film

Kucharze historii

Ako sa varia dejiny
2009
1h 28m
7,0 868
ocen
7,0 10 1 868
Wojny XX wieku - od II wojny światowej aż po Afganistan i Jugosławię - oczami kucharzy wojskowych. Reżyser i syn kucharza Péter Kerekes zaprasza ich do podzielenia się swoimi wspomnieniami, pokazując największe konflikty zbrojne minionego stulecia "od kuchni". więcej mniej
Kucharze historii zobacz gdzie obejrzeć online

reżyseria

scenariusz

gatunek

produkcja

premiera

nagrody

Na froncie kulinarnym
Pomysł na film dokumentalny był w sumie prosty, lecz jak to z prostymi pomysłami bywa, w rezultacie solidnej... ... czytaj więcej
Kucharze historii
Zwiastun nr 1 (polski)
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć ? zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu Kucharze historii są wojskowi kucharze ? dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. 2010-08-25T22:14:56

Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważneZagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu "Kucharze historii" są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata, bo jak mówi jedna z bohaterek filmu: "Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle". Również największe konflikty międzynarodowe XX wieku - II wojna światowa, wojna w Algierii 1954 - 1962, rewolucja węgierska 1956 roku, najazd na Czechosłowację w 1968 roku, wojna na Bałkanach 1991 - 1995 - nie mogły obyć się bez udziału kucharzy, którzy czuwali na swoim posterunku przy garkuchniach. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tys. serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tys. francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz... zatruty chleb dla oficerów SS. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie "mięso armatnie" zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe. Oglądając film "Kucharze historii", przypominamy sobie specyficzny humor Hrabala, a także atmosferę filmu "M.A.S.H." - nie zapominamy wszakże o 60 mln żołnierzy, którzy polegli na różnych polach walki. Nastrój absurdu i groteski nie zwalnia nas od gorzkich refleksji i niebagatelnych pytań o przepis na... życie. Czy w życiu powinniśmy trzymać się przepisów? Czy czasem możemy zrobić od nich odstępstwo? Czy rozkazy są jak przepisy? Kto powinien mieć prawo pisać książki z przepisami? Czy gdyby wszyscy kucharze zastrajkowali, to nie byłoby wojen? Péter Kerekes z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. "Kucharze historii" to po prostu majstersztyk. Wyśmienita uczta.

dystrybucja
Against Gravity
studio
Filmfonds Wien / Mischief Films / Negativ / więcej
tytuł oryg.
Ako sa varia dejiny
inne tytuły
Cooking History
więcej
Film kręcono w takich miastach jak: Belgrad (Serbia), Frankfurt nad Menem (Niemcy), Gradac, Lepoglava, Rovinj (Chorwacja), Hortobágy (Węgry), Sarajewo (Bośnia i Hercegowina), Southampton (Anglia, Wielka Brytania) oraz na wyspie Sylt (Niemcy).
Od najlepszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych

Wątek niemiecko-rosyjski nie jest szczególnie odkrywczy, ale to dopiero początek. Wojna
algierska i kocioł bałkański - naprawdę dobrze opowiedziane.

A oto mój cytat (mówi serbska kucharka zatrudniona w armii), streszcza cały absurd wojny:

Kiedyś przyjechał mój szwagier z chorwackiej strony i powiedział mi: "Ja...

więcej

j.w.

SUPER ŚWIETNY FILM

ocenił(a) film na 8

Zasłużone 10/10. Bardzo oryginalnie przedstawiony temat. Myślałem że będzie to jeden z tych nudnych dokumentów a bardzo mnie ten film zachwycił. Muszę go obejrzeć jeszcze przynajmniej raz !. Polecam wsystkim !

tako rzecze raggen

ocenił(a) film na 6

* cwałowanie walkirii z kuchnią polową w tle...
* "o grzyb!":)

Dla smakoszy

ocenił(a) film na 7

Ciekawy pomysł dokumentu, ale film nie dla wszystkich. Okazuje się, że sukcesy i porażki armii niezależnie od szerokości geograficznej, są w rękach - a może nożach - kucharzy. W filmie czuje się smaczki i zapaszki, ale też widzi się brutalną, nierozłączną walkę z zarzynanymi zwierzętami. Najbardziej mi przypadła do...

Pobierz aplikację Filmwebu!

Odkryj świat filmu w zasięgu Twojej ręki! Oglądaj, oceniaj i dziel się swoimi ulubionymi produkcjami z przyjaciółmi.
phones