jak dla mnie film rewelacyjny, akcja toczy się przez cały film i nie mówię tu o ciągłej strzelaninie. Początkowo trochę nudny ale wciągający. Mnie się podobał mimo braku realizmu- szczególnie scena po napadzie na bank, oraz na łodzi. Rozumiem jakieś drobne pominięcia z rzeczywistością ale tutaj są za bardzo zauważalne. Mimo to polecam
7/10- z przymrużeniem oka na brak realizmu.
wolę angielski brak realizmu niż amerykański realizm (w którym i tak nie ma realizmu)
Też oceniłem na 8 z tym, że nie zgadzam się z brakiem realizmu w filmie. To, że sceny pościgu i strzelaniny nie sa tak kiczowe jak nas do tego przyzwyczaiły pseudoprodukcje made in USA, nie oznacza braku realizmu. Mieszkam w UK i lubię lokalne kino, a Sweeney na tle innych produkcji wypada rewelayjnie. Mocne, brutalne kino, twarde i dosadne. Co najwazniejsze pokazuje prawdziwe życie.
Wiesz jeśli stoi się za cienkim filarem łodzi i ktoś strzela-widać ślady na białej "ściance"(nie znam fachowej nazwy-)na wysokości głowy, lub zbiega z łodzi i strzały padają aktorowi prosto w nogi i nic się mu nie dzieje to jest to dla mnie scena bardzo nierealistyczna. Film mimo tego bardzo mi się podobał dlatego oceniłam go dość wysoko.