PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615202}

Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz

Captain America: The Winter Soldier
2014
7,3 195 tys. ocen
7,3 10 1 194563
7,2 68 krytyków
Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz
powrót do forum filmu Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz

Siemka, jedna rzecz mi sie nie zgadza. Na poczatku filmu kiedy Kapitan jest na statku itp. ma
niebieska tarcze ( pasuje mu do ciuchow hah ). Potem juz ma czerwono-biala. No i nie wiem czy
jest jeszcze jedna (?) taka zdarta i wyblakla, czy to ta czerwono-biala po 'przejsciach'. Myslalam ze
tarcze ma tylko jedna, bo wykorzystana na nia cale vibranum ( czy jak to sie pisze ).? : ( Moze cos
mnie ominelo, prosze o wyjasnienie :p

ocenił(a) film na 10
Dochuu

Według mnie ma zawsze tą samą tarczę, ale może się mylę ;) Wielkiej uwagi na to nie zwracam.

ocenił(a) film na 10
Dochuu

Pewnie jest to ta sama tarcza tylko że zrobiono na nie kamuflaż lekkie na początku filmu.

Dochuu

Mogli mu barwy zmienić

ocenił(a) film na 10
Dochuu

Wg komiksów ta tarcza jest z adamantium (niezniszczalnnego metalu o srebrzystej barwie, z którego zresztą powłokę szkieletu ma Wolverine). tarcza pewnie jest regularnie malowana. Choć rzeczywiście nie wspominają nic na ten temat.

Coyotman

A nie z vibranium jest przypadkiem?

ocenił(a) film na 10
John_Shepard

Faktycznie google mówi, że z Vibranium. Gdzieś czytałem, że z Adamantium, tyle, że w MCU nie mozna używać tego słowa bo prawa do X-menów ma Fox.

Może rzeczywiście coś pomyliłem. Komiksów zaś sto lat nie miałem w ręku, zresztą wszystkich się już pozbyłem, więc nawet jakbym chciał to nie sprawdzę :D

Przyjmijmy, że z Vibranium. Google raczej prawdę mówi :D

ocenił(a) film na 10
Coyotman

Jeśli chodzi o wersję komiksową to tarcza stworzona jest ze stopu vibranium i żelaza. Myron MacLain przysnął tworząc ten stop i pod wpływem nieznanego czynnika powstało coś co określa się jako stop vibranium i proto-adamantium (pierwsza forma adamantium, odrobinę twardsza niż true-adamantium). Gdy później próbował powtórzyć eksperyment powstało prawdziwe adamantium. Tak więc można powiedzieć, że obaj macie rację. :) Tarcza jest stopem vibranium i adamantium. :)

ocenił(a) film na 10
Coyotman

Od czego jest internet? :)

ocenił(a) film na 8
Coyotman

Fox nie ma prawa do adamantium, a samych x-menów...

Pierwsza tarcza była z vibranium, potem stworzono tarczę ze stopu obu metali.

Dochuu

bardziej mnie ciekawi czemu nie pokazali jak wyławiają jego tarcze. Bo powiedział do winter soldiera że nie chce walczyc i wyrzucił taczę,a Bucky wyłowił tylko jego. I tarcza musiała zostac gdzies na dnie.

ocenił(a) film na 10
kamilx98

pewnie później znajdzie tą tarcze. jakby to było w Polsce to szukałbym jej na skupie;)

ocenił(a) film na 10
kamilx98

a ta tarcza potem nie lezy u niego w szpitalu?

Dochuu

Jak oglądałem w kinie,to zwracałem uwagę co z tarczą bo mnie to zaciekawiło. Ale po wyrzuceniu jej,Kapitan miał 2 sceny. W szpitalu i na cmentarzu i nie pokazali tarczy.

ocenił(a) film na 10
kamilx98

dalabym sobie glowe uciac ze lezala przy lozku...chyba bede musiala isc jeszcze raz do kina

Dochuu

Tak, tarcza leżała przy łóżku.