PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=598628}

Kolekcjoner

The Collection
2012
5,4 21 tys. ocen
5,4 10 1 21418
4,2 13 krytyków
Kolekcjoner
powrót do forum filmu Kolekcjoner

Niektórzy ludzie muszą mieć naprawdę nudne życie interpretując każdą scene po kilkanaście razy czy jest możliwa itd.Ten film ma pokazać wizjonera , człeka , który zajebiście zna się na swoim fachu.Film jest częściowo odmóżdżający , ale daje do myślenia.Pułapki jakie montował jak i sam sposób wykonania tego wszystkiego to arcydzieło.Tak samo jak tajemnicza i świetnie odegrana postać kolekcjonera.Ten błysk w oczach , który przeszywał i to , że do samego końca dokładnie nie wiadomo jak ten człowiek wyglądał. ( świetnie ukrywał swoją postać przed światem)

Co do scen typu , że gostek ze złamaną łapą rozwala kolekcjonera, jak zauważyliście gdy kolekcjoner zabija tego typka co rzucił tą głowę psa , Arkin czy jak mu tam wbija mu wtedy nóż w noge raniąc kolekcjonera i przy okazji dezorientując. Ta scena pokazuje zresztą napłuw adrenaliny jakiej dostał Arkin a jak wiadomo pod wpływem adrenaliny ludzie potrafią nawet przerzucać samochody , zresztą jest to scena przetrwania.Myślę , że trzeba byłoby poczuć na własnej skórze ból + nienawiść do kolekcjonera + ochota zemsty , która żyje Arkin.Można by długo o tym pisać i jest parę scen , które dają do myślenia , ale właśnie za to kocham ten film.Podchodząc do niego bałem się , że to będzie spaczona kontynuacja jedynki , która była świetna i dostała odemnie 8/10 z początku.Za świeży pomysł i za naprawdę świetne postacie.( Po obejrzeniu 2 i zrozumieniu kim był kolekcjoner i jak dokładnie działał zmieniła się na 10/10 , tak wiem co to za ocena i wiem jakiemu filmowi ją daje ; ) )

W tym filmie czuć ten chory i mocny klimat.Trzeba częściowo wczuć się w kolekcjonera.Gościa , który :
-szprycował swoje ofiary jakimiś lekarstwami , a te biegały naćpane jak jakieś zombie,
- świetnie znał się na psychice ludzi ,
- wiedział jak ,,złamać'' człowieka
-Potrafił konstruować świetne pułapki
-Miał wszędzie pełno kamer i dojście do policyjnego radia
-Potrafił wytresować psy do zabijania
-Świetnie się krył i uciekał przed policją
-Miał chorą schizę na punkcie robali ( upodabniał nawet zwłoki do nich)

Ten film ma to coś.Rzadko kiedy daje 10/10 , ale ten film przeżuł mnie i wypluł , zgwałcił mnie psychicznie

Tylko wizjoner może być mistrzem zbrodni... ; )

ocenił(a) film na 3
szakal666

A Wielki Błękit przyszedł, przeczytał, usiadł i zapłakał.
I nie. Nie nad przewidywalnością, wtórnością, schematycznością, banałem i miałkością filmu.
Nad tym, co napisano powyżej.

Zaraz, zaraz.... Jak to mawiał Shaw? "Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta".
Amen.

ocenił(a) film na 10
WielkiBlekit

A więc idz zostać weterynarzem mordko ; )

Każdy ma swój gust , szanuje Twoje zdanie , ale trudno.Nie każdy zrozumie ; >

ocenił(a) film na 10
WielkiBlekit

I przestań pisać o sobie w 3 osobie bo to oznaki zapoczątkowanej choroby psychicznej ^^

ocenił(a) film na 3
szakal666

Rzeczywiście. Trudno zrozumieć brak logiki.

Gdybym liczono się z Twoim zdaniem, zapewne by Cię posłuchano. Niestety jednak tak nie jest.

ocenił(a) film na 10
WielkiBlekit

Nic na to nie poradze :D Trudno sie mowi haha ^^

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
szakal666

Masz rację genialny. Aktualnie staram się oglądać horrory z niedawnych lat by jakoś zaprzeczyć temu, że ten film jest jednak wybitny. I np. takim "horrorom" jak:
Escapee 2011 brakuje tylko 1,3 pk by zrównać się oceną z Kolekcjonerem 2.
Apparition 2012 już tylko 0,2.
One Way Trip 2011 - 0,5.
My Soul To Take 2010 - 0,1
Wrong Turn 4: Bloody Beginnings 2011 - 0,6
Prowl 2010 - 0,7

