Najpierw mamy obejrzeć tę część to logiczne potem nie
Lilo i stich 2 - Mały feler sticha tylko
Stich Misja?
potem Leroy i sticha
a gdzie serial?
Jako że niedawno złapałem stitchomanię (bez obaw. Niedługo przejdzie), odkopałem twój roczny temat z zamiarem odpowiedzenia na pytanie, na które odpowiedź zapewne już znasz ;).
Więc tak... Na wieśniacki rozum chronologia idzie tak:
Lilo i Stitch
Lilo i Stitch 2 - Mały feler Stitcha
Stitch: Misja!
Lilo i Stitch - Serial
Leroy i Stitch
Jednak dalej zaczynają się schody...
Są argumenty za i przeciw. Ja zwróciłbym uwagę, że w filmie "Lilo i Stitch 2 - Mały feler Stitcha" Lilo i Stitch korzystają ze schodów, by dostać się do swojego pokoju, gdzie śpią na piętrowym łóżku. W "Stitch: Misja!", jak i serialu, Lio i Stitch korzystają z nowoczesnej windy (zapewne zaprojektowanej przez Jambe), a piętrowe łóżko trafiło do Jamby i Pleakleya. Tak więc zapewne między drugą częścią a "Misją" doszło do przemeblowania.
Jest oczywiście kwestia statku kosmicznego Jamby, który na końcu drugiej części został rozbity, a w "Misji" jak i serialu ma się dobrze. Oczywiście, nic nie stało na przeszkodzie żeby genialnie zły naukowiec go odbudował. Poza tym można zwrócić uwagę na poduszkowiec, obecny na samym końcu pierwszego filmu, jak i drugiego, który jednak doczekał się zupełnej absencji w "Misji" jak i serialu.
Na koniec pozostaje kanoniczność. "Stitch: Misja!" jest pilotem do serialu, a "Leroy i Stitch" jest jego epilogiem. "Lilo i Stitch" oraz "Lilo i Stitch 2 - Mały feler Stitcha" to historie niezależne. Dodajmy jeszcze fakt, że "Lilo i Stitch 2 - Mały feler Stitcha" powstał po "Stitch: Misja!". Jak to jednak jest z kanonicznością w Disney'u? Nie wiem. Nie wiem też, czy autorzy jakkolwiek się na te tematy wypowiedzieli i wyłączyli któreś z tych dzieł z kanonu. Jedyne co wiem, to że nigdy nie wyłączyli z kanonu anime, a to trochę boli...