PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=195939}

Królestwo

The Kingdom
2007
7,3 46 tys. ocen
7,3 10 1 45556
6,6 20 krytyków
Królestwo
powrót do forum filmu Królestwo

Przez cały film zastanwiała mnie jedna sprawa: po kie licho pojawia sie rola kobieca? Absolutnie nic nie wnosi, nie błyska jakimiś niesłychanymi talentami śledczymi. W sumie jej rola ogranicza się do nadymania ustek. Widać nawet twórców filmu to zastanowiło, bo w końcu postanowili jej przydzielić popisowe rozwalenie Arabów. Chyba tylko po to, żeby nie była zbędnym balastem FBI. No cóż... Podobnych niedorzeczności jest tu od groma, aż szkoda pisać... Choc ogólnie film trzyma fason. Amerykański oczywiście...

ocenił(a) film na 10
ostapiukam

Idąc twoim tokiem rozumowania można znaleźć kilka ról męskich które niczego nie wnoszą, więc nie wiem czego sie tak tego uczepiłeś. W niektórych scenach (np gdy daje dziewczynce lizaka) wydaje mi sie ze uwiarygadnia cala tą sytuacje. Może po prostu jakiś uprzedzony do kobiet jestes...

johanna308

hehe.... jak kulą w płot... Jestem kobietą i żadnych uprzedzeń nie mam :> Po prostu ten film zrobił na mnie wrażenie typowo męskiego i to jest ok. Dlatego rola kobieca wydaje się tu naprawdę zbędna, ewentualnie powinna być bardziej rozbudowana. Takie są moje odczucia...

ocenił(a) film na 7
ostapiukam

Ja mam podobne zdanie jak johanna308. Poza tym według mnie nawet naprawdę męski film bez roli kobiecej troszkę traci :)

ocenił(a) film na 7
ostapiukam

Jak to nic nie wnosi? A piękny biust? Bo przecież tylko o to w tej roli chodzi :)

ostapiukam

Zastanawiałam się podczas seansu, po co w ogóle zabrali kobietę do Arabii Saudyjskiej (w fabule). Jest to mało prawdopodobne rozwiązanie w realu. Doszłam do wniosku, że rolę żeńską wpisano celowo, żeby podkreślić kontrast kulturowy i zwrócić delikatnie uwagę na to, jaką rolę pełnią kobiety w islamie i jak są traktowane. Mówię "delikatnie" bo twórcy nie chcieli pewnie wywołać realnego konfliktu za krytykowanie tamtej kultury. Natomiast zgodzę się z Tobą, że jej rola była słabo rozpisana. Niby komandoska, ale na mnie nie zrobiła wrażenia.