Po filmie, w którym główną rolę gra Chuck, oczywiście nie spodziewałem się zbyt wysokiego poziomu, ale i tak ten film mnie rozczarował. Chciałem sobie obejrzeć solidną „napieprzankę”, pościgi, strzelaniny, zwroty akcji itd., a tu nic: nuda, nuda, nuda i dopiero pod koniec trochę się dzieje, co nie znaczy wcale, że dzieje się dobrze (dla widza). Akcja rozwija się bardzo powoli (niczym napisy początkowe), co dla filmu akcji, a tym bardziej dla filmu akcji klasy C, jest grzechem śmiertelnym. Naprawdę trzeba się solidnie namęczyć, żeby przetrwać pierwsze 40-45 minut – mniej cierpliwi na pewno tej pierwszej części nie zdołaliby przebrnąć. Drugie 45 minut to skrótowo pokazane śledztwo (zresztą bardzo wyrafinowane) i zemsta Chucka. Tutaj już coś niecoś się dzieje, jest trochę pościgów, trochę nawalanki, ale te sceny walki są jakieś mdłe, wszystko to wygląda mało wiarygodnie. O poziomie aktorskim nie będę się rozpisywał, bo każdy, kto zna Chucka, wie, na ile go stać. Śmieszne były też wstawki narratora, które miały chyba wnieść do tej pustej i mętnej opowieści trochę refleksji. Wiedziałem, że to będzie gniot, ale spodziewałem się gniota na nieco wyższym poziomie. I jeszcze śmiertelna nuda, wiejąca z ekranu, kompletnie ten film pogrąża. Ci, którzy lubią się męczyć czy wręcz zadawać sobie ból, powinni ten film zobaczyć (i chyba tylko oni). 3/10.
To może kiedyś obejrzę ,teraz jestem pochłonięty zaliczaniem klasyki kina z lat 1935 -1995 ;D W szczególności lata 40-50-60 .
Znalazłem ciekawą informacje na stronie internetowej : ,,gerardbutlerglas ,,że ,,Angel has Fallen ,, będzie miał R -kę .Tylko czy to prawda ? Skoro jeszcze oficjalnie nie przyznali kategorii wiekowej temu filmowi ? Chyba że tą stronę internetową prowadzi sam Gerard Butler i wie jaką kategorie wiekową dostanie ten film ;D W końcu sam grał w tym filmie i jest producentem xD http://gerardbutlergals.com/content/films/angel-has-fallen-2019/
,,Angel has fallen ,, dostał oficjalnie R -kę .Zaje*bi*ście ;D Pytanie tylko jak dobry to będzie film ? Czy bliżej mu będzie do ,,Olimp w ogniu ,, czy ,,Londyn w ogniu ,, A czytałeś to : http://naekranie.pl/aktualnosci/szybcy-i-wsciekli-hobbs-i-shaw-statham-o-cenzurz e-filmu-jakie-beda-sceny-walk-1563276577
Ja również czekam mocno w tym roku na kolejną cześć przygód niezawodnego ochroniarza Białego Domu czyli Mike Banninga .Ma pojawić się w sierpniu w kinach pod tytułem ,,Anioł w ogniu ,, Na razie nic nie wiadomo o tej produkcji ,kompletna cisza .Tylko kiedyś Gerard Butler przechwał się w mediach że 3 cześć przygód Banninga będzie tak dobra jak ostatni ,,Logan ,, z Jackmanem .Będą się na tym filmie wzorować .Ale czy to prawda ? Wierzyć tym pogłoskom .W sieci tylko znalazłem taki krótki filmik z planu : http://www.youtube.com/watch?v=1BMVAyeUvBM
Podobno ,,Olimp w ogniu ,, w 2013 roku zarobił na całym świecie 166 mln dolarów , to tyle samo co sama ,,Szklana Pułapka ,, w samych tylko Stanach w 1988 roku ,a jeszcze dochodzi do tego zagranica :) Oczywiście po przeliczeniu inflacji ,a chyba 166 mln to było dużo kasy w 1988 roku ,choć oficjalnie to 80 mln .
