PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107475}
6,8 18 tys. ocen
6,8 10 1 18138
4,5 10 krytyków
Klątwa Ju-on
powrót do forum filmu Klątwa Ju-on

ekstra film

ocenił(a) film na 10

Super film najlepszy horror jaki oglądałam od bardzo dawna. był super, nieprzewidywalny, to ciągłe napięcie. Po prostu to trzeba zobaczyć. Myślałam że żaden horror mnie już nie przestraszy a jednak. Gorąco polecam.Moja ocena 10 w pełni zasłużona

dmurc

chciałabym go obejrzeć.. ale jednak po przeczytaniu tych wszystkich komentarzy to mam pietra :P

dmurc

hahahahahhahahahahahahahhahaha hahahhahahahahahahhahahaha...l udzie czego wy sie boicie...moczących się dziewczynek?

ocenił(a) film na 7
Yesh

??? Moczących się dziewczynek ??? Nie stwierdziłem, a film widziałem kilka razy. Powtarzam, dla tych co lubią się bać FILM OBOWIĄZKOWY.
Yesh wydaje mi się że masz słabiutką wyobraźnię, ja znam takich ludzi których ten film wogóle nei przestarszył, o którym zapomnieli na następny dzień ale tych ludzi nie rusza nawet Silent Hill, zresztą ich wogóle nic nie rusza - wniosek - płytka wyobraźnia.
BTW. Powiedz mi w takim razie jak wg ciebe horror był straszny ? Pretendetó jest niewielu także czekam na twoją propozycję.

ocenił(a) film na 6
Kolbe

Ten film jest mało oryginalny, a co za tym idzie - wcale nie taki straszny. Podobne zjawy, pokazywały się już wcześniej, chociażby w Ringu, czy też w Jian gui. Poza tym to kolejny horror, którego główną metodą straszenia są nagłe, niespodziewane huki. Braku wyobraźni myślę, że zarzucić mi nie można, bo są filmy grozy, na których się bałem (przykłady? - chociażby Lśnienie, Egzorcysta, Inni, Coś), także twoja teoria niecałkiem się sprawdza ;).

ocenił(a) film na 7
Shniks

Jak mówiłem niech dowodem będzie to że do tej pory ten film mnie prześladuje. Np. nie jestem wstanie popatrzeć się z łóżka w sufit bo nasuwają mi się na myśl sceny z filmu(nie mówiąc o zaglądaniu pod pościel).
A wzrok oani duch do tej pory mnei gnębi. Nie ma co ukrywać, siadło mi na psychice, wystraszyło. Chyba o to chodzi w dobrym horrorze ?

Kolbe

Boże jak ja się boje po tym filmie!Nigdy nie bede patrzec w okono w autobusie!boje sie!To jest film godny polecenia!
Jestem ciekawa jak ten dzieciak sie teraz ma w takim filmie wystapic to strach!

ocenił(a) film na 7
joopajoops

Który dzieciak ma się nie wyspac niby ? JA sobie np. ze snem bardz odobrze radzę. Może jest ktoś tutaj kto spać nie może po filmie to ja udziele terapii.

Kolbe

ja mam tak samo, tylko, że po drugiej części, ogladałam z jakieś 2tyg temu a jeszcze wieczorem jak sama siedze w domu to się boję obrócić za siebie :P psychika mi sie podłamała kompletnie ;P a jeszcze mój wrednychłopak nauczyl się naśladować gardłowo dźwięk towarzyszący kayako brrrrrrr :P

ocenił(a) film na 7
anyanka

Hehehe, ja tez sie nauczylem i teraz strasze ludzi po piwnicach :)

