Właśnie skończyłem oglądać film. Oczywiście wiele słyszałem i czytałem o inkwizycji. Ale ten film chyba w sposób perfekcyjny oddaje to co ci szubrawcy (przedstawiciele kościoła) wyprawiali z niewinnymi ludźmi.
Dziwi mnie, że w obecnych czasach są jeszcze ludzie którzy tym psom (przepraszam że obrażam zwierzęta) zanoszą swoje cięzko zapracowane pieniądze do kościoła. Powinno się ich rozliczyć za zbrodnie które od wieków popełniali i popełniają. Pasa swoje tłuste brzuszyska na ludzkiej ciemnocie i niewiedzy która niestety ciągle jest obecna.
I oni, te psy mienią się sługami Boga na ziemi?!?
Hahaha, film jest strasznie zakłamany, co do tego nie ma wątpliwości. Poza tym inkwizycja miała prawdo przesłuchiwać maksymalnie 20 minut dziennie, nie więcej.
Jest prawdziwy i pokazuje okrucieństwo kościoła. A co do Inkwizycji to oni sami sobie p
Gówno masz do gadania, piszesz głupoty tylko dlatego, że jestes przeciwnikiem kościoła. Bądź sobie nim, proszę. Ale nie gadaj głupot, bo aż szkoda patrzeć... Twoje pojęcie na temat historii jest widocznie zerowe. Twój mózg zanieczyszczony jest antyklerykalną propagandą. Inkwizytorzy i księża to ludzie! Ludzie są dobrzy i źli, nie wrzuca się wszystkich do jednego wora.
Kościół to najbardziej zbrodnicza organizacja w historii ludzkości czy Ci się podoba czy nie. Inkwizytorów właśnie wrzucam do jednego wora bo już sama przynależność do tej organizacji kościelnej czyni z nich bandytów.
Eh, uważam, że za bezpodstawne oskarżenia powinno się ludzi karać, niestety, nasz kraj gwarantuje ci wolność słowa, czyli możesz je głosić, jakkolwiek bezsensowne by ono nie było. Najbardziej zbrodnicza organizacja? A partia socjalistyczna stalina mówi ci coś? A NSDAP? To są zbrodnicze organizacje! Kościół głosi idee braterstwa i wspólnoty. Kościół bronił ludzi czasie 2 wojny światowej i później. Ale jesteś gimbusem i lasujesz się swoich pożałowania godnym ateizmem, więc, proszę, głoś swoją głupotę.
Nie jestem ateista tylko przeciwnikiem kościoła, to po pierwsze. Po drugie moje oskarżenia nie są bezpodstwane. Szłyszałeś chyba o Inkwizycji, paleniu żywcem na stosach, wyprawach krzyżowych itp? Kościół ma krew na rękach!
NSDAP i inne tego typu działały max przez kilka dziesięcioleci. Kościół morduje, okrada, trzyma w ciemnocie od tysiącleci! A to chyba różnica.
Nikogo nie okrada, ludzie płacą dobrowolnie, nikogo nie morduje. nie przebije się niestety przez mur twojej głupoty?
Płacą "dobrowolnie"? Idź niech Ci ksiądz da ślub bez kasy, komunie bez kasy, pochowa bez kasy. Zobaczymy czy taki mądry będziesz. Płacić trzeba za wszystko. Jezus powiedział "Darmo wzieliście, darmo dawajcie".
Ludzi płaca bo ich kościół w ciemnocie trzyma!
Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wiedział że nie jestem ateistą. Po drugie to miałem na myśli katolików którzy płacą. A po trzecie ja Ciebie nie obrażam więc zachowaj umiar w słownictwie "chrześcijaninie".
A Ty katoliku w swoim kościele modlisz sie do Jezusa - Żyda, czcisz Jego matkę - Żydówkę, słuchasz lub czytasz ewangelię wegług apostołów którzy byli Żydami. Nie przeszkadza Ci to???
