PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299607}
3,2 10  ocen
3,2 10 1 10
Krojačeva tajna
powrót do forum filmu Krojačeva tajna

Thriller? Bo ja wiem? Powiedzmy. Chyba jeszcze najbardziej pasuje. Film-Noir? Dlaczego? Nie ma tu zagadki kryminalnej, nie ma detektywa, nie ma czarnego humoru, co najwyżej jest femme fatale i ponura atmosfera. Romans? No cóż, zauroczenie - może, ale romans...? Na IMDB figuruje jeszcze dramat, co pośrednio by się zgadzało, a także horror, co jest kompletną bzdurą. Bo de facto film jest praktycznie czystą antyutopią.

Mówiąc pokrótce, rzecz dzieje się w Serbii w roku 2014 (a przypominam, że film powstał w roku 2006), gdzie jakiś tajemniczy człowiek dzierży władzę nad siecią energetyczną kraju i za pomocą specjalnego systemu potrafi podglądać ludzkie sny i marzenia. A gdy ktoś mu się nie spodoba (albo z nudów), wciska odpowiedni guzik i ofiara kona w snopach kłębach iskier dobywających się z kabli. Tak w domu, jak i na ulicy. Poza tym panuje godzina policyjna, wojsko zabija, kogo zechce, a jeden z dowódców swobodnie robi z ludźmi, co mu się żywnie podoba (np. z kobiet robi seksualne niewolnice).

Do tego filmu trzeba mieć odpowiednie podejście i brać poprawkę na to, że został zrealizowany dość niskimi nakładami, w związku z czym nie jest zbyt przyjemny w odbiorze. Ale - co zaskakujące mimo słabych zdjęć i nieprzesadnie dobrego aktorstwa - daje się oglądać z zainteresowaniem, zwłaszcza dzięki mrocznemu klimatowi zabarwionemu nutką surrealizmu.

lezard

Hmmm. Brzmi interesująco. Zapewne sprawdzę. Dzięki za wartościowy merytorycznie komentarz. Sam wiesz, że jest ich tu zdecydowanie zbyt mało, zwłaszcza pod tak nieznanymi filmami. Szkoda, że tak rzadko piszesz, przy tych wszystkich rarytasach, które oglądasz.

ocenił(a) film na 5
kangur_msc_CM

Najczęściej mi się nie chce, zwłaszcza jeśli w fiszce jest sam tytuł i nic więcej. ;)

Aczkolwiek pomyślę, żeby może kiedyś podopisywać krótkie opinie na przykład do malezyjskich horrorów, których ostatnio obejrzałem cały pęczek.