PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 242026
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Obejrzałam ten film na DVD i całe szczęście. Z kina chyba musiałabym wyjść. Sceny wojenne były tak brutalne, że chwilami robiło mi się niedobrze; świat fantastyczny był ciemny i ambiwalentny. Z recenzjami się zgadzam (z ich częścią analityczną) - poza oceną. Dlaczego nikt nie przestrzegł, że poziom brutalności dochodzi aż do tego stopnia. I poziom pesymizmu - królowanie zła we wszystkim, nawet w baśni, z definicji rządzącej się całkowicie innymi prawami.
I nie zgadzam sie na zachęcanie, by zabrać dzieci dwunastoletnie i nieco starsze. Gdybym kwalifikowała ten film, dałabym barierę na 18 latach i ostrzegłabym rodziców i wrażliwych widzów: BARDZO BRUTALNY. A wrażliwym miłośnikom filmów powiedziałabym: chociaż jest to bardzo dobry film, zbyt wiele trzeba znieść i wytrzymać, więcej niż jest tego wart. Bo pozostaje w pamięci i trudno go wymazać, chociaż gdybym mogła, nie zawahałabym się ani na chwilę.

Redgard

Taak zacznijmy od tego że mam 16 lat i zszokowało mnie podejście zalozycielki watku do dzieci w wieku 11, 15 lat :D to jest ŚMIESZNE
Jesteś nauczycielką??? heh znam wielu nauczycieli uwierz mi byłam w 3 szkołach w ciągu 6 lat i nie spotkałam równie ignoranckiego podejścia do uczniów jakie masz ty!!! Powiedzmy już 13 14 letnie dziecko przerabia w szkole lektury takie jak "kamienie na szaniec" "niemcy" i "medaliony"(medaliony zwłaszcza) To są lektury o wojnie i są straszne zwłaszcza medaliony ja to !MUSIAŁAM! czytać a później o tym mówic bo to jest historia itp itd... taka właśnie jest historia świata od początku towarzyszy nam zło. w labiryncie występują elementy historii i dlatego film jest troszke brutalny ale wszyscy dobrze wiemu ze w porównaniu do realiów z tamtych czasów pewnie jest łagodny. a teraz przejdźmy do rzeczy : film jest dla osób dojrzałych emocjonalnie które odrózniają baśnie dla dzieci od dramatów... zrozum że ten film o wojnie "bez wojny" byłby bez sensu. Szanuje twoje zdanie ale pomimo sprostowania ze to film dla 15 latków dalej twierdzisz ze jest zbyt okrótny jak na baśń dla dzieci... to jest kpina no ale z racji że mam tylko 16 lat pewnie nie ruszy Cie moja opinia. moja mama pozwoliła mi szybko dorosnąć pomimo tego ze wolalaby abym nadal żyła w nieświadomości okrucieństwa świata ale takie są realia i nic na to nie poradzisz ten film doskonale pokazuje te realia

ocenił(a) film na 8
kosssa99

brawo za podejście i masz kosssa99 pełen szacunek ode mnie. Czytając Twój post byłem po prostu pod zajebistym wrażeniem. Cieszę się, że ktoś sie wypodziedział jeszcze z tego przedziału wiekowego. Ja akurat ten film widziałem mając 21 lat na karku, więc zawsze to jakoś inaczje:)

NIEMNIEJ ZGADZAM się w 100% co napisałaś i jestem jak już napisałem pod ogromnym wrażeniem postu. Masz racje, jeśli kogoś nie ruszy Twój post i będzie miał jakieś do niego obiekcje to faktycznie będzie to kpina i żałość na maxa. Nic to pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
a_calek

Dla mnie film poniżej oczekiwać, z zapowiedzi spodziewałem sie czegoś na miare "American McGees Alice", film słaby, jedna może diwe sceny warte uwagi, reszta to klapa na całej linii. Oceniam film ogólnie na 4/10 bo spodziewałem sie czegoś zupełnie innego

ocenił(a) film na 8
Yuri

proszę pokaż mi na ten czas repertuar gdzie grają "American McGees Alice" TV albo kino. Bo trafiam na same gówna. :) ?????

ocenił(a) film na 4
Redgard

No to sorry bardzo, szukasz pewnie tam gdzie nie trzeba, bo mi chodziło o gierke, która wyszka kilka lat temu. Patrząc na trailery i czytając zapowiedzi liczyłem własnie na taki klimat. O gustach sie nie rozmawia...więc, obydwie strony i tak sie do siebie nie przekonają.

ocenił(a) film na 8
a_calek

a czego się spodziewałaś drugiego Shreka ??? To kino ambitne , to nie jest amerykański gniot , film jest brutalny owszem bo życie jest brutalne więc nie ma sensu pokazywać świata którego nie ma

ocenił(a) film na 6
Kojak

bo ja wiem... film taki sobie, sam do końca go nie rozumiem :P no troche było ostrych scen... np. jak sobie kapitan policzek igłą zaszywał, ciarki przechodziły :P
Fakt że są horrory z większą ilością krwi itp, ale na fantasty dramat, to było troszkę przy ostro, daje 6/10

ocenił(a) film na 10
a_calek

Wg mnie film ten jest jednym z arcydzieł wszechczasów! Poziom ambitności sięga tu zenitu jak w mało której produkcji! Niezwykle piękna, dramatyczna i brutalna historia, która porywa swą wspaniałością w każdej chwili. Pod względem technicznym to prawdziwa perełka, piękne zdjęcia, świetna charakteryzacja, bardzo dobra scenografia i przewspaniała muzyka! Ach...dosłownie się w niej zakochałem! Słucham jej naokrągło, to najpiękniejsza muzyka jaką kiedy kolwiek słyszałem, a wszelkie hip-hopowe, klubowe i tego typu szmiry nie dorównują wspaniałością tej muzyce! Film niezwykle wciągający, porusza swą treścią i wykonaniem, pod względem artystycznym to prawdziwa PERŁA!!! Bo perełka to zamało. Jednak zeby właściwie odebrać ten film, to trzeba lubować się w ambitnym filmie, włożyć w to odpowiednią dawkę inteligencji i WRAŻLIWOŚCI!!! Niestety mało kto jest na tyle wrażliwy i inteligentny by to zrozumieć. Wszystko w tym dziele ma sens, nawet na ogromna dawka przemocy i okrócieństwa! Nie jest tu ona tak sobie żeby tylko być, to czemuś służy...... Pozdrawiam :-)

ocenił(a) film na 9
a_calek

czloweiku w porownaniu z niektorymi horrorami Labirrynt Fauna to bajeczka ;]

