PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=816544}

Kod Dedala

Les traducteurs
2019
6,3 6,4 tys. ocen
6,3 10 1 6436
5,8 11 krytyków
Kod Dedala
powrót do forum filmu Kod Dedala

Czy ktoś mógłby mi proszę wyjaśnić, jak zdjęcie, które Rose-Maire znalazła w domu Alexa, na biurku przy jego komputerze, sprawiło, że postanowiła w końcu olać swojego pracodawcę, mówiąc, że kocha literaturę, czym skazała go na zapłatę okupu? Na tym zdjęciu widniała bodaj ona i jej szef na oficjalnym spotkaniu z prasą, podczas którego wydawca ogłosił, że uzyskał prawa do 3 tomu Dedala (co oczywiście było kłamstwem). Alex był tam pod przykrywką dziennikarza, wmieszał się w tłum. Kto obejrzał film ten wie, co Alex już wówczas wiedział - że wydawca zamordował jego przyjaciela i ukradł prawa do publikacji książki, sprzeciwiając się woli autora. Ale przecież Rose-Maire tego nie wiedziała? A przynajmniej nie kojarzę, by było to gdzieś wspomniane... Czy to zdjęcie jakoś uzmysłowiło jej, że to Alex jest autorem? Ktoś mi to wyjaśni, bo nie daje mi to spokoju :)

ocenił(a) film na 7
palenaj

Nie, nie sądzę. Myślę, że kierowały nią tylko względy osobiste - w tej scenie wydawca obiecuje swojej podwładnej przez telefon złote góry, a Rose-Maire widzi na zdjęciu samą siebie w momencie, kiedy ewidentnie jest przez swojego szefa mieszana z błotem. Ten dysonans jak i wcześniejsze upokorzenia sprawiają, że decyduje się na krok, który wprawdzie będzie ją wiele kosztować, ale będzie też dla niej moralnym zwycięstwem, a może i rodzajem wyrafinowanej zemsty.

mucha_nie_siada

O, dziękuję bardzo, fakt, ma to sens i zapewne tak właśnie było, a tak głęboko myślałam, że nie przyszło mi to do głowy. Dzięki :)!

ocenił(a) film na 7
palenaj

Cieszę się, że mogłam pomóc:) To właśnie lubię w Filmwebie, że jak się gdzieś w trakcie seansu zagapię, albo czegoś nie zrozumiem, to znajduję tu ratunek.

ocenił(a) film na 7
mucha_nie_siada

Alex zrobił im to zdjęcie w momencie, kiedy szef na nią krzyczał (wskazuje na to jego poza wymachiwanie do niej rękami). Alex od dawna wiedział, że Szef nią pomiata i musiał tez wiedzieć, że to ona przyjdzie przeszukać mieszkanie Alexa, więc zostawił akurat to zdjęcie. Podziałało.