To żółw wodno-lądowy, i powinno się go trzymać w terrarium z wodą, natomiast Vincent trzyma go na
lądzie. Błąd twórców filmu?
Nie ubodło, raczej zdziwiło, ja mam dokładnie tego samego żółwia i nie rozumiem jak można go trzymać na lądzie.
No wiec masz racje i odpowiedziales sobie w pierwszym poscie - blad tworcow filmu. Chodzi mi o to ze przy tych wszystkich innych absurdach ten blad ma akurat najmniejsze znaczenie.
Czy to nie był czasami żółw stepowy? Odżywiający się mięskiem? Mój znajomy wiele lat temu miał podobnego chyba...
To był chyba żółw czerwonolicy ktory fakt jest wodno-lądowy, ale w polsce od paru lat niedostepny do kupna...
Bardzo możliwe, teraz po sprawdzeniu w google widzę, ze mój znajomy jednak też miał czerwonolicego (z takim czerwonym punktem na łebku), wiec to pewnie ten sam :)
Z całą pewnością to żółw czerwonolicy (Trachemys scripta elegans), podgatunek żółwia ozdobnego (Trachemys scripta). Żółw ziemnowodny z Ameryki Północnej, czyli powinien mieć akwaterrarium (woda z wysepką).
Z całą pewnością to żółw czerwonolicy (Trachemys scripta elegans), podgatunek żółwia ozdobnego (Trachemys scripta). Nalezy jeszcze do rodziny żółwi błotnych (Emydidae), też głównie z Ameryki Północnej, choć są też rodzynki żyjące w Europie np. żółw kaspijski czy nasz jedyny żółw błotny. Jak większość gatunków jest to żółw ziemnowodny z Ameryki Północnej, czyli powinien mieć akwaterrarium (woda z wysepką).