PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714269}
7,1 84 tys. ocen
7,1 10 1 84130
5,8 28 krytyków
Legend
powrót do forum filmu Legend

Legend - Film który bardzo mnie zainteresował z opisu ale było jedno "ale" mianowicie akcja działa się w Londynie. Nie jestem zwolennikiem angielskiego akcentu oraz klimatu. Lecz przypomniałem sobie film Obecność 2 i tam także występował akcent oraz klimat angielski który bardzo mi się spodobał i pasował do filmu. Więc postanowiłem obejrzeć Legend i co? Nie żałuje bo okazało się że to dla mnie najlepszy film jaki kiedykolwiek widziałem! Dlaczego? Od razu oznajmiam że jestem fanatykiem Gangsterskich filmów szczególnie o Mafii; Garniturki, płaszcze, kapelusze, pistolety maszynowe "Thompson" itd. W filmie nie jest przedstawiona typowa mafijna rodzina natomiast jest dwóch braci, Reggie Kray oraz chory na schizofrenie Ronald Krey którzy kontrolują Londyn po przez wymuszenia. Na dwóch braci poluje detektyw Nipper Read który wie że owi bracia są gangsterami i prowadzą nielegalną przestępczość ale niestety nie ma na to dowodów. Bracia uważnie i sprytnie wykonywali swoją nielegalną działalność. W Londynie każdy wiedział że Reggie i Ronald to gangsterzy, Reggie napotkał na swojej drodze dziewczynę imieniem Frances, w której się zakochał po czym jej się oświadczył. Frances łudziła się że Reggie nie jest gangsterem a jest właścicielem swojego klubu który prowadził. Nadchodzi moment gdzie Reggie idzie do więzienia i wszystkim zarządza jego chory na schizofrenie brat Ronald. Kiedy Reggie wychodzi z więzienia nawiązują się konflikty z bratem jak prowadził interesy oraz nastają toksyczne konflikty z narzeczoną. Frances nalegała by ukochany żył godnie i sprawiedliwie, natomiast Reggie kochał swoją wybrankę ale nie umiał porzucić brata oraz życia gangstera. Więc dla mnie fabuła filmu jest naprawdę bardzo interesująca i bardzo dobrze wykonana, dobrze dobrani aktorzy oraz aktor Tom Hardy który grał Reggie'go a zarazem Ronalda Kray'a. Muzyka bardzo znakomicie dobrana, oddająca klimat filmu. A co do klimatu oraz akcentu angielskiego... Pasował rewelacyjnie! Najbardziej co mi się podobało we filmie to tak jak mówię fabuła, klimat filmu oraz rolę Reggie'go oraz Ronalda Kray'a. Reggie ten porządny, poukładany a chory na schizofrenie Ronald? Jednym słowem szaleniec! Dodam jeszcze że film jest oparty na faktach. Więc gorąco Polecam film Legend. Szczególnie osobą którzy wielbią gangsterskie klimaty!

ocenił(a) film na 4
SpizganyDenny

Misiek, przecież Legend przy dobrych filmach gangsterskich nawet nie stało. A streszczenie fabuły to nie jest recenzja. ;)

G00N3R

Synku piszesz, że "Legend" obok dobrych filmów gangsterskich nie stało, tak? Nie stało i nie musi bo jest dobrym dramatem sensacyjnym i wybitnym filmem gangsterskim...:-) Idąc Twoim "gimbazjalnym" tokiem rozumowania, "Drive" jest "zżynką" z kultowego filmu Manna pt. "Złodziej". Pewnie nawet o nim nie słyszałeś, bo nie skompromitowałbyś się i nie dał mu tak wysokiej oceny...:-( P.S. na sam koniec, to "Mad Max: Na drodze...", nawet nie stał obok pierwszych Mad Maxów z Gibsonem...:o Tyle w temacie ode mnie dla Ciebie...:P

ocenił(a) film na 4
HeadHoper4Warsaw

"Złodzieja" widziałem i faktycznie nie da ukryć, że Refn mocno się na nim wzorował. Co do "Legend" to jak dla mnie jest to jazda po kliszach z bezpiecznymi, schematycznymi kreacjami aktorów. Ino jeden Hardy mocno się wyłamuje, ale to, że jest świetnym aktorem wiemy już od dawna. Nie potrafię znaleźć niczego (poza wspomnianym Hardym) co sprawiłoby żebym patrzył na ten film przychylniejszym okiem. Ot produkcja jakich wiele, przeszła bez echa. Podobnie miałem z "Black Mass", które w sumie też było oparte o jedną charakterystyczną rolę, ale całość miała troszkę wyższy poziom. "Gimbazjalnie" pozdrawiam.

G00N3R

Muza np. do tego na żywo...:O