Liberator

Under Siege
1992
6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 31554
5,8 18 krytyków
Liberator
powrót do forum filmu Liberator

Niegdyś w jakimś magazynie filmowym,bodaj "Cinema", był ogromny artykuł o komediach. W rubryce "niezamierzone komedie", czyli o filmach, które w założeniu nie miały być filmami, ale tak są odbierane pojawił się "Liberator". Nie do końca w to wierzyłem. Dopóki nie obejrzałem całości. To rzeczywiście jest komedi. Pytanie czy zamierzona czy nie? Śmieszne są czarne charaktery. Lee Jones jako "przestępca dekady". Ale nieustępuje mu groteskowy Busey. Cała reszta badguyów to też niezła menażeria. Ich zachowanie i brak profesjonalizmu. Śmieszne są sceny walk z szermierką na noże włącznie. Śmieszna jest postać kobieca w postaci biuściastej, landrynkowej Eriki Eleniak, która "wyskakuje" z tortu i od razu przyznaje się do gry w filmach erotycznych. Nawet Seagal stanowiący najsłabszy punkt filmu jest śmieszny. Śmieszne są jego superumiejetności i przedewszystkim wyraz twarzy. Inna sprawa, że rola kucharza Rybacka jest najlepszą w filmografii Seagala {trzeba docenić sutoironię i proste skojarzenie: kucharz musi dobrze posługiwać się nożem.
Jednak aby docenić ten film jako komedię trzeba go obejrzeć. W trakcie seansu będziemy czuć narastające poczucie znieciepliwienia i absudualności. Ale przez te opary absurdu dostrzeżemy ogromny potenciał komiczny. Nagle sami nie wiedzać kiedy zaczniemy być widzami nie durnego filmu akcji kopiującego "Szklaną pułapkę", ale bardzo udanej komedii. I to jest własnie prawdziwe oblicze tego filmu.

ProF_A_N_

A ja tam wolę się dobrze bawić...

Z dedykacją forju:

"...jest to film ambitny i zaangażowany społecznie. Akcja dzieje się w jakimś zrujnowanym pegieerze albo podupadającej stadninie koni (z wybiegami). On: samotny rolnik bez przyszłości, za to z traumatycznymi wspomnieniami z dzieciństwa. Ona: wiejska nauczycielka powoli tracąca młodość i ideały. Trudne wybory między hodowlą trzody, a gorącym, choć nieco spóźnionym uczuciem. Film czarno-biały. Długie sceny budujące napięcie. Szklanka. Twarz. Szklanka. Łyżeczka. Zamieszać. Kilka nagród zdobytych na przeglądach filmowych, m.in. w Bangladeszu i Zairze. Młody, obiecujący reżyser (40 l.): "nie chciałem kręcić kolejnej lektury, chciałem się spełnić artystycznie..."

...za grupą dyskusyjną pl.pregierz.

W końcu preferencje rzecz względna ;)

ocenił(a) film na 8
ProF_A_N_

Dobrze,że wspomniałeś "Szklaną Pułapke".To dopiero kawał dobrej komedii,Najlepszy był ten facet,co to go Willis powiesił,na łańcuchu,a którego,po raz drugi musiał zabić policjant,z nadwagą,ale celnym okiem.Aspekty absurdu i komiczności pojawiają się niemal w każdym amerykańskim filmie akcji,więc nie czepiaj się "Liberatora" W filmie "Ostatni skaut" Willis dostaje nożem,w kolano,a za chwile tańczy. (kolejny przykład)Tak,czy siak te oraz inne filmy mimo,że można im wiele zarzucić to klasyki kina akcji.Dlatego ta twoja analiza filmu "Under Siege" jest całkowicie bezcelowa.