PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36174}
7,7 12 tys. ocen
7,7 10 1 11519
6,4 12 krytyków
Lilja 4-ever
powrót do forum filmu Lilja 4-ever

czy moze mi ktos opowiedzieć jak konczy sie film..?? Nie mogłam go obejrzeć do konca z powodów technicznych... Skonczyłam ogladać na momencie kiedy Lilja ''buduje'' sobie chatke w mieszkaniu w Szwecji i "przychodz"i do niej jej przyjaciel ktorego zostawial w Rosji...

PROSZĘ O OPOWIEDZENIE CIAGU DALSZEGO.....
Dziekuję...

_Jacinda_

W skrócie można powiedzieć, że Lilya najpewniej umiera, bo zdecydowała się skoczyć. Jeśli chcesz wiedzieć ze szczegółami, co się działo, to zapraszam do przeczytania poniższego tekstu.

Volodya daje wtedy Lilyi prezent z okazji Bożego Narodzenia – cały świat. Ma to wymiar nadnaturalny, ponieważ Volodya objawia się Lilyi jako anioł, razem siedzą na dachu bloku, w którym Lilya mieszka w Szwecji. Dziewczyna chce popełnić samobójstwo, ale chłopak mówi jej, żeby tego nie robiła – jej czas jeszcze nie nadszedł. On popełnił samobójstwo, ale chociaż w niebie jest fajnie, to żałuje, że to zrobił. Volodya mówi jej, że jeśli ona teraz się podda i popełni samobójstwo, to przegra, w wygrają ci, którzy dawniej pluli na nią, kiedy ta dziergała w Rosji na ławce słowa „ЛИЛ&# 1071; 4-EVER”. Lilya budzi się po tym w swoim mieszkaniu i nadal „pracuje”, ale powoli zaczyna mieć tego dosyć – robi wszystko, żeby stać się mniej atrakcyjną (obcina sobie włosy itd.), ostatecznie ucieka z auta Witka. Ten oczywiście dogrania ją po paru metrach i bije, po czym odprowadza do domu. Rano Lilyę budzi Volodya, który mówi jej, że drzwi mieszkania są otwarte, bo Witek zapomniał je zamknąć. Resztę już znasz – powtarza się sekwencja z początku filmu: muzyka Rammsteinu, Lilya biegnie niewiadomo gdzie itd. Staje na barierce mostu, podbiega do niej Volodya – prosi, żeby nie skakała, ale ta go nie słucha. Prawdopodobnie umiera, bo po chwili pojawiają się sceny z „poprawionego” życia Lilyi – posłuchała Volodyi i „wystawiła” Andreia, pozostając w Rosji.

ocenił(a) film na 8
Pottero

Dziekuje Ci Pottero....

żałuje ze nie obejrzałam do końca...:((

a co do tego : "bo po chwili pojawiają się sceny z „poprawionego” życia Lilyi – posłuchała Volodyi i „wystawiła” Andreia, pozostając w Rosji"

to niebardzo rozumiem..Tzn. że jest pokazane to jakby było gdyby go posłuchała i nie skoczyła..? Taki inny ''scenariusz'' wydarzeń..??

_Jacinda_

Tak, o to chodzi. Taka optymistyczna wersja, co by się stało, gdyby posłuchała Volodyi.

użytkownik usunięty
Pottero

Wiem ze pozno odpowiadam i moze juz tego nie przeczytasz, ale to nie tak bylo!
Nie ze bylo pokazane, co by bylo gdyby nie skoczyla, tylko gdyby posluchala Volodyi na samym poczatku i wogole nie pojechala do Szwecji. Jest pokazane jak skacze, pozniej jedzie w karetce a Volodyi jest tam z nią. I pozniej Lilja poprawia swoje błędy, tzn bawi sie z nim pilka, pyta go nawet czy moze go dotknac i czy jest prawdziwy. Potem zbiega na dol do czerwonego samochodu tak jak w dzien wyjazdu i mowi temu chlopakowi, ze nie jedzie z nim, bo w zimie nie zbiera sie warzyw i ze nie jest idiotką. Nastepnie wraca po schodach i pomaga dozorczyni zbierac ziemniaki, co jej wczesniej wypadly. Na koniec oboje - Lilja i Volodyi - grają w koszykowkę na dachu tego budynku, w ktorym Lilja byla więziona. I oboje mają biale skrzydelka :)

ocenił(a) film na 10

Ta sytuacja "odmieniona na lepsze" dzieje się po jej śmierci.
Nie jest prawdziwa, tylko opowiada co by było gdyby postąpiła inaczej.