czy ktos jest mi w stanie powiedziec czy film nadaje sie dla 8 latki :)
corka po obejrzeniu zwiastunu bardzo chce isc do kina jednak opinie sa sprzeczne co do tego czy jest to film dla dziecka czy dla widza doroslego
dzieki
Film ma kategorię PG
Wyżej wspomniane PG odpowiada naszemu "powyżej 12. roku życia". Ale myślę że 8 latka może iść ale z rodzicem na wypadek gdyby się za bardzo bała ;)
Na stronie multikina podają że od lat 7, wróciłam 2 tygodnie temu z USA i tam był też podawany jako od lat 7 jak wchodził do kina. Skąd masz to PG?
Motion Picture Rating (MPAA)
Rated PG for some sequences of scary action. See all certifications » na stronie jest ale wiadomo kina swoje :P
Byłam z 9 - cio letnim synem i nie polecam. Film ma wiele mrocznych, poważnych i okrutnych scen. Jest obóz koncentracyjny dla małych sówek, które są oślepiane. Jest wiele walk. Są lisy ze świecącymi oczami, nietoperze, sowy w strasznych zbrojach... Nie ma za to praktycznie wcale humoru, więc nie można odreagować. Nie dotrwaliśmy do końca, a syn już drugi dzień przeżywa te oślepione sówki.
tak naprawdę zależy, co już oglądała, czy zrozumie fabułę. 8latek 8latkowi nierówny
Dokładnie. Jak się żyje w świecie, jak to mówią "pierdołów z mościsk" czyli bajeczek na programach dla maluchów, wtedy kiedy idzie się ze starszym dzieckiem do kina na taki film jak ten, to dzieciak nie wyrabia. Tam było sobie słoneczko i chmurki, a tu jakieś oślepione sowy i walki. Dziecko wtedy tak reaguje. Wprawdzie Zack Snyder chyba trochę przegiął, bo na początku jak zobaczyłem te wielkie szare gały to sam sie przestraszyłem :D W filmie nie ma krwi, ale to nie jest wszystko, jak to myślał nasz Zack...
Ja polecam Ci pokazać jej zwiastun - http://www.youtube.com/watch?v=IyOlsmoGtwg oraz nie zapomnę przypomnieć o tych gałach - ja akurat nie mam czasu więc szukać nie będę, zobacz gdzieś w google...
Muzyka 30STM - Kings&Queens - najlepszy kawałek całego zwiastunu :P
No tak, my jeszcze na etapie "pierdołów z mościsk", o obozach koncentracyjnych opowiadałam mu na razie tylko ogólnie, bez szczegółów. Krwi faktycznie nie ma. Dla mnie jednak osobiście brutalność w kinie nie jest w 100% związana z potokami krwi. Na przykład K-19 wydaje mi się bardzo brutalny, a Kill Bill - nie aż tak bardzo. Ale to kwestia gustu. W każdym razie dziecko prosiło mnie, żebym "ostrzegła inne dzieci przed tym filmem". Co niniejszym czynię.
agnieszka111, polecam Ci załatwić gdzieś w necie bajkę mniej brutalną. Mój kuzyn też przeżywał to samo, niestety nie pamiętam na jakim filmie. Po obejrzeniu jakiejś innej bajki, o podobnej tematyce zapomniał o tamtej. Myślę że inny film ze zwierzętami w roli głównej i bardziej śmieszny pomoże dzieciakowi. Ja szczerze mówiąc sam nie wiem co polecić, Shreka widziało większość dzieci, choć ten ostatni to już nie to. Gdybyś znalazła jakiegoś fanatyka, który wiedziałby jaki film by się tu podobał, to jego możesz zapytać. Mogę ci podpowiedzieć, to może mu się podobać - http://www.filmweb.pl/film/Piorun-2008-123310
Moja ulubiona bajka, do czasu aż przestałem oglądać filmy animowane :P
wreszcie mam jasność, że nie moge iść z córką, bo nie będzie spała przez tydzień, szkoda, bo zwiastun bardzo nam sie podobał.....
Ja mam 15 lat i przyznam, że są tam sceny dosyć straszne. To prawda, że jest tam krew. Nie wiem, dlaczego tak mało osób tego nie zauważyło. W scenach walk były ranne sowy i miały poplamione krwią pióra. Mnie urzekła piękna muzyka i animacja w tym filmie. Fabuła nie była dla mnie zbyt ciekawa. Zależy, jednak co ona oglądała wcześniej. Nie musi się wcale bać tego filmu, ale myślę, że może go nie zrozumieć. Proponuję coś innego.