6,5 2,4 tys. ocen
6,5 10 1 2411
5,2 5 krytyków
Księstwo
powrót do forum filmu Księstwo

Poniosło Masternaka!

użytkownik usunięty

To mógł być dobry film, ale został przekombinowany i nierówno zagrany. Scena z
wieszaniem na stryczku czy masowa kradzież bananów z przewróconego tira - czy pan
Masternak przysięgnie na zdrowie najbliższych, że takie zdarzenia, w tak drastycznej formie
miały miejsce na jego wsi? I ta śmierć na koniec! Oj, poniosło pana Masternaka! Bez tych
przegięć film byłby bardziej wiarygodny.
W zestawieniu z obrazem "Z daleka widok jest piękny" odnoszę wrażenie, że to jakaś moda
na pokazywanie światu Polski przez pryzmat parszywej polskiej wsi. Ale gdy u Sasnala film
był przynajmniej dobrze zagrany i dobrze zrobiony pod względem artystycznym, to
"Księstwo" pozostawia wiele do życzenia - film nie jest nowatorski, nie obroniła się
konwencja filmu czarno-białego, nie wybronił się konformista-Maternak, ot - taka
telewozyjna produkcja, jakich wiele.

Jest to film zrobiony wedle najgorszych wzorców polskiego kina ofowego, kiepski scenariusz, kiepscy aktorzy, kiepski reżyser. I tu największe rozczarowanie - po Barańskim ("Kramarz", "Nad rzeką, której nie ma") nie spodziewałem się tak zdumiewającej amatorszczyzny. Na szczęście film obejrzałem na darmowym pokazie, a z box ofisu wynika, że w całej Polsce za bilet zapłaciło 500 osób. Nie polecam!!!

ocenił(a) film na 2
niniwa1974

Wiele oczekiwałam od tego filmu,niestety moje oczekiwania przerosły kiepską grę aktorską i lipnie sklecony scenariusz. Czytając książkę na podstawie,której powstał film pękałam ze śmiechu,jednak oglądając te same sceny miałam skwaszoną minę. Z niecierpliwością czekałam na ten film,jednak nie było na co czekać. "Księstwo" zaskakuje,ale jak w najbardziej negatywnym tego słowa znaczeniu.

film jest być może na podstawie książki? czy to własna wizja reżysera?