Królowa wojownik

The Woman King
2022
5,8 4,9 tys. ocen
5,8 10 1 4927
5,3 17 krytyków
Królowa wojownik
powrót do forum filmu Królowa wojownik

Dla mnie film bardzo dobry.Może trochę rozciągnięty, ale mimo wszystko polecam do obejrzenia. Wspaniała Viola Davis .I tyle.Innymi opiniami proszę się nie sugerować. A historycy niech obejrzą sobie np.ogniem i mieczem

lovelukasz

Nie widziałem filmu, ale czytałem o Królestwie Dahomeju (obecnie Benin). Ciekawa historia, z której można by wyłuskać mnóstwo materiałów na dobre filmy. Oczywiście niektórych elektryzuje informacja o kobietach-wojowniczkach często przeceniając ich rolę. W najlepszym dla nich okresie stanowiły maksymalnie 1/3 wojsk królestwa, nie więcej. W pozostałych okresach znacznie mniej. Prawdą jest jednak, że doskonalono ich szkolenie, umiejętnie selekcjonowano najsprawniejsze dziewczynki a potem tworzono hierarchię, w zależności od stopnia i rodzaju wyszkolenia. Jednak z podobnie wyszkolonymi męskimi oddziałami w walce wręcz nie miały większych szans. Są relacje z jednej z bitwy (pod Adegonem) z doborową jednostką francuską, która te dziewczyny po prostu zmasakrowała właśnie głównie w walce wręcz. Kobiece oddziały miały jednak swoje role do odegrania i w wielu sytuacjach się przydawały. Inaczej niż widzę na fotkach z filmu, te kobiety nie były "opancerzone", prawie nie miały odzienia, za to odsłaniały liczne tatuaże.