Bardzo, bardzo się cieszę iż udało mi się natrafić (całkowicie przypadkiem) na ten film
Jest on absolutnie wybitny, a ocena bliska "9" nie jest w ogóle na wyrost.
Niektórym widzom być może ta historia wydaje się banalna. Ja wyjątkowo doceniam jej prostotę połączoną z głęboką, złożoną, świetnie odwzorowaną psychologią postaci. Mamy tutaj bardzo widoczną inteligencje emocjonalną. Owe uczucia są nie tylko zagadką dla widza ale też dla bohaterów, którzy usiłują uporać się z nimi u siebie jak i u innych. Tutaj nawet postacie epizodyczne potrafią coś wnieść w tym kwestiach.
Bogata strona emocjonalna, która nie jest wyrażona wprost słowami. Możemy czuć się zagubieni, jak bohaterowie, ale jednocześnie motywuje nas to do refleksji nad tym co widzimy. Co było genezą danego uczucia i jak ono wpłynęło na postać, jej zachowanie. Jakie trauma może zostawić rany na duszy, definiując sposób postrzegania prze bohatera całego świata. Jak wreszcie ludzie, celowo bądź nie, mogą ją wywołać bądź pogłębić. Jaką więzi międzyludzkie mają moc.
Oglądając ten film widz musi się wysilić w odczytywaniu tych wszystkich informacji w celu lepszego zrozumienia historii. Nasze zrozumienie rozwija się tak jak te u bohaterów. Świetne. Film, który odwołuje się do naszej inteligencji akademickiej oraz emocjonalnej. Sprawia, że stajemy się mądrzejsi i uwrażliwia. Może nawet skłoni do autorefleksji, wyszukiwania wzorów pozytywnych i negatywnych w naszym otoczeniu oraz w nas samych.
Będę chciał obejrzeć produkcję ponownie. Mój zakończony seans podzieliłem na epizody po 20 minut dziennie... ale być może coś mi umknęło.
A do tego mogłem poznać perspektywę osoby niepełnosprawnej z powodu głuchoty, która spotyka się z niezrozumieniem (wynikających z niezawinionej ignorancji) otoczenia. :)
Brawa. Wielkie brawa dla twórców filmu oraz napisów.
P.S. Zwrócę też uwagę, że w filmie twórcy umieścili pewnego rodzaju test psychologiczny. Ma on sprawdzić czy widz czegoś nauczył się z historii, a także ułatwić mu zrozumienie postepowania młodzieży. Ciekawe ilu widzów dostrzegło kto pełnił rolę tego "testu".