Można tak wymieniać jeszcze długo. Ale na przestrzeni ostatnich lat od czasu Piły nie było równie dobrego horroru. Fani serii PA to całkiem inny temat.
Mogę za to polecić kilka ciekawych horrorów przeplatanych z dramatem/thrillerem.
Clinic,
House at the End of the Street,
Excision,
5150, Rue des Ormes,
Case 39,
Devil,
Intruders,
Mother's Day,
Herencia Valdemar,
I Spit on Your Grave,
Disappeared,
Hurt,
Babysitter Wanted ,
Farmhouse,
Train,
Acolytes,
In Her Skin,
Rogue,
Long Weekend,
Restraint,
Horseman (dla osób o nocnych nerwach),
Nine Miles Down,
Loved Ones (dla osób o nocnych nerwach),
Irresistible,
Feed
w/w są filmami z ostatnich 5-6 lat które naprawdę warto zobaczyć. Oczywiście jeśli ktoś gustuje w horrorach, innym odradzam :)

ocenił(a) film na 10
wmbco

Dzięki , a jednak wiedziałem , że znajdą się osoby , które docenią tą ,,wisienke na torcie '' ;D

szakal666

ano pewnie że się znajdą :D
Wrota do piekieł obejrzyj sobie może zaciekawi :)

użytkownik usunięty
wmbco

Od siebie dorzuciłbym m.in. Piąty wymiar, The Tall Man, La Cara Oculta... Świetne filmy. :)

ocenił(a) film na 10

Z tym piątym wymiarem to bym się jednak kłócił... ale dwa pozostałe w kolejności 9-10....

ocenił(a) film na 7
szakal666

b dobry polecam:D

ocenił(a) film na 7
anulka915

Dobry film :)

ocenił(a) film na 1
szakal666

Nie mozna dziwić się już niczemu, jeśli ktoś okrzyknął w swojej subiektywnej opinii ten film ARCYDZIEŁEM ! prowokacja. albo koniec świata

szakal666

a mam pytanko... otworzcie sobie galerie zdjec kolekcjonera 2012r i spojrzcie na przykład na czwarte zdjęcie od końca. ogolnie chodzi mi o tego rozwalonego na calej scianie goscia podlaczonego do kroplowek. poprostu nie kojarze wogole zebym taka scene widzial w filmie.
Pamietam podobna, ale to byla kobieta, ktora prosila arkina o pomoc a wtedy przyszedl sobie pan Kolekcjoner i poderznal jej gardlo i zaslonil kotarą. co myslicie? byla ta scena z kolesiem czy tez jej nie widzieliscie?

ocenił(a) film na 3
szakal666

A ja uważam że jesteś za młody aby zrozumieć co to jest arcydzieło. To że ktoś na ładnym haju coś wymyślił, nie znaczy że jest geniuszem, a film Kolekcjoner, mimo że bardzo się na niego napaliłem, okazał się dla mnie nieporozumieniem i typowym hollywoodzkim kiczem, bo z horrorem ten film ma mało wspólnego.

ocenił(a) film na 10
edmun

o gustach się nie dyskutuje ; )

ocenił(a) film na 1
szakal666

Ale chyba powinno sie zaczac...

ocenił(a) film na 10
edmun

Ekspert od horrorów? Nie rozumiesz powiedzenia "na bezrybiu nawet rak ryba". Tak samo jest z tym filmem.

ocenił(a) film na 7
wmbco

Na oglądałem się w życiu dużo horrorów typu PA 1-4 czy PE 1-3 itd itp , ale Kolekcjoner był tak reklamowany że nie dało się go nie obejrzeć . Dziś obejrzałem i doszedłem do wniosku że szału jako takiego nie było . Końcówka byłą lekkim zaskoczeniem bo przypuszczałem że Arkin w pewnej chwili nie zdąży zareagować i dostanie nożyk w gardło ode mnie 7/10 .

ocenił(a) film na 10
Manikalny

To oglądałeś całkiem inny "typ" tego gatunku. Paranormal, i jemu podobne powinny mieć swój gatunek, by nie mylić z prawdziwymi horrorami. Co to za seria "PE"? Entity było chyba tylko 1 i 2...

ocenił(a) film na 7
wmbco

Pewnie że inny gatunek . Paradokument a Rzeźnia (Zabawa Organami Człowieka itp ). Co do Pe zależy jak na to patrzysz . Bo opierało się 1-2 na nawiedzeniach a 3 to już całkiem co innego opiera się pod inną nazwą . Polecam coś od siebie :

-Grave Encounters (2 - lipson)
-Czwarty Stopień
-Apartament 143
-Frontiere(s)
-VHS
-Exision
-Missing Megan :)

ocenił(a) film na 10
Manikalny

Chyba "Megan Is Missing". Wszystkie filmy są ogólnie dobrze znane. I jedynie "Fourth Kind" mnie przeraził. A należy dodać, że nie jest horrorem. I to najlepszy film z cyklu "dokumentalizowane". Charlotte Milchard świetnie zagrała, ludzie naprawdę tam giną, świetny film.

Exision, również bardzo fajny, lecz też nie jest to typowy horror.

Widzę, że lubujesz się w filmach typu HOAX. Już po tej wielkiej fali wysypu takich nagrań, trochę naiwnością jest na to patrzyć. Ja czekam, aż mój ulubiony vloger z YT również coś takiego zapoda.

Dlatego lepiej co dzień oglądać "Czwarty stopień" z jakąś dziewczyną... i wykorzystać panujący klimat do wszelkich zabaw z kamerą w ręku. Polecam... :)

Jeszcze tylko wniosę coś od siebie do "PE"
Paranormal Entity jest tylko jeden. Za dwójkę uważa się Gacy House. Kolejne niby części nie mają nic ze sobą wspólnego.
Anneliese: The Exorcist Tapes
100 Ghost Street: The Return of Richard Speck
Cała "seria" w/w to totalne gnioty. Ale jeśli znasz inną interpretację serii Paranormal Entity, to z chęcią się zapoznam.