrafta oceniajac go 2x wiecej

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 3
dariusz1986pl

Trudno wyrosnąć z Warcrafta skoro to jedyny film i pojawił się w tym roku. Chciałeś zabłysnąć?

ocenił(a) film na 10
marcin0218

Ja nie wyrosłem z takich filmów bo dopiero od niedawna są TAKIE filmy. To nie jest sci-fi tylko superhero. Wychowałeś się na komiksach albo bajkach z superbohaterami? Jeśli tak to nie powinieneś mieć zarzutów. Ten Spider-man to taki na którego wszyscy czekali od lat. Ja najbardziej właśnie lubię Kapitana z Avengersów. Wystarczy , że w tym filmie była Czarna Pantera, on już kradł cały film

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

Czy ja mam zarzuty? :D Wyraziłem swoją opinię i nikomu nie mówię, że to gówno i nie zakazuję tego oglądać :) Zdefiniuj OD NIEDAWNA. X-men pierwszy jak pamiętam był już w 2001 roku, to 15 lat. Dla mnie to już dawno bo mam 33. Hulk - 2003. W sumie to Ty jesteś znawcą więc powinieneś wiedzieć. Wiadomo nie miały takich efektów jak teraz, to prawda. Może i są Super hero niech będzie, nie mam nic przeciwko, kierowałem się tylko tym, że tu na filmweb przy niektórych jest napisane fantasy, przy innych akcja, Sci-Fi.

Znawcą komiksów nie jestem. Za dzieciaka parę batmanów u supermanów wpadło mi w rękę. Ale nie byłem na bieżąco. Cieszę się, że te filmy mają rzesze fanów i naprawdę tak jak wspomniałem w poprzednich komentarzach kilka naprawdę mi się podobało. Ale widzę, że coraz częściej są robione na jedno kopyto. Ale skoro tak było w komiksach i filmy kręcą na ich podstawie to jak najbardziej spoko i cieszę sie Waszym szczęściem :) Bo też bym chciał by na podstawie np książek kręcono tak filmy. Nie wiem czy kiedyś doczekam się DUNE nowej, ale takiej jak w książce, a nie takiej by 8 latkowie mogli iść na nią do kina. Chciałbym STARCRAFTA na poziomie, Drogę królów, Ogrody księżyca. Chciałbym nowego porządnego PREDATORA, Terminatora itp.

ocenił(a) film na 10
marcin0218

Akurat masa książek jest ekranizowana i coraz więćej gier ostatnio. Starcrafta nie chcę, wolałbym Soul Calibura, Predators było ok, nie potrzebujemy kolejnego Predatora. Będzie w przyszłośći Wiedźmin, Assasin's Creed niedługo. Ja chciałbym zobaczyć też ekranizacje europejskich komiksów takich jak Thorgal, Armada czy Szninkiel

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

Też chętnie zobaczę, to już w sumie kwestia gustu co kto woli czy Starcraft czy Soul Calibur :) Ważne by były dobre. To samo przynajmniej z mojej strony tyczy się kryminałów na podstawie świetnych książek chociażby Mankela czy Ohlsson