Oni w momencie śmierci byli już chrześcijaninami , więc wiesz... A czym jesteś? Nie ateista, nie żyd, nie katolik, czym ty jesteś niby?
Chrześcijanami z religii ale narodowości żydowskiej. Ja kim jestem? Nie zrozumiesz tego
Zauważ, że były dwie schizmy chrześcijańskie. Pierwsza na chrześcijan i prawosławie, druga na katolików i protestantów. Mimo, że prawosławie nie należy już do chrześcijan, to protestanci tak, więc nie pierdziel głupot.
Prawosławie to także odłam chrześcijaństwa. Troche mniej okrutny niz katolicyzm.
A ja wybitnie antyreligijny, bo moim zdaniem to są tylko wyciągacze kasy, które pozbawiają ludzi własnego myślenia.
Ha, ha !!! 20 minut ! Obsiusiać się można ze śmiechu! Poczytaj trochę książek naukowych o tzw. Świętej Inkwizycji. Może Gestapo też torturowało swoja ofiarę przez 20 minut, a potem robiono przerwę i podawano mu kawę ???
filmu jeszcze nie oglądałem, ale widziałem wiele innych z inkwizytorami w roli głównej. Oczywiście, że istniały tortury, palenie na stosie, wyprawy krzyżowe i były one okrutną zbrodnią, ale na to co pokazują w filmach trzeba przymknąć oko i jeszcze podzielić przez 10. Nie będę nikogo bronił, bo kościół katolicki ma wiele krwi na rękach, ale na pewno nie więcej niż świeccy władzy z okresu średniowiecza, którzy torturowali i mordowali swoich przeciwników na potęgę (w tym wypadku filmy też są przesadzone) Gdyby sugerować się samymi filmami okazałoby się, że w średniowieczu inkwizycja spaliła 3/4 kobiet, w wojnach zginęła 3/4 mężczyzn, a resztę zabiła Dżuma. Normalnie cud, że ludzkość przetrwała ten okres : )
Ala kościół katolicki robł to i wciąz robi w imieniu Boga! Jak można być wyznawcą religii która jest odpowiedzialna za takie zbrodnie?
za zbrodnie odpowiedzialni są ludzie nie religia, bo wierzyć powinno się w Boga nie w kościół. Zabicie w imieniu Boga ma tyle wspólnego z wiarą i religią ile wspólnego ze sportem ma pobicie kogoś w imieniu klubu piłki nożnej. Ludzie od zawsze szukali usprawiedliwienia dla swojej żądzy mordowania i czynienia zła. Kiedyś mordowano w imię Boga teraz robi się to w imię pokoju (Irak, Afganistan itd). Widać taka nasza natura, że wszystko co z założenia jest dobre potrafimy zmienić w narzędzie zła. I to przeraża mnie najbardziej.
Dlatego nie związałem się z żadną religią ani z żadnym ugrupowaniem politycznym. Jednak uważam wciąż, że kościół jest odpowiedzialny za zbrodnie na tle religijnym. Religia to robienie wody z mózgu.
Na potwierdzenie moich wypowiedzi na temat kościoła katolickiego najnowsze informacje:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,opage,2,title,Abp-Michalik-nt-przypadkow-pedofi lli-w-Kosciele-dziecko-drugiego-czlowieka-wciaga,wid,16054148,wiadomosc.html#opi nie
Chyba za bardzo się wczułeś w ten klimat. Jeśli już chcesz mieć obiektywne zdanie o inkwizycji, to radzę poszukać historycznych źródeł, a nie wyrabiać sobie zdanie na podstawie wydarzeń z filmu fabularnego ;). Znalazłeś czego szukałeś - potwierdzenia swoich antykatolickich obsesji.
Film jest wprawdzie o okrucieństwie inkwizycji, ale nie tylko. Jest w nim poruszonych wiele ludzkich spraw dotyczących natury człowieka i bezradności wobec totalitaryzmu w ogóle.