Bydghost

bydghost Labirynt fauna to nie horror to film fantasy

a_calek

No tak to jest jak się wychowuje na bajkach z dzielnymi rycerzami na białych rumakach i księzniczkach i innych duperelach.

ocenił(a) film na 8
a_calek

No coz ogladalam ten film bardzo dawno temu i jak przeczytalam Twoja wypowiedz to jestem zszokowana. 1/10 tylko dlatego ze byl brutalny i nie dla dzieci?? Nie przesadzajmy. Film byl rewelacyjny i klimatyczny. Chyba w życiu nie widziłas brutalnego filmu, albo ja po prostu za duzo ich widziałam i nic mnie nie rusza. Moim zdaniem w ogole Twoja ocena jest nieadekwatna do tego co napisałaś bo jedyny argument jaki dajesz to to ze jest brutalny i nie dla dzieci.

doroti

moja opinia jest taka jak doroti... albo ja widziałam zbyt wiele takich filmów albo ty jesteś zbyt wrażliwa.. a to 1/10 bez przesady.. kto owiedzial ze fim jest dla dzieci a poza tym to był rewelacyjny i klimatyczny oceniłabym go od 6-8

ocenił(a) film na 8
a_calek

Na wstępie powiem, że mam poniżej 15. lat. Obejrzałem Labirynt Fauna i nie zgadzam się z a.calek:
1.Sceny wojenne nie były "bardzo brutalne", fakt - część nich była ciężka, ale nie brutalna. Film rzeczywiście przyciąga uwagę i trudno się go pozbyć z pamięci, ale nie z powodu brutalnych, tylko pięknej muzyki, bardzo dobrej gry aktorskiej, estetyki kostiumów i niesamowicie dobrego scenariusza. Jednym słowem, porostu chciałoby się go obejrzeć po raz kolejny.
2.Stanowczo nie zgadzam się także z tym stwierdzeniem - 'zbyt wiele trzeba znieść i wytrzymać, więcej niż jest tego wart' - według mnie, film rzeczywiście jest poruszający, ale nie rozumiem, co takiego niby musiałaś znieść?
3.Według mnie barierę można by było nawet zniżyć, ponieważ jest to bardziej baśń, z paroma ciężkimi scenami, niż horror. Mało tego! Bardzo wciągająca baśń, bo po zakończeniu filmu człowiek czeka z niecierpliwością zastanawiając się "i co dalej?".
4.Jednym z moich ulubionych (a nawet ulubionym filmem) filmów jest „Most do Terabithii” i zawiera on parę podobnych wątków do „Labiryntu…”

Daję 10/10 i polecam osobom w każdym zakresie wiekowym!

6mike6

Zgadzam się z większością tego co powiedziałeś, jednakże mam inne zdanie na temat 2 Twoich wypowiedzi:

"Jednym z moich ulubionych (a nawet ulubionym filmem) filmów jest <<Most do Terabithii>> i zawiera on parę podobnych wątków do <<Labiryntu…>> "

Moim zdaniem te filmy nie są podobne. Może "Mostu do Terabitii" nie zrozumiałam, ale moim zdaniem był beznadziejny, szczerze powiedziawszy i bez pomysłu, "Labirynt Fauna" natomiast był tajemniczy, intrygujący...
Mi raczej przypominał "Nieustraszonych Braci Grimm"

"Daję 10/10 i polecam osobom w każdym zakresie wiekowym!"

Nie przesadzajmy... Gdybym miała siedmioletnią córkę, interesującą się wróżkami itp, z pewnością nie zabrałabym jej do kina na film, gdzie takowym odgryza się głowy.

__
Ja obejrzałam ten film mając bodajże lat 12 i nie był dla mnie przerażający. Nie mogę powiedzieć jednak, że byłam znudzona, czy spokojna oglądając go. Było kilka scen, które rzeczywiście były "straszne", ale nie przesadzałabym. Byłam wtedy i jestem dotychczas nim zachwycona.

ocenił(a) film na 10
a_calek

Jedna sprawa: nie zazdroszcze Twoim dzieciom

I jedno słowo:

ZGON

ocenił(a) film na 10
a_calek

Boże! Spraw, by filmowcy tworzyli tak wspaniałe arcydzieła jak LABIRYNT FAUNA!!

Pozdrawiam i zapraszam do mnie na plebiscyt
NAJLEPSZYCH Z NAJLEPSZYCH :-)

ocenił(a) film na 8
a_calek

cóż moja droga... to nie jest film dla dzieci, bo to, że pisze, iż film jest z gatunku fantasy to nie znaczy od razu, że będzie w nim śpiąca królewna, a najbardziej zła to tam będzie czarownica albo Bóg wie co. Film trzeba zrozumieć i tyle...jest okrutny bo taki świat przedstawia. Dobrze, że nie zabrałaś dziecka bo skoro Ty, dorosła osoba go nie zrozumiałąś to co dopiero dziecko!