Odtwórz Zwiastun nr 1 (polski) 2:13

Zobacz Kucharze historii zwiastun

Film

Ako sa varia dejiny

2009 1 godz. 28 min.
7,0 835
ocen
7,0 10 835
1 134
chce zobaczyć
{"rate":4.0,"count":1}
{"id":"510116","linkUrl":"/film/Kucharze+historii-2009-510116","alt":"Kucharze historii","imgUrl":"https://fwcdn.pl/fpo/01/16/510116/7378213.2.jpg"}
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy... więcej

Ten film nie ma jeszcze zarysu fabuły.
{"userId":"1233783","thumbnail":"https://fwcdn.pl/fph/01/16/510116/138432.2.jpg","title":"Na froncie kulinarnym","link":"/reviews/recenzja-filmu-Kucharze+historii-10010","more":"Przeczytaj recenzję Filmwebu"}
Na froncie kulinarnym
Pomysł na film dokumentalny był w sumie prosty, lecz jak to z prostymi pomysłami bywa, w rezultacie solidnej... ... czytaj więcej
{"linkA":"/zostanwdomu?ref=promo_stayAtHomeA","linkB":"/zostanwdomu?ref=promo_stayAtHomeB"}
Kucharze historii
Kucharze historii (2009) Zwiastun nr 1 (polski) 2:13
Kucharze historii | Oficjalny zwiastun / trailer nr 1 (polski) | 2009 | Film Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć ? zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu Kucharze historii są wojskowi kucharze ? dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii.

Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważneZagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu "Kucharze historii" są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata, bo jak mówi jedna z bohaterek filmu: "Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle". Również największe konflikty międzynarodowe XX wieku - II wojna światowa, wojna w Algierii 1954 - 1962, rewolucja węgierska 1956 roku, najazd na Czechosłowację w 1968 roku, wojna na Bałkanach 1991 - 1995 - nie mogły obyć się bez udziału kucharzy, którzy czuwali na swoim posterunku przy garkuchniach. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tys. serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tys. francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz... zatruty chleb dla oficerów SS. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie "mięso armatnie" zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe. Oglądając film "Kucharze historii", przypominamy sobie specyficzny humor Hrabala, a także atmosferę filmu "M.A.S.H." - nie zapominamy wszakże o 60 mln żołnierzy, którzy polegli na różnych polach walki. Nastrój absurdu i groteski nie zwalnia nas od gorzkich refleksji i niebagatelnych pytań o przepis na... życie. Czy w życiu powinniśmy trzymać się przepisów? Czy czasem możemy zrobić od nich odstępstwo? Czy rozkazy są jak przepisy? Kto powinien mieć prawo pisać książki z przepisami? Czy gdyby wszyscy kucharze zastrajkowali, to nie byłoby wojen? Péter Kerekes z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. "Kucharze historii" to po prostu majstersztyk. Wyśmienita uczta.

dystrybucja
studio
Filmfonds Wien / Mischief Films / Negativ / Więcej...
data produkcji
2009
tytuł oryg.
Ako sa varia dejiny
inne tytuły
Kucharze historii Polska
Więcej...
Film kręcono w takich miastach jak: Belgrad (Serbia), Frankfurt nad Menem (Niemcy), Gradac, Lepoglava, Rovinj (Chorwacja), Hortobágy (Węgry), Sarajewo (Bośnia i Hercegowina), Southampton (Anglia, Wielka Brytania) oraz na wyspie Sylt (Niemcy).
Od najlepszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych
  • Serbowie dobrze walą po gulaszu

    depassavent

    Wątek niemiecko-rosyjski nie jest szczególnie odkrywczy, ale to dopiero początek. Wojna algierska i kocioł bałkański - naprawdę dobrze opowiedziane. A oto mój cytat (mówi serbska kucharka zatrudniona w armii), streszcza cały absurd wojny: Kiedyś przyjechał mój szwagier z ... więcej

    2
    • Gdzieś w necie do zdobycia?

      Kapitanos ocenił(a) film na 7

      j.w.

    • SUPER ŚWIETNY FILM

      Vaco91 ocenił(a) film na 8

      Zasłużone 10/10. Bardzo oryginalnie przedstawiony temat. Myślałem że będzie to jeden z tych nudnych dokumentów a bardzo mnie ten film zachwycił. Muszę go obejrzeć jeszcze przynajmniej raz !. Polecam wsystkim !

      • tako rzecze raggen

        raggen ocenił(a) film na 6

        * cwałowanie walkirii z kuchnią polową w tle... * "o grzyb!":)

        • Dla smakoszy

          abeks_filmweb ocenił(a) film na 7

          Ciekawy pomysł dokumentu, ale film nie dla wszystkich. Okazuje się, że sukcesy i porażki armii niezależnie od szerokości geograficznej, są w rękach - a może nożach - kucharzy. W filmie czuje się smaczki i zapaszki, ale też widzi się brutalną, nierozłączną walkę z zarzynanymi zwierzętami. Najbardziej mi ... więcej

          1