6,7 11 tys. ocen
6,7 10 1 10981
6,2 32 krytyków
Kulej. Dwie strony medalu
powrót do forum filmu Kulej. Dwie strony medalu

Jestem fanem boksu i Jerzego Kuleja i widziałem filmy biograficzne o bokserach które nadawały się do śmieci. Mam nadzieję że film nie będzie się skupiał w szczególności na wątku miłosnym ale i drodze sportowej w sposób nie dokumentalny. Bardzo ważną osobą dla Kuleja był Felix Stamm który był nie tylko trenerem ale i przyjacielem i jego postać powinna być rozbudowana.

Koneser_Kielce

Faktycznie Papa Stamm był ważną osobą w karierze i życiu Kuleja. Natomiast jeszcze bliższą postacią, w zasadzie pełniącą funkcję ojca, był jego pierwszy trener Wincenty Szyiński.

cycu333333333

Ciekawe jak Chyra poradzi sobie z tą rolą… bo na razie mi średnio pasuje. Na sam film czekam :)

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

noi spartolil nie calkiem ale jednak bo chcial byc poprawny politycznie

ocenił(a) film na 5

Chciał być poprawny politycznie i lirycznie

ocenił(a) film na 6
Koneser_Kielce

Spartolił już na etapie doboru aktorów. Główna rolą Włosoka to porażka. On zwyczajnie nie dojechał do tej roli. Poza tym ten głos...Mało w nim zawadiackiej bezczelności, tak charakterystycznej dla Jerzego Kuleja. Ponadto sam wygląd też nie bardzo przybliża nam postać wybitnego sportowca.

użytkownik usunięty
Stefan_Zyskowski

Gomulka fajnie wyszedl reszta to bajeczka dla mas

ocenił(a) film na 5

Kluge dobrze zagrał Gomulke

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

gra aktorska ogolnie jest ok ale jak mlode pokolenie obejrzy sobie taki film to powie ze w sumie wszyscy byli fajni i ustroj byl tez ok. wlasnie dlatego takie produkcje sa nie tylko srednie ale szkodliwe. na czyerech pancernych juz tez patrzec nie moge.

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

za czasow PIS brali ludzi w kociol i lamali rece , walili gazem po oczach ale w PRL grzecznie zapraszali studentke , prosze niech sobie pani usiadzie , trzeba to tak napisac zeby wyrok byl jak najmniejszy , noz to wola o pomste do nieba. a ze teczki palili , no palili ale duzo duzo pozniej :)

ocenił(a) film na 5

Racja i wtedy wychodzi że w czasach PRLu było lepiej że ludzie byli dla siebie uprzejmi

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

wszyscy mieli wielkie g poza ubekami wiec doceniali to co mieli, glupie drobne rzeczy i w tym sensie bylo lepiej. natomiast jak ktos byl w solidarnosci czy opozycji to mial przesrane i wtedy sie ludzie organizowali zeby taki czlowiek jakos przezyl z rodzina i zbierali tak jak teraz na owsiaka. natomiast w sensie kontaktow z milicja nie bylo lepiej bo najpierw byly lata stalinizmu zaraz po wojnie a pozniej byl stan wojenny przez 9 lat i rozne rzeczy sie dzialy jak sie trafilo na komisariat a tu to doslownie przedszkole mozna powiedziec

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

najpierw czerwona zaraze powstrzymal Pilsudski , pozniej rak go zabral i niestety zachod nas sprzedal po drugiej wojnie i gdyby nie odwilz w rosji i starania ludzi w kraju to bysmy dzis byli druga bialorusia, dlatego nalezy pamietac ze to moze wrocic a nie takie laurki produkowac

ocenił(a) film na 5

Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę z tego i ktoś kto ogląda ten film to powie że w tamtych czasach Milicja była lepsza od Policji a wtedy Milicja mogła więcej krzywd narobić obywatelowi.

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

Moj wujas bawil aie w ulotki i gazetki i niestety doswiadczyl tego o czym mowisz.

ocenił(a) film na 5

To już pewnie po pierwszym zalapaniu wujkowi się odechciało

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

to nie byl typ pokorny. za czasow wspolczesnych mial z tego jakies tam drobne benefity ze dostal za mlodu po gebie. wykonczyly go fajki odpalane jedna od drugiej - rak krtani....

ocenił(a) film na 5

Mojego dziadka również fajki w dodatku palił same mocne Męskie lub Walenty najmocniejsze.

użytkownik usunięty
Koneser_Kielce

ja pamietam Kapitanskie :). mocne nazwy dla prawdziwych facetow :). teraz sa e-fajki. niby z nimi walcza ale to jak zabronic malpie uzywac brzytwy i tak wezmie noz kuchenny. nic sie nie zmienia tylko nazwy. zimna wojna, zagrozenie ze strony rosji. 60 lat pozniej a problemy te same. historia zatacza kolo. tym razem rewolucja zaczela sie od USA. zobaczymy co a tego bedzie....

ocenił(a) film na 5

Czasy się zmieniają a wiele kwestii się nie zmieniły. Zauważyłem że coraz więcej osób przerzuca się z normalnych fajek na te z olejkiem lub wkładami gdzie podobno nie śmierdzą aż tak bardzo jak standardowe ale bardziej szkodzą.