PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107475}
6,8 18 tys. ocen
6,8 10 1 18134
4,5 10 krytyków
Klątwa Ju-on
powrót do forum filmu Klątwa Ju-on

Nie widziałam japońskiej klątwy. Chciałabym wiedzieć, czy jest straszniejsza od tej amerykańskiej? Czekam na opinie i pozdrawiam!

lunatyk_4

człowieku! tu niema co porównywać! Japońska jest THE BEST!!!:)

ocenił(a) film na 10
blablabla_2

ja ci radze samemu ją obejrzeć i je porównać

ocenił(a) film na 9
lunatyk_4

Japońska wersja jest o wiele straszniejsza. Ma bardzo mroczny klimat, i trochę więcej wątków które moim zdaniem działają na korzyść. Warto oglądnąć japońską wersję.

lunatyk_4

popieram opinie że japońska jest o wieeeeele lepsza. Ogólnie amerykanskie wersje nie mają takiego klimatu...

ocenił(a) film na 9
lunatyk_4

Amerykańska wersja jest do bani. W ogóle była bez sensu. W japońskiej też czasami nie można się połapać, ale, jak to powiedział mój brat, są rzeczy, które tylko Japończycy mogą zrozumieć. No i oczywiście, że japońska jest o wiele lepsza.

użytkownik usunięty
lunatyk_4

Warto obejrzeć obie części, ale japońska jest o wiele lepsza i tak straszna, że ja dotąd nie czuję się bezpiecznie nawet w swoim łóżku pod kołdrą:) A tak wogóle to "druga" wersja "Klątwy" wcale nie jest w 100% amerykańska. To co-produkcja amerykańsko - japońska.

Jesli chodzi o porównywanie japońskich horrorów z amerykańskimi remakami, to w przypadku "Ringu" jest zupełnie inaczej. Japoński jest przerażający, a amerykański beznadziejny. Nie jest wogóle straszny, a wszystkie zmiany wypadły na niekorzyść.

wy chyba sobie jakies zarty stroicie albo jaja z pogzebu film jest slabiutki naprawde mimo ze japonia bardzo dorbze dobiera filmy i tak dalej ale film jest slaby

ocenił(a) film na 9
LiNeA

Japońska wersja RULEZ
taki Ring to nie dorasta Klątwie (japońskiej) do pięt! =]

lunatyk_4

nie wiem jak japonoska ale amerykanska wersja jest masakryczna ... najgorszy horror jaki w zyciu widziale. no chyba ze 13 duchów byl slabszy

ocenił(a) film na 8
lunatyk_4

Oczywiscie, że japońska jest straszniejsza. Radzę, nie ogladać w nocy, bo potem aż strach kłaść się do łóżka. ;)
Na amerykańskiej wersji się uśmiałem. Nie oczekiwałem klimatu - jaki miała wersja oryginalna - tylko zwykłego straszenia, a nawet tego nie otrzymałem.

P.s. Druga część ju-on jest wg mnie jeszcze lepsza od jedynki. bardziej zaplątana i przerażająca.

użytkownik usunięty
lunatyk_4

Amerykańska wersja, przynajmniej moim zdaniem, jest straszniejsza, ale i tak uważam, że japońska jest o niebo lepsza.

ocenił(a) film na 7
lunatyk_4

Japońska wersja.

Ta wersja "połaczonych sił" tez niekiepska, ale juz odbiega troche klimatem od oryginału... no i ta Bufyy... : / blaah

Kuba1982

W japońskiej straszniej wyglądaja ci zmarli ludzie;)

ocenił(a) film na 5
lunatyk_4

Co by tu porównywać? Na japońskiej "Klątwie" można zwyczajnie się posikać ze strachu. Na amerykańskiej, również, ale jedynie ze śmiechu ;) JAPONIA RULEZZ

lunatyk_4

Ja powiem tak - amerykańską wersję przetrwałam, chociaż gryzłam kołdrę ze strachu. (Tak, boje sie horrorów, chociaz je lubię - ot, taki paradoks.) Japońskiej obejrzałam 10 minut i dalej nie dałam rady. Oczywiście ze strachu:)

ocenił(a) film na 1
lunatyk_4

Ale to jest druga czy trzecia część klątwy?

ocenił(a) film na 4
Rafal85r

Raczej mowa o pierwszej :) A o trzeciej to w ogóle nie słyszałem :)

lunatyk_4

To już reguła i rutyna, że japońskie pierwowzory są zawsze lepsze od amerykańskich remake'ów!