ocenił(a) film na 10
Shniks

Do Shniks: "Poza tym to kolejny horror, którego główną metodą straszenia są nagłe, niespodziewane huki." Co ty za bzdury opowiadasz??? Rozumiem ze film nie musi Ci się podobać, ale nie pisz takich głupot! Przecież to jest zupełnie inny rodzaj grozy od tego o którym piszesz i który występuje w grubej większości horrorów zachodnich. Ju - on nie probuje nas przeciż ZASKOCZYĆ (to lepsze słowo niż wystraszyć w tym kontekscie), tylko męczy na pdzez dobry kawałek czasu jednymi obrazami. Przykład - scena na schodach. Może zjawa pojawia sięnagle, ale to nie jest wszystko! Ona czołga się przez kilka minut i wręcz torturuje widza swoim widokiem! Tym głównie różnią się dla mnie horrory azjatyckie od zachodnich (chociaż elementów różniacych te 2 grupy filmów można się doszukać o wiele więcej). Podobna groza występuje chociażby w filmie Cairo (gorąco polecam tępozycję).

Shniks

Ten film ma za zadanie zaskoczenie widza no i czasem przez niedługą chwile pokzauje twarz dzwiewczynki która może wydawac sie straszna, ja tam wole filmy w których sami musimy sobie wyobrazić co na nas czycha, bo przecież wyobraźnia jest w stanie nas najbardziej wystraszyć bo wie czego sie boimy. A jeżeli już coś widzimy i wiemy co to jest to jak ma straszyć skoro wiemy co może nam zrobic. Czy mała dziewczynka która czołga sie po podłodze może być aż taka straszna??

ocenił(a) film na 9
dmurc

Zgadzam się! Ten film na prawdę straszy. Nie wiem jak z wersją amerykańską (jakoś nie śpieszę się, żeby ją obejrzeć), ale dwie japońskie kinowe "Klątwy" (obie są równie dobre) są najlepszym przykładem na to, jak zrobić coś z niczego. I to na prawdę duże coś! Moim zdaniem "Klątwy Ju-on" są lepsze od "Ringu".

ocenił(a) film na 8
Malignus

WITAM,
OBEJRZAŁEM JAPOŃSKĄ JEDYNKĘ KLĄTWY I WERSJE AMERYKAŃSKĄ. W MOIM ODCZUCIU JEST ADEKWATNIE DO TEGO JAK SIĘ MAJĄ PODOBNE WERSJE CO W FILMIE krag. AMERYKAŃSKA MA DOBRE EFEKTY SPECJALNE, ALE JAPOŃSKA STRASZY KLIMATEM. FILM MI SIE TAK PODOBAŁ, ŻE Z MIEJSCA POLECIŁEM TEŻ DRUGĄ CZĘŚĆ SĄSIADOWI. I MI JĄ ZGUBIŁ. TERAZ WIĘC PONOWNIE TROPIE DWÓJKĘ.

ocenił(a) film na 8
jabu

Zgadzam się z większoscią, jest to chyba najstraszniejszy film jaki w życiu widziałem, a uwieżcie mi jestem wielkim fanem horrorów i oglądąłem ich mnóstwo. Podczas oglądania wyłączyłem film dwa razy, takie było napięcie, a nawet nie działo się to po ciemku w środku nocy, tylko po południu kiedy jeszcze jasno było. Nabyłem w jednym czasie obie części Ju-On, ale po obejżeniu pierwszej (jakieś 4 miesące temu) nie odważyłem się jeszcze do tej pory zabrać za kontynuację :D. Zaczyna sie finałową sceną części pierwszej i nie chcę przeżywać tego jeszcze raz ;), a szkoda bo jestem ciekaw co bedzie dalej. Może jednak zbiorę się w sobie i w końcu zobaczę druga część. Wiem, że po mojej wypowiedzi wyszedłem na jakieś dziecko, które sie"filmików" boi, ale na prawdę, jest to straszenie w czystej postaci. POLECAM!!!

ocenił(a) film na 5
dmurc

Właśnie skończyłem oglądać i... nie boję się :P Fim ok, ale jak dla mnie to nie rewelacja.