PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=229099}

Londyńczyk

Outlanders
2007
5,8 692  oceny
5,8 10 1 692
Londyńczyk
powrót do forum filmu Londyńczyk

Pytanie

ocenił(a) film na 5

Możecie mi powiedzieć dlaczego ci Adam i Jan rozmawiają między sobą po angielsku ?
Mam trochę doświadczenia z kinem, ale na to pytanie odpowiedzieć nie umiem.
Teraz pewnie powiecie, że to angielski film dlatego, ale mnie to guzik obchodzi,
dlaczego Polacy oglądają angielskie filmy z napisami, a Anglicy nie mogą z polskimi ?
Czyżby Jan zapomniał swego języka ? Nie wydaje mi się...

Retexid

W Slumdogu przecież tez nie rozmawiali po hindusku, Sopranosi nie gadali po włosku itd....

Retexid

Z tego samego powodu co w niektorych amerykanskich produkcjach wojennych Niemcy rowniez mowia po angielsku :) Odpowiedz zawarles w swoim pytaniu.

ocenił(a) film na 5
Retexid

tylko że w tym filmie polaków grali Polacy, a w np. w filmach wojennych Niemców grali Amerykanie,
w Pianiście główną rolę grał Amerykanin, Adrien Brody.

ocenił(a) film na 6
Retexid

Jan na początku filmu powiedział do Adama coś w stylu "jesteś w Anglii, gadaj do mnie po angielsku." abusrd..

ocenił(a) film na 6
Retexid

już wcześniej ktoś na to zwrócił uwagę http://www.filmweb.pl/film/Londy%C5%84czyk-2007-229099/discussion/5+10...+nieste ty,1516009

Retexid

w kilku scenach rozmawiają po polsku

ocenił(a) film na 7
Retexid

to taka przerzutka na holywood ;]

Retexid

Bo Polska zostala sprzedana...

J_C_WELLS

..a duma złamana (jednak stało się to właściwie tysiąc lat temu, a nie jak niektórzy sądzą dopiero w zeszłym wieku).

ocenił(a) film na 2
Retexid

To jest taki sam debilizm (podobny) jak w Młodych Wilkach laska z Anglii (chyba) na molo mówi do naszych bohaterów po angielsku, ci odpowiadają po polsku i bez tłumacza wszyscy się rozumieją. Może dlatego że to film angielski i chcieli pokazać jak szybko Polacy stają się bardziej brytyjscy od Brytyjczyków. Film dla mnie to chała.