PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36969}
6,7 324  oceny
6,7 10 1 324
Lili Marleen
powrót do forum filmu Lili Marleen

Wojna to nie tylko walka

użytkownik usunięty

Film traktuje o fenomenie tamtych czasów;o piosence,która zrobiła zawrotną karierę na wszystkich frontach II WŚ.Słuchali jej wszyscy-od Amerykanów po Rosjan.
Do posłuchania http://www.youtube.com/watch?v=-QBiBltfWEI

Ta okropna piosenka ciągle "za mną chodzi" odkąd obejrzałam film. Zawsze te najgorsze i najbardziej irytujące piosenki prześladują człowieka :D.

ocenił(a) film na 6
madz20

Czemu zaraz okropna. U mnie zawsze wywołuje uśmiech na twarzy :)

gowniarz_wyniosly

Najwidoczniej ta piosenka działa nie tylko na chłopców z frontu :).
Mnie się w tej piosence nic nie podoba - jest jak dziecięcy wierszyk - prosta, przesłodka i przaśna... I wpada w ucho by bez reszty dręczyć...

ocenił(a) film na 6
madz20

Mnie w niej bardziej mierzi skojarzenie z wojną. Choć chyba nie powinno, bo to jednak piosenka cywilna, a tekst powstał dużo wcześniej. Jednak też mi się kiedyś wkręciła do głowy i na swój sposób polubiłem tę katarynkową melodię. Powróciła do mnie jakiś czas po seansie "Procesu w Norymberdze" gdzie śpiewała ją Marlene Dietrich, więc zacząłem szukać przyczyn tego "swędzenia mózgu". I nawet nie zdawałem sobie sprawy, że dużo wcześniej słyszałem ją w "Undergroundzie" Kusturicy - wtedy jakoś nie zwróciłem na nią uwagi.

gowniarz_wyniosly

Uprzejmie dziękuję za wygrzebanie tematu - od samego rana mnie prześladuje ta "katarynkowa melodia" :-/.

Ta piosenka była w "Underground"? Nie zwróciłam na nią uwagi - może dlatego, że widziałam film Kusturicy wcześniej niż "Lili Marleen", który do reszty obrzydził mi tę piosenkę.

ocenił(a) film na 6
madz20

Przepraszam jeśli popsułem Ci dzień. To na pewno nie było moim zamiarem.
A z weselszych stron tej piosenki, rozbawiło mnie jej wykorzystanie w "Tajemnicach Organizmu" Makavejeva - pojawia się tylko melodia, ale kontekst jest wymowny i groteskowy ;)

gowniarz_wyniosly

Nie ma za co - mnie ta sytuacja na swój sposób bawi, bo ta piosenka "włącza" się w mojej głowie w najbardziej nieoczywistych momentach :) - dobrze, że tylko ja ją słyszę.