PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=286620}

Kat

The Headsman
2005
6,4 1,1 tys. ocen
6,4 10 1 1051
Kat
powrót do forum filmu Kat

Jestem w szoku...

ocenił(a) film na 10

Właśnie skończyłem oglądać film. Oczywiście wiele słyszałem i czytałem o inkwizycji. Ale ten film chyba w sposób perfekcyjny oddaje to co ci szubrawcy (przedstawiciele kościoła) wyprawiali z niewinnymi ludźmi.
Dziwi mnie, że w obecnych czasach są jeszcze ludzie którzy tym psom (przepraszam że obrażam zwierzęta) zanoszą swoje cięzko zapracowane pieniądze do kościoła. Powinno się ich rozliczyć za zbrodnie które od wieków popełniali i popełniają. Pasa swoje tłuste brzuszyska na ludzkiej ciemnocie i niewiedzy która niestety ciągle jest obecna.
I oni, te psy mienią się sługami Boga na ziemi?!?

sphinx_j

Hahaha, film jest strasznie zakłamany, co do tego nie ma wątpliwości. Poza tym inkwizycja miała prawdo przesłuchiwać maksymalnie 20 minut dziennie, nie więcej.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Jest prawdziwy i pokazuje okrucieństwo kościoła. A co do Inkwizycji to oni sami sobie p

sphinx_j

Gówno masz do gadania, piszesz głupoty tylko dlatego, że jestes przeciwnikiem kościoła. Bądź sobie nim, proszę. Ale nie gadaj głupot, bo aż szkoda patrzeć... Twoje pojęcie na temat historii jest widocznie zerowe. Twój mózg zanieczyszczony jest antyklerykalną propagandą. Inkwizytorzy i księża to ludzie! Ludzie są dobrzy i źli, nie wrzuca się wszystkich do jednego wora.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Kościół to najbardziej zbrodnicza organizacja w historii ludzkości czy Ci się podoba czy nie. Inkwizytorów właśnie wrzucam do jednego wora bo już sama przynależność do tej organizacji kościelnej czyni z nich bandytów.

sphinx_j

Eh, uważam, że za bezpodstawne oskarżenia powinno się ludzi karać, niestety, nasz kraj gwarantuje ci wolność słowa, czyli możesz je głosić, jakkolwiek bezsensowne by ono nie było. Najbardziej zbrodnicza organizacja? A partia socjalistyczna stalina mówi ci coś? A NSDAP? To są zbrodnicze organizacje! Kościół głosi idee braterstwa i wspólnoty. Kościół bronił ludzi czasie 2 wojny światowej i później. Ale jesteś gimbusem i lasujesz się swoich pożałowania godnym ateizmem, więc, proszę, głoś swoją głupotę.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Nie jestem ateista tylko przeciwnikiem kościoła, to po pierwsze. Po drugie moje oskarżenia nie są bezpodstwane. Szłyszałeś chyba o Inkwizycji, paleniu żywcem na stosach, wyprawach krzyżowych itp? Kościół ma krew na rękach!
NSDAP i inne tego typu działały max przez kilka dziesięcioleci. Kościół morduje, okrada, trzyma w ciemnocie od tysiącleci! A to chyba różnica.

sphinx_j

Nikogo nie okrada, ludzie płacą dobrowolnie, nikogo nie morduje. nie przebije się niestety przez mur twojej głupoty?

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Płacą "dobrowolnie"? Idź niech Ci ksiądz da ślub bez kasy, komunie bez kasy, pochowa bez kasy. Zobaczymy czy taki mądry będziesz. Płacić trzeba za wszystko. Jezus powiedział "Darmo wzieliście, darmo dawajcie".
Ludzi płaca bo ich kościół w ciemnocie trzyma!

sphinx_j

Hahaha, ale po co ślub ateiście? Kretyn.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wiedział że nie jestem ateistą. Po drugie to miałem na myśli katolików którzy płacą. A po trzecie ja Ciebie nie obrażam więc zachowaj umiar w słownictwie "chrześcijaninie".

sphinx_j

Jeśli jesteś przeciwko kościołowi i resztcie to jesteś żydem? Bo katolikiem cie nazwać nie mogę.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

A Ty katoliku w swoim kościele modlisz sie do Jezusa - Żyda, czcisz Jego matkę - Żydówkę, słuchasz lub czytasz ewangelię wegług apostołów którzy byli Żydami. Nie przeszkadza Ci to???

sphinx_j

Oni w momencie śmierci byli już chrześcijaninami , więc wiesz... A czym jesteś? Nie ateista, nie żyd, nie katolik, czym ty jesteś niby?

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Chrześcijanami z religii ale narodowości żydowskiej. Ja kim jestem? Nie zrozumiesz tego

sphinx_j

Bo jesteś nikim?
Wbrew pozorom, to bardzo proste do zrozumienia.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Twoja głupota przekracza wszelkie granice.

sphinx_j

To wszystko co masz do powiedzenia?

lisekplhehe

Zauważ, że były dwie schizmy chrześcijańskie. Pierwsza na chrześcijan i prawosławie, druga na katolików i protestantów. Mimo, że prawosławie nie należy już do chrześcijan, to protestanci tak, więc nie pierdziel głupot.

ocenił(a) film na 10
mikmro

Prawosławie to także odłam chrześcijaństwa. Troche mniej okrutny niz katolicyzm.

sphinx_j

Ale dużo bardziej rozpustny. Tam przepych, którym ponoć się brzydzisz, bije z ołtarza.

