Światełko w tunelu o imieniu Mojżesz
Historia zaczyna się od rzezi niemowląt ( do dziś dla mnie jest to nie możliwe, że ktoś mógł zrobić coś takiego). Yokobed zmuszona jest powierzyć swojego syna wodą Nilu, radując mu w ten sposób życie. Odnajduje go Bithia siostra Faraona Sethi. Nie może mieć dzieci więc uznaje to za cud, przychylny temu zdaje się Faraon i Bithia nadaje mu imię Mojżesz (Moise). Mojżesz wychowuje się z synem faraona Ramzesem. Nefertani to przyjaciółka obydwu, która musi wybrać czy chce wyjść za ukochanego czy dla własnych korzyści. Sethi zaczyna chorować więc wyznacza następcę tronu, Ramzesa. Mojżesz widzi niedole Hebrajczyków. Egipcjanin bije hebrajczyka (Josue) staje między nimi i zabija oprawce. Faraon pomimo sprzeciwu Bithai, Nefertani i Ramzesa za zabicie Mojżesz zostaje wygnany. Podczas podróży ratuje dziewczyny Jethora, który w podzięce oddaje mu za żonę Sepfore.
W tym czasie Faraon umiera a tron przejmuje Ramzes, a u boku ma swoją żonę Nefertani.
Mojżesz szybko opuszcza swoja żonę, aby ocalić hebrajczyków z niewoli. Po tym jak objawia się mu Jezus w postaci drzewa płonącego ale się nie pali. Jokobed chce od Ramzesa uwolnienia swojego ludu (Hebrajczyków), przyłącza się do niej Mojżesz.
Dochodzi do sporu miedzy Mojżeszem a Ramzesem. Mojżesz sprowadza na Egipt 10 plag. Ostatnią plaga jest śmierć wszystkich pierworodnych, w tym również syna Ramzesa. Pogrążony w rozpaczy zgadza się na opuszczenie hebrajczyków z Egiptu.
Hebrajczycy jednak napotykają Morze Czerwone, Mojżesz z pomocą Boską rozstępuje wodę co umożliwia im przejście na druga stronę. Zostaje on rozdzielony od swojego brata.
Mojżesz udaje się na górę Synaj, gdzie otrzymuje dekalog. Wraca do hebrajczyków, którzy poddali się rozpuście. Mojżesz wyjawia i m dekalog.
Piosenki:
1) Ja laisse a L'abondon "Zmuszona Porzucić"
2) Le dilemme "Dylemat"
3) A chacun son Reve "Spełnione marzenia"
4) La Peine Maximum "Najwyższa kara"
5) Je N'avais Jamais prie "nigdy wcześniej się nie modliłeś"
6) Sans Lui "Bez niego"
7) Oh Moise "Oh Mojżesz"
8) Il est celui que je voulais "Ten, którego pragnęłam"
9) Celui Qui va "Który będzie"
10) Mais tu T'en vas "Lecz ty odchodzisz"
11) C'est ma voloute "Moja wola"
12) Laisse mon peuple s'en eller "Pozwól mojemu ludowi odejść"
13) A chacun son glaive " Każdy ma swój miecz"
14) L'inacceptable "niesprawiedliwe"
15) L-i-m-b-r-e "Wolnym"
16) Devant le mer "Przed morzem"
17) Mon Frere "Mój bracie"
18) Une Raison D'esperer " powód by mieć nadzieje"
19) Les dix commandements " Dziesięć przykazań"
Na bis piosenka L'envie D'aimer "Pragnienie miłości"
Ocena: Bardzo mi się podobał. Piosenki niesamowite z polskim tłumaczeniem jeszcze lepsze.
Wersja jest dostępna na YT z polskimi napisami czekam na wasze opinie.
Musical jest fenomenalny.
Daniel Levi idealnie nadaje się do roli Mojżesza, a słuchanie jego aksamitnego głosu to rozkosz dla ucha. Pozostali aktorzy też świetnie dobrani.
Moje ulubione piosenki to:
Le dilemme, A chacun son reve, La Peine Maximum, Je n'avais jamais prie, Sans lui, Mais tu t'en va, Mon frere.
Obecnie na swój kanał YT dodaje piosenki z musicali z tłumaczeniem.
Z musicalu Les dix commandements jest już przetłumaczona Mon Frere a będą pojawiać się kolejne :)
Kanał na YT:
https://www.youtube.com/channel/UCiDY_t9KjrmXJPqtR7vhpZw