PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643366}

Kapitan Phillips

Captain Phillips
2013
7,7 221 tys. ocen
7,7 10 1 220931
7,3 61 krytyków
Kapitan Phillips
powrót do forum filmu Kapitan Phillips

No właśnie, nie znam się dokładnie na kontenerowcach, tamtejszym transporcie, nie rozeznaję się
w realiach pracy, ale skoro ten był powiązany z faktem autentycznym, to zadaję sobie pytanie,
dlaczego na transportowcach wraz z załogami nie ma, np. jednostek wojskowych, co by właśnie
pilnowali porządku przeciw takim incydentom. Przepływają grube miliony, a nie mogą znaleźć się
załogi zaraz na miejscu tu i teraz, a nie, że docierają informacje do załóg wojskowych, a one
wkraczają po czasie, kiedy piraci mają zakładników... W filmie widzimy akcję udaną, przechwycenie
zakładników (co prawda sami do tego doszli, ale ogólnie chodzi o fakt), uratowanie kapitana, a
proszę wskazać mi akcje, w których wojsko zawiodło, piraci zdobyli łupy, pozabijali kilku ludzi i
uciekli...

ocenił(a) film na 7
sir_ryszard2

Też mnie to zastanawia. Chyba opłacenie 4 uzbrojonych strażników nijak ma się do kosztów przeprowadzenia akcji ratowniczej jaką widzimy w filmie.

collosus

W końcu armator czy spedytor za to nie płaci tylko podatnicy USA :)

ocenił(a) film na 10
Private_Witt

Nie wiem czemu nie mieli żadnej ochrony, ale od tamtego wydarzenia statki handlowe pływają z uzbrojoną ochroną :)

ocenił(a) film na 8
Mihtan

Ochrona jest
http://www.youtube.com/watch?v=ESFFFW0B64I
Film oczywyscie autentyczny

sir_ryszard2

Ochrone wynajmuje armator,asle jest to regulowane prawem morskim i pewnie tam gdzieś jest haczyk.

schfyo

Ochronę faktycznie wynajmuje armator jednak organizacje morskie nie zalecają (ale nie zabraniają, o ile wiem) uzbrojenia statku. Powodów jest kilka:
1) Większość ataków piratów sprowadza się do uzyskania kontroli nad statkiem i wymuszenia okupu za załogę. Brak broni nie prowokuje do większej brutalności. Przy wymianie ognia może ucierpieć także załoga. Zwłaszcza że piraci somalijscy mają dostęp do cięższego uzbrojenia np. granatnika RPG.
2) Broń na statku automatycznie powoduje problemy z jego ubezpieczeniem. I zdaje się, że to jest główny problem dla armatora.
3) Zdarza się że gangi piratów przekupują nie tylko policję i straż przybrzeżna, ale także załogę statku. Bez broni "buntownik" nie zmusi reszty załogi do dobrowolnego oddania statku.

I parę innych.