sphinx_j

Przecież napisałem, że to odłam chrześcijaństwa. Jednak oni istnieją zupełnie oddzielnie.

ocenił(a) film na 10
mikmro

W każdym razie ja jestem wybitnie antykatolicki

sphinx_j

A ja wybitnie antyreligijny, bo moim zdaniem to są tylko wyciągacze kasy, które pozbawiają ludzi własnego myślenia.

sphinx_j

Nie istnieje coś takiego jak ,,narodowość żydowska''.

ocenił(a) film na 10
Dezroo

jakiej zatem narodowości był Chrystus?

sphinx_j

Był synem Boga? Co mam ci odpowiedzieć? Że był narodowości boskiej?

ocenił(a) film na 10
Dezroo

Był Żydem. urodzony przez Żydówkę. Legendy i baśnie mówią że ojcem był Bóg :)

lisekplhehe

Jezus Chrystus też był żydem.

ocenił(a) film na 10
lisekplhehe

Tak. Szczególnie pedofilia to taka wzniosła idea.

lisekplhehe

Tak, bo mieli w tamtych czasach stopery.

arkasatana

Haha, robili to mniej więcej, ale nikt nie chciał się narazić "gniewu boga".

lisekplhehe

Może dwadzieścia pacierzy, raczej nie minut.

arkasatana

Nie mam pojęcia, słyszałem tylko o zasadzie 20 minut, nie mam pojęcia jak ją egzekwowano :)

ocenił(a) film na 8
lisekplhehe

Ha, ha !!! 20 minut ! Obsiusiać się można ze śmiechu! Poczytaj trochę książek naukowych o tzw. Świętej Inkwizycji. Może Gestapo też torturowało swoja ofiarę przez 20 minut, a potem robiono przerwę i podawano mu kawę ???

ocenił(a) film na 6
sphinx_j

filmu jeszcze nie oglądałem, ale widziałem wiele innych z inkwizytorami w roli głównej. Oczywiście, że istniały tortury, palenie na stosie, wyprawy krzyżowe i były one okrutną zbrodnią, ale na to co pokazują w filmach trzeba przymknąć oko i jeszcze podzielić przez 10. Nie będę nikogo bronił, bo kościół katolicki ma wiele krwi na rękach, ale na pewno nie więcej niż świeccy władzy z okresu średniowiecza, którzy torturowali i mordowali swoich przeciwników na potęgę (w tym wypadku filmy też są przesadzone) Gdyby sugerować się samymi filmami okazałoby się, że w średniowieczu inkwizycja spaliła 3/4 kobiet, w wojnach zginęła 3/4 mężczyzn, a resztę zabiła Dżuma. Normalnie cud, że ludzkość przetrwała ten okres : )

ocenił(a) film na 10
zonk_2

Ala kościół katolicki robł to i wciąz robi w imieniu Boga! Jak można być wyznawcą religii która jest odpowiedzialna za takie zbrodnie?

ocenił(a) film na 6
sphinx_j

za zbrodnie odpowiedzialni są ludzie nie religia, bo wierzyć powinno się w Boga nie w kościół. Zabicie w imieniu Boga ma tyle wspólnego z wiarą i religią ile wspólnego ze sportem ma pobicie kogoś w imieniu klubu piłki nożnej. Ludzie od zawsze szukali usprawiedliwienia dla swojej żądzy mordowania i czynienia zła. Kiedyś mordowano w imię Boga teraz robi się to w imię pokoju (Irak, Afganistan itd). Widać taka nasza natura, że wszystko co z założenia jest dobre potrafimy zmienić w narzędzie zła. I to przeraża mnie najbardziej.

ocenił(a) film na 10
zonk_2

Dlatego nie związałem się z żadną religią ani z żadnym ugrupowaniem politycznym. Jednak uważam wciąż, że kościół jest odpowiedzialny za zbrodnie na tle religijnym. Religia to robienie wody z mózgu.

ocenił(a) film na 8
sphinx_j

W pełni popieram Twoje zdanie! P.

ocenił(a) film na 10
IrenaSz

Na potwierdzenie moich wypowiedzi na temat kościoła katolickiego najnowsze informacje:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,opage,2,title,Abp-Michalik-nt-przypadkow-pedofi lli-w-Kosciele-dziecko-drugiego-czlowieka-wciaga,wid,16054148,wiadomosc.html#opi nie

ocenił(a) film na 8
sphinx_j

A tośmy się doczekali wyjaśnienia!!! To dziecko jest winne! Szok!

ocenił(a) film na 9
sphinx_j

Chyba za bardzo się wczułeś w ten klimat. Jeśli już chcesz mieć obiektywne zdanie o inkwizycji, to radzę poszukać historycznych źródeł, a nie wyrabiać sobie zdanie na podstawie wydarzeń z filmu fabularnego ;). Znalazłeś czego szukałeś - potwierdzenia swoich antykatolickich obsesji.
Film jest wprawdzie o okrucieństwie inkwizycji, ale nie tylko. Jest w nim poruszonych wiele ludzkich spraw dotyczących natury człowieka i bezradności wobec totalitaryzmu w ogóle.

ocenił(a) film na 10
mordachamordasinski

Otóż owe historyczne źródła nader często wspominają o paleniu na stosach, okrutnych torturach i innych podobnych "atrakcjach" serwowanych tym co myślą inaczej niż Kościół Katolicki.