W filmie Anna Boleyn jest ukazana jako starsza siostra. A według historii to Maria była starsza. To pewnie nie jedyny błąd w tym filmie (jeśli chodzi o fakty historyczne), ale rzucił mi się szczególnie w oczy.
Jeśli chodzi o sam film spodziewałam się czegoś bardziej wciągającego. Ale wzbudził moje zainteresowanie innymi ekranizacjami dotyczącymi życia Henryka VIII. Pierwsza, którą obejrzę to zachwalana na forum "Dynastia Tudorów". Możecie jakieś jeszcze polecić?
Historycy nie są tego pewni. Lecz najprawdopodobniej tak ponieważ większość źródeł mówi, że Maria urodziła się w 1499r. a Anna 1500r. ( jesli pomyliłam daty to przepraszam ale na pewno różnica między nimi nie jest większa niż rok).
To nie jedyny błąd w tym filmie. Anna Boleyn nie miała innego męża niż Henryk VIII (a w filmie jest pokazane jak wychodzi za mąż za ,nie jestem pewna!, Thomas`a Howarda).
Nie jestem w stanie polecić ci innych filmów o tej tematyce ponieważ nie zna się na tym...
Pozdrawiam ( za błędy przepraszam:)
Wg powieści Philippy Gregory pomiędzy Anną a Marią były trzy lata różnicy i to Anna była starsza.
Książka rozpoczyna się gdy Maria ma 12 lat (!!! Johansson wygląda jednakowoż na starszą :/), a Anna ma w tym momencie 15. Maria jest już zamężna i już jako 12-latka zostaje kochanką Henryka.
Pozdrawiam :)
Przepraszam, nie wiem jak czytałeś/aś książkę, ale jest tam wyraźnie powiedziane, że Anne była starsza o rok. A Mary została kochanką króla mając 14, nie 12 lat. Owszem na początku książki ma ona ich 12, ale jak zapewne zauważyłeś/aś książka ta rozciąga sie na ok. 15 lat (nie pamiętam dokładnie).
Pozdrawiam
"Kochanice Króla" Philippy Gregory - dokładenie tę książkę czytałam. Mając 12 lat Mary jest już mężatką. I już wpada w oko królowi. Z treści ksiązki wynika, że jako młoda mężatka Mary wpada władcy w oko. Ma 12, no może 13 lat. Jestem prawie pewna, że w momencie kiedy Mary ma 12 lat (jak słusznie zauważyłaś na początku ksiązki) opowiada ona o 15-sto letniej Anne.
Owszem, mając 12 lat jest już mężatką i wtedy wpada w oko królowi, jednak jego kochanką zostaje dopiero w wieku 14 lat, kiedy Anne miała 15 lat. Życzę miłego powrotu do książki.