PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 287 tys. ocen
7,5 10 1 287266
7,1 67 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Witam jestem nowym użytkownikiem społeczności filmweb. Chciałbym po ruszyć pewien szczegół w filmie Disney'a "Kraina lodu", a mianowicie prawie przed ostatnią scenkę w której Kristoff na Sven'nie biegł w stronę Anny by zdjąć z niej urok rzucony przez siostrę Else. Bohaterowie mieli mały problem przed dobiegnięciem do Anny, a mianowicie pękający lód który zrobił, że tak powiem dziurę i przerwał prostą drogę Sven'owi i Kristoff'owi do Ani, więc reniferek wskoczył na odłamek lodu zrobił fikołka kopnął, że tak powiem tyłkiem Kristoffa a ten wylądował bezpiecznie na drugim końcu lodu, lecz sam Sven nie wyszedł cały i wpadł do wody, oczywiście nic mu się nie stało wskoczył mokry znów na odłamek lodu. Kristoff biegł dalej do Anny by ją uratować, lecz jak był już blisko Anna zobaczyła jak Hanns usiłuje zabić mieczem jej siostrę więc ta pobiegła w jej stronę wystawiła rękę w tym czasie zamarzła i odparła miecz Hanns'a, a fala uderzeniowa wybiła go na może i 3 metry ;) potem naszym oczom ujawnia się Kristoff,a za nim Sven który był kompletnie SUCHY, a przecież 1 minutkę temu wpadł do wody? Jak myślicie jest to zamierzone czy też błąd? Podobna sprawa z Hanns'em fala uderzeniowa wybiła go na 3 metry po tym uderzeniu już go w tej scence nie było widać, a można powiedzieć że kamera pozwalała na to by go ujrzeć na dobra 5 metrów, nagle Elsa kochana znowu przywraca lato z pod wody wyłania się statek który unosi ich wszystkich, a tu co? Przy scenie tąpnięcia Olafa po prawej stronie 1 metr od tej nich ukazuje się obolały Hanns nie jest to czasami dziwne i nie dopracowane?

To na tyle co sądzicie o tych, że tak powiem błędach? Oglądałem ten film Disney'a DOSŁOWNIE od piątku z 25 razy nie wiem czemu, ale kusi mnie by go oglądać bo coś w nim jest nie dopracowanego, ale o tym napisze jutro. Czekam na wasze wypowiedzi

ocenił(a) film na 10
Maateek

Niektóre rzeczy takie miały być - to świat Disneya... tu wszystko jest możliwe.
...a niektóre po prostu są błędami - Disney uznał, że po co robić suchego Svena, skoro widzowie w takim momencie nie będą zwracać na to uwagi.

Maateek

Żeby to były jedyne błędy ;-)
Po około 150 razie przestałam juz zwracać uwagę na różne szczegóły, jak np kształt, mimika i od jakiegoś czasu mogę spokojnie oglądać. A opisana scenę polecam obserwować ze względu na kształty. Teraz nie powiem co tu jest kluczowym elementem, bo nie będziesz miał radości z szukania.

Pozdrawiam :-)

Maateek

W bajkach tak jest (i tu świadomie używam słowa bajka, bo to właśnie bajka. Wiem kiedy używać zwrotu film animowany, a kiedy słowa bajka/baśń ;) ). Jest też taka scena, kiedy Anka leży rankiem w łóżku z roztrzepaną fryzurą (ok 12:50), ma kosmyk włosów w ustach, a z drugiej strony leci jej ślina. A jak siada na łóżku, to śliny już nie ma. :D

ocenił(a) film na 9
Maateek

Glupi blad :/ no niestety :p

Ps. Elsa nie rzucila uroku na Anne tylko zranila ja w serce lodowa strzala , urok to rzucila diabolina na aurorę ;) czepiam sie :]

ocenił(a) film na 10
Maateek

Jeszce jeden fajny błąd jest ;d pod koniec sceny jak Elsa stworzyła lód i rozmawiała z Anną w tlę jest rodziną z dzieckiem ;) Obserwujcie dziecka prawą rękę ( patrząc z naszej perspektywy - lewą ) W ogóle sie ręka nie porusza cały czas jest szeroko otwarta nie zapominając o tym, że cała reszta jak i druga ręka poruszają się prawidłowo ;)

Maateek

Żebyś nie musiał ich wypatrywać za każdym razem https://www.youtube.com/watch?v=ZN7mWHvwlBg

ocenił(a) film na 10
Roz26

Byś chociaż to jakoś oznaczył, że Spojler ;) Może nie którzy po prostu chcą tą sami do tego dojść ;)

ocenił(a) film na 10
Maateek

Byś, chociaż to jakoś oznaczył, że Spojler ;) Może nie, którzy chcą do tego sami dojść ;) Według mnie dzięki temu, że próbujemy coś wyłapać film/bajki staje się ciekawsza, ponieważ oglądasz ją uważniej i zwracasz oko na każdego szczegóły ;)** nie mogłem już edytować

Jeśli ktoś ma takie samo zdanie jak ja. Niech nawet nie wchodzi w ten link ^^

Maateek

No cóż jak chcesz :v