PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=97}

Lepiej być nie może

As Good as It Gets
1997
7,5 121 tys. ocen
7,5 10 1 121456
7,6 38 krytyków
Lepiej być nie może
powrót do forum filmu Lepiej być nie może
ocenił(a) film na 8

chętnie obejrzę kolejny raz, bardzo dobry film :)

jarekk_wozny

popieram w 100% ;))

ocenił(a) film na 5

Zastanawiam się, czym kierował się Polsat oznaczając ten film trójkątem z liczbą 16. Ktoś ma jakiś pomysł? Może znacie dwunastolatka, który to obejrzał i się zdegenerował?

ocenił(a) film na 6
CompleteUnknown

Motyw homoseksualizmu.

ocenił(a) film na 5
Kamileki

Od filmów z szesnastką można oczekiwać takich atrakcji: "Wypaczone formy współżycia społecznego, wizja świata jako przemoc i erotyka; uproszczona wizja dorosłości, prezentacja siły fizycznej, przemocy zwłaszcza demonstrowanej w rolach społecznych (nauczyciel, rodzice itp.); moralnie naganne zachowania i postawy bez ocen etycznych oraz moralne obwinianie ofiary za to, że została skrzywdzona; nadmierna koncentracja na posiadaniu pieniędzy i dóbr materialnych; obrazy agresji i okrucieństwa dostarczające silnych wrażeń i emocji; postacie atrakcyjne będące wzorcem zachowań negatywnych (picia alkoholu, zażywania narkotyków, wulgarności, brutalności, przemocy itp.)." (za Wikipedią). Nie rozumiem, co ma z tym wspólnego homoseksualizm.

ocenił(a) film na 7
CompleteUnknown

Może przemoc fizyczna i werbalna wobec homoseksualisty, leciały takie słowa jak pedał, ciota. A nastolatek chłonie wszystko co negatywne, bez żadnej refleksji. Niestety wszyskie informacje, które dostajemy z filmu czy czegokolwiek trzeba przetworzyć i uporządkować w mózgu.

ocenił(a) film na 6
wrzos09

Też mnie w pierwszej chwili zdziwiło to ograniczenie, ale chyba powyżej jest dobre uzasadnienie (inna rzecz, że są filmy, które go nie mają, a powinny oraz czy ktoś się do tego stosuje).. Mimo, że nie jestem za promowaniem preferencji Simona, bardzo mnie raziło takie traktowanie tej postaci przez Melvina (mówił co myślał, ale jednak...), a zdecydowanie bliższa była mi Carol.

ocenił(a) film na 5
wrzos09

O, to już jest jakiś powód. Chociaż moim zdaniem w filmie jest dość wyraźnie pokazane, że Melvin jest świrem, mizantropem i nie należy poważnie traktować tego, co mówi. Obraża też Żydów i kobiety, ale to o nim źle świadczy, a nie o obrażanych osobach i chyba nie ma wątpliwości, że taki był zamysł twórców filmu. Wydaje mi się, że nie trzeba mieć 16 lat, żeby to jasno widzieć. A może trzeba...?

ocenił(a) film na 6
CompleteUnknown

"moralnie naganne zachowania i postawy bez ocen etycznych " - myślę, że pobicie Simona przez 3 opryszków spokojnie pod to podpada.

ocenił(a) film na 5
Kamileki

Przemoc można pokazywać i w filmach z siódemką. Zresztą scena pobicia nie była jakaś super brutalna, żeby mogła szokować.

ocenił(a) film na 6
CompleteUnknown

Te, które szokują są w filmach od lat 18. Wiadomo, że np. taki 5 latek może zobaczyć np. obcinanie łowy na internecie, ale dobrze wiesz że nie o to chodzi. Tutaj było 16 i myślę, że nie jest to błąd. Tak na marginesie co do limitów wiekowych to Ci napiszę, że mogłoby tego nie być. Święta Góra (nie wiem czy znasz film, ale dla niektórych i od lat 18 się nie nadaje) była emitowana na TVP Kultura w pewien zimowy wieczór z ograniczeniem wiekowym od lat 16. Ktoś widać się pomylił i po kilku miesiącach emisja była już późną nocą, rzecz jasna z czerwonym kluczem.

użytkownik usunięty
CompleteUnknown

Właśnie ja też się dziwię czemu tam było pokazane od 16 lat

a pierwszy z brzegu przykład: taki Titanic na polsacie zawsze ma "dwunastkę", mimo że w kilku ujęciach możemy podziwiać biust pani Winslet.

ocenił(a) film na 5
ed j. rush

W filmach z dwunastką może być erotyka. Ja bym raczej powiedziała, że w "Titanicu" giną ludzie, co może być dla dzieci wstrząsające. Za to w "Lepiej być nie może" nie znajduję niczego takiego.

ocenił(a) film na 7
CompleteUnknown

Uwielbiam ten film, ale faktycznie dużo tu jest "postaw negatywnych". Oprócz stosunku do homoseksualizmu, jest też antysemityzm (scena w restauracji) i jeden tekst o kobietach szczególnie uderza, nie pamiętam dokładnie : -skąd pan tak dobrze zna duszę kobiety; -wyobrażam sobie mężczyznę i zabieram mu mózg i odpowiedzialność.

ocenił(a) film na 7
wrzos09

I zrzucanie piesków kanapowych do zsypu. Toż to karygodne!

ocenił(a) film na 7
skiepa

Nie ja wymyśliłam te ograniczenia wiekowe mądralo, wymyśli lepsze powody...