PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=195939}

Królestwo

The Kingdom
2007
7,3 46 tys. ocen
7,3 10 1 45565
6,6 20 krytyków
Królestwo
powrót do forum filmu Królestwo

Uwaga spoiler!

Mimo obiecującego początku film nie przypadł mi do gustu, film zwłaszcza w końcówce jest kompletnie pozbawiony realizmu, kilku dzielnych jankesów , którzy właśnie wygramolili się z wraku rozbitego samochodu pokonuje całe hordy Arabów grzejących do nich z granatników i karabinów maszynowych, i z czego się tylko da. Dzielny wojak amerykański gdy strzela się do niego z granatnika po prostu robi akrobatyczny unik, a granat gdzieś tam sobie leci, oczywiście żaden z kilku (kilkunastu?) pocisków z granatnika wystrzelonych przez arabów nie trafia w cel. Aby nie było całkiem lekko naszym bohaterom doczepiono na końcu jakieś zadrapania i siniaki, aby wyglądało jak ciężką walkę stoczyli. W dodatku nasi herosi są zwykłymi agentami FBI, gdyby to jeszcze byli uzbrojeni po zęby i świetnie przygotowani komandosi z US Marines to być może bym uwierzył. Ja jednak nie wierzę w to że oszołomieni wypadkiem ludzie, wchodzący na nieznany teren, mający jakieś przypadkowe uzbrojenie, spotykający przeciwnika mającego przytłaczającą przewagę liczebną i uzbrojonego po zęby, świetnie znającego teren i przygotowanego do walki wygrywają bez mrugnięcia okiem, żaden z Arabów NIGDY nie trafia w cel, czy mam uwierzyć że Arabowie są aż tak głupi? Nie mam nic przeciwko temu że Amerykanie wygrywają, ale są jakieś granice absurdu, których nie trawię, jeśli bohaterowie już muszą wygrywać (Amerykanie skazani na sukces - jakżeby inaczej!) to niech to będzie przekonujące.
W dodatku gdy zobaczyłem jedną z postaci, to natychmiast się zorientowałem że nieszczęśnik przeznaczony jest do odstrzału słusznie jak się okazało niestety - film jest żałośnie przewidywalny. Gdyby ktoś był zainteresowany wartką akcją i strzelaniną do terrorystów to polecam Counter-Strike'a a gdyby ktoś chciał poważniejsze kino w klimatach bliskowschodnich to polecam film Syriana.