Czemu nie ma lektora? Tak samo jak w np. Thor: Mroczny Świat. Nienawidzę dubbingów w filmach, nie mogą dać lektora?
Niestety, takiego mamy wspaniałego dystrybutora marvelowskich filmów ;/. A próbowałaś oglądać z napisami? Jak dla mnie to jedyna słuszna opcja, przy okazji można język podszkolić ;).
No tak tylko, że ja lubię mieć film na komórce, więc z napisami tak nie bardzo, a dubbingu nie ścierpię. To właściwie dlaczego pierwsza część jest z lektorem? Thor (2011) też był z lektorem natomiast sequel już nie.
Z tego co kojarzę to dubbing wszedł u nas jak Disney przejął Marvela i wtedy ktoś wpadł na genialny pomysł, żeby zastąpić lektora dubbingiem dla dzieci.
Lektor będzie jak film wyemituje HBO. Tak było w przypadku "Avengers", "Thora 2" i "Iron Mana3". Trzeba jednak sporo poczekać.. Najpierw premiera DVD z dubbingiem, a potem film puści HBO. (oczywiście piszę tu o wersji wiadomo z jakiego źródła, bo na "legalu" nikt tych filmów z lektorem nie wypuszcza)
HBO puszcza u siebie właśnie wersję z DVD na której jest dubbing, lektor i napisy.
Fajnie, tylko po spiknięciu się Marvela z Disneyem na DVD jak jest dubbing to nie ma lektora, więc nie puszczają na HBO z DVD, tylko nagrywają lektora osobno, bo na nowych wydaniach DVD tego lektora nie ma.
Naprawdę usunęli lektora? Przepraszam za pomyłkę, i dziękuje że mnie ochroniłeś/aś przed kupnem polskiego Blu-Raya Zimowego Żołnierza. Zamówię oryginalną wersję. Liczyłem że obejrze z napisami/lektorem, ale skoro tak się Disney teraz rządzi to już wole oryginalną wersję. Jeszcze raz dzięki.
No niestety takie są teraz fakty. Widziałem gdzieś kiedyś petycję do polskiego dystrybutora filmów Disneya z prośbą by zrezygnowali z dubbingu na rzecz lektora, ale nie wiele to dało.