Gdy Natasha i Steve przychodzą do podziemnej bazy TARCZY gdzie znajduje się Arnim Zola, Tasha po zobaczeniu tych wszystkich komputerków mówi "Shall we play a game?", a po chwili tłumaczy Kapitanowi, że był taki film. On przerywa jej słowami "Yeah, I saw it". Specjalnie użył złej formy (poprawna byłaby I've seen it), by użyć słowa 'Saw', co po angielsku oznacza 'Piła'. Oczywiście nie muszę chyba mówić jaki film miała na myśli Wdowa. ;)
A nie wiem, tego filmu nie znam. Ale rzeczywiście też może być jakieś nawiązanie. ;)
"Shall we play a game?" to dokładny cytat z "Gier wojennych" i tylko z tym filmem skojarzyłem ten dialog. Nawiązanie do "Piły" rzeczywiście też jest.
oglądałem ten film jakiś czas temu w wersji kinowej, ale dopiero teraz ściągnąłem w lepszej jakości i też zwróciłem na to uwagę :) http://images66.fotosik.pl/57/2f5425d182d54985.jpg (dla niekumatych, tak się zaczynał cytat z Bibli który Jules w "pulp fiction" czyli postać grana przez S.L.Jacksona znał na pamięć)
Wspomniany został Doktor Stephen Strange, jedna z najpotężniejszych postaci w uniwersum Marvela, która ma dostać swój film bodajże w 2016 roku. Wiele się mówi, że ma go zagrać Joaquin Phoenix.
Wydarzenia w filmie również wyraźnie wskazują na to co się wydarzy w trzeciej części. Mamy bowiem Shanon Carter czyli siostrzenicę Peggy Carter, poparzonego Rumlowa który zapewne stanie się 'Crossbone' oraz pogoń za Winter Soldierem. Ciekawi niech zapoznają się z 25 zeszytem Captain America vol.5, jednak może to grozić potencjalnymi spoilerami. Kolejny easter egg to komiskowa Avengers Tower, która na moment pojawiła się przy wyznaczaniu celów helikariera. No i jeszcze w jednej scenie widać reżysera filmu.
https://d2nh4f9cbhlobh.cloudfront.net/_uploads/galleries/37890/cpt_am_2.jpg ten kadr również był okiem puszczonym w stronę czytających komiksy.
w którym momencie?
btw zastanawiam się też czy jak na początku filmu Wdowa odbiera Capa z biegania i sokół mówi "How U doin?" czy nie jest to nawiązanie do Joey'a z Friendsów :D
Jak Natasha, Kapitan i Falcon na dachu przepytują Sitwella i o mało co go nie zabijają. Wtedy wyjaśnia on, że Helicarriery namierzają różne cele, np: wzorowa uczennica z Ohio bodajże, Bruce Banner, Stephen Strange. ;)
Na początku filmu jest scena w której Cap otwiera notatnik z rzeczami "do nadrobienia". Co ciekawe, w zależności od regionu w którym film został wydany ta lista wygląda trochę inaczej. I tak w amerykańskiej wersji jest np. "Lądowanie na księżycu", w angielskiej - The Beatles i Sean Connery, a w koreańskiej - film "Oldboy" :D
To jest jeden z najśmieszniejszych easter egg'ów jakie widziałem, świetne nawiązanie do wojen fanbojów Star Wars i Star Trek:)
moim ulubionym nawiązaniem jest kiedy Fury pokazuje Kapitanowi helicarriery i mówi o silnikach coś w stylu "Stark nam je polecił po tym jak przyjrzał się poprzednim" :D może dlatego że uwielbiam Iron Mana w roli wiatraczka w Avengersach.