PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10057628}

Lalka

2026
3,5 tys.
chce zobaczyć
Lalka
powrót do forum filmu Lalka

Po nowych ekranizacjach, które już powstały (jak choćby Kamienie na szaniec czy Chłopi, i kilka innych), to po nowej Lalce nie spodziewam się niczego pozytywnego. Obecne aktorstwo to nędza, niestety. Ale nie taka głęboka jak pomysły scenariuszowe, pełne poprawności politycznej, bez charakteru epoki, pełne błędów albo celowych przekłamań kulturowych. Obecnym scenarzystom i reżyserom brakuje i wiedzy i pokory.

Nie ma przesłanek, aby myśleć inaczej o zamiarze tej ekranizacji. Zwłaszcza patrząc na wcześniejsze dokonania reżysera...

Myra_Lester

Czy twoim zdaniem aktorstwo Kamili Urzędowskiej albo Emmy Giegżno jest "nędzą"? Informacja z dzisiaj: 04.04.2025 10:30
aktualizacja 04.04.2025 10:50, https://www.pudelek.pl/tylko-na-pudelku-wiemy-ktore-aktorki-walcza-o-role-izabel i-leckiej-w-nowej-lalce-w-grze-sa-juz-tylko-dwa-nazwiska-7142404525980608a.

jan_nowak_73

Gówna z bata nie ukręcisz.

Myra_Lester

Chyba odwrotnie: bata z g...a nie ukręcisz. I trochę mniej wulgarnie, bo mnie ciągle banują (nie wiem jak z tobą?), choć nie hejtuję, nie przeklinam, najwyżej tylko wyrażam swoje poglądy. A gdy na mnie ktoś przeklina i obraża mnie, to na niego nie donoszę.

jan_nowak_73

To tylko przysłowie. I w pana nie skierowana, więc proszę mnie nie straszyć ani się nie obruszać. Mówię o tym, że nie ma kim i czym kręcić filmów. A chodzi o to, że jeśli nawet aktorki "dadzą radę", to obecne produkcje nie zwiastują arcydzieł scenariuszowych. Są płytkie, niepotrzebnie uwspółcześnione, przeżarte politpoprawnością, coraz bardziej groteskową. Taki nowy "Znachor", czy "Sami swoi" są nudne zwyczajnie... czy też serial "Matylda", "Dewajtis", a jeszcze jakiś czas temu nowa wersja " W pustyni i w puszczy". Nuda i sztuczność. O nowych "Chłopach" powiem tylko, że ów bełkot kwasikulturowy to nawet nie stał obok folkloru łowickiego, realiów wsi XIXwiecznej skrupulatnie odzwierciedlonych przez Reymonta i obok filmu Rybkowskiego. 

Myra_Lester

Ja nie straszę. Ci dur..., oooo, przepraszam ,,decydenci" z FW banują tych nieprawomyślnych, tych co nie są piewcami woke, political correctness, cc, SJW. W drugą stronę to sobie możesz każde wariactwa opowiadać. Np. jest tu taki sajkol hyrkan - cały czas mówi, że straż graniczna to ,,mordercy". Liczba banów: 0. Oni nam chcą wcisnąć, że szalona lewica=domokracja. Czyli w Jułesj nie ma domokracji, bo wygrał Donaldino. Podobno urocza Giorgia Meloni, niegroźna kobiecina, zniszczyła domokrację we Włoszech. Wyjątkiem jest tylko Izrael - jedyna domokracja na Bliskim Wschodzie, choć rządzi Bibi, który jest z prawicy i wiadomo co wyprawia z sądami itd. Są nawet teorie, że rozpętał masakrę w Gazie żeby odwrócić uwagę od swoich grzeszków.

jan_nowak_73

co za belkot....

swinior

Co za swinior....

jan_nowak_73

s\/\/InI0г - odbełkota wszystko spod stołu pieskim głosem.

jan_nowak_73

Nie tylko nędzą ale i kompletną anonimowością.. Pierwsze słyszę o tych gwiazdeczkach

Dibelius_Post

No nie zgodziłbym się. Ta obrazowa ekranizacja "Chłopów" była głośna.

Myra_Lester

,,Pełne poprawności politycznej, bez charakteru epoki, pełne błędów albo celowych przekłamań kulturowych" - ŚWIĘTE SŁOWA. 3 LATA TEMU DARLI SIĘ PODOBNO WIDZOWIE O EKRANIZACJĘ ,,Persuasion" JANE AUSTEN, BO STROJE NIE ŚCIŚLE Z EPOKI WIKTORIAŃSKIEJ. TYLKO ŻE PRZECIĘTNY POŻERACZ CHLEBA Z ALBIONU NIE ZNANA SIĘ NA TYM (A CO DOPIERO LUDZIE Z INNYCH KRAJÓW). NATOMIAST WIE ŻE AFRYKAŃCZYCY, A TYM BARDZIEJ LUDZIE RASY ŻÓŁTEJ NIE CHADZALI SOBIE JAK TAKIE ZWYKŁE PRZECIETNIAKI PO ANGIELSKICH ULICACH (NAJWYŻEJ TAKI CZARNOSKÓRY NIESZCZĘŚNIK BYŁ NIEWOLNIKIEM). WIĘC TO PEWNIE BZDURA Z TYM OBURZENIEM ANGOLI O STROJE.

Myra_Lester

Kusi rzec "gadu gadu, stary dziadu". Czy będzie to dobry film, czy nie, bardzo słabo jest narzekać na współczesne filmy, aktorów, kiedy w starszych produkcjach pojawiają się takie kwiatki jak np. Katarzyna Figura. O ambicji takiego kina nie wspomnę.

Myra_Lester

Bredzisz . Nowi chłopi i znachor dawały radę. Sami swoi też źle nie było. Tylko bardziej obyczajowe niż komedia

Myra_Lester

Popieram.

Myra_Lester

Czy to prawda, że w tej wersji Łęcka będzie feministką a Rzecki starym gejem piszącym pamiętniki?

inzynier6pl

To będzie w wersji netflixa. W tej raczej nie :)

inzynier6pl

Łęcka będzie pramatką feminizmu a Rzecki s0d0I\/IItą, samcolubem.

Myra_Lester

Póki co, w obsadzie śmietanka. Komorowska, Kondrat, Seweryn, Kulesza

Myra_Lester

Nie zgodzę się. Póki co zarówno nowy "znachor" wypadł dobrze jak i "chłopi". A druga sprawa jest taka, że fajnie jest odtwarzać co kilka dekad takie klasyki z tego względu, że współcześni nastolatkowie nie sięgną po te stare A nowymi się prędzej zainteresują