Die Hard - budżet 28 mln bez reklam - USA 83 mln...Reszta świata 57 mln
Olimp........budżet 70 mln bez reklam - USA 98mln....Reszta świata 71 mln
Witam kolegę w nowym Roku :) Dawno nie gadaliśmy :D Mam takie pytanie do ciebie ? Najlepsze horrory i thillery z Ery VHS to jakie byś mi polecił ? Te najsłyniejsze ,najbardziej legendarne filmy typu ,,Egzorcysta ,, ,,Omen ,, ,,Halloween ,, ,,Koszmar z Ulicy Wiążów ,, ,,Coś ,, ,,Mucha ,, ,,Piątek 13 ,, ,,Herllasier ,, ,,Candyman ,, itd to już widziałem .Chodzi o filmy mniej znane ,zapomniane ale w epoce VHS będące perełkami np ,,Mgła ,, Książę ciemności ,, Noc pełżaczy ,, ,,Christine ,, ,,Martwica Mózgu ,, ,,Reanimator ,, itd Podobno dobre horrory robili również Kanadyjczycy i Włosi itd Co byś mi powiedział ,dorzucił do tego tematu ,do tego wspaniałego gatunku filmowego :D
WŁOSKIE:
Argento:
Deep Red 1975
Suspiria 1977
Inferno 1980
Tenebre 1982
Phenomena 1985
Opera 1987
Mario Bava:
The mask of satan 1960
Black Sabbath 1963
Kill, Baby, Kill! 1966
Lucio Fulci:
Zombi 2 1979 - (polski tytuł - Zombie pożeracze mięsa)
The Beyond 1981 - (polski tytuł - Hotel siedmiu bram)
House with Laughing windows 1976
Beyond the darkness 1979
Demons 1985
Deliria 1987
HISZPAŃSKIE:
Angustia 1987 (Aka Angulsh...polski tytuł - Udręka)
Tesis 1996
AZJATYCKIE:
Ju-on Grudge 2002
Shutter 2004
Angst 1983 - Niemcy
Spoorloos 1988 - Holandia
Funny games 1997 - Austria
ANGLOJĘZYCZNE:
The Shuttered Room 1967
Rosemary's Baby 1968
Night of the living dead 1968
Twins of Evil 1971
Don't Look now 1973
The Legend of Hell House 1973
Black Christmas 1974
Texas Chainsaw massacre 1974
Alice Sweet Alice 1976
House of Mortal Sin 1976
Carrie 1976
Sentinel 1977
Kingdom of Spiders 1977
Magic 1978
Dawn of dead 1978
Invasion of the Body Snatchers 1978
Salem's lot 1979
The Amityville Horror 1979
Alligator 1980
Shining 1980
Dressed to Kill 1980
Maniac 1980
the Changeling 1980
Possession 1981
My Bloody Valentine 1981
The Burning 1981
Just Before Dawn 1981
Happy Birthday To Me 1981
Howling 1981
Dead & Buried 1981
Funhouse 1981
Poltergeist 1982
Sleepaway Camp 1983
The Company of Wolves 1984
Poison for the Fairies 1984
The Return of the living dead 1985 - z humorem
Fright night 1985 - z humorem
Re-Animator 1985 - z humorem
April Fool's Day 1986
Critters 1986 - z humorem
From Beyond 1986
Henry Portrait Of A Serial Killer 1986
Gothic 1986
Near dark 1987
Lost boys 1987 - z humorem
The Lair of the White Worm 1988
Night of the Demons 1988
Blob 1988
Maniac cop 1988
Pumpkinhead 1988
Serpent and rainbow 1988
Pin 1988
Arachnophobia 1990 - z humorem
People Under the Stairs 1991
Braindead 1992 - z humorem
In the Mouth of Madness 1994
Storm of Century 1999
Ty chyba każdy film z każdego gatunku widziałeś , większość obejrzałeś w Erze VHS czy dopiero w 21 wieku ,gdy technologia i net dały nam łatwy dostęp do tego kina ,no i mnóstwo informacji z neta .
Za czasów VHS 1988-1996 ok 2 tysiące.
Ale to były filmy przypadkowe z bazarów lub
ewentualnie z wypożyczalni.
W okresie 1996-2000 mało oglądałem filmów.
Większość filmów obejrzałem między 2001-2011.
Wtedy dopiero zaczynałem poznawać co znaczy dobre kino.
Powiedzmy blisko 5500 filmów w tym czasie.
W tym okresie ok 4500 pozycji to kino ambitne,
a zaledwie 1000 bardziej rozrywkowe.
2012-2017 pewnie z 500 filmów też się uzbierało.
Ale zacząłem oglądać też wysoko cenione seriale.
Listę filmów, które chcę oglądać stworzyłem w 2001 roku na postawie :
-list najlepszych filmów w historii
-list najlepszych filmów w danym gatunku
-list najlepszych filmów w danej dekadzie
-list najlepszych filmów w danym państwie
-list filmów oskarowych/nominowanych do oskara
-list filmów ze złotymi globami/nominacja do złotych globów
-listy filmów z wysoką oceną na imdb, metacritic, rotten
-a potem wymiana z największymi koneserami w Polsce
Niektórzy mają 10-20 tysięcy filmów i samo ambitne kino.
Powiem tak. W każdym gatunku zdarzają się dobre filmy więc jestem otwarty na wszystkie gatunki.
W okresie, kiedy oglądałem same ambitne kino jeden za drugim to wręcz po 20 takich filmach musiałem też włączyć film rozrywkowy głupszy, by odpocząć :)
No ja dopiero za tak tzw dobre kino wziąłem się do oglądania tak po 2006 roku ,od tego momentu tak powoli wałkuje i zaliczam różne klasyki gatunku , a twoja lista obejrzanych filmów oraz ogromna wiedza na dany gatunek filmowy jest na prawdę imponująca .Aż chcę się tobie dorównać czy zbliżyć do danego poziomu jeśli chodzi o kinematografię :D
Cześć Kolego :) Ostatnio oglądam te Horrory co mi poleciłeś na tej liście i muszę powiedzieć że jestem w pełni usatysfakcjonowany i zadowolony z tych filmów .Doskonały wybór ,o to mi chodziło ,filmy mniej znane ,zapomniane ale nadal doskonałe ,trzymające wysoki ,solidny poziom ,miła przyjemna rozrywka .Jak dotąd obejrzałem : ,,W przebraniu mordercy ,, , ,,Maniak ,, ,,Upiorne Urodziny ,, ,,Podpalenie ,, ,,Prima aprillis ,, ,,Zabójca Rosemary ,, ,,Blisko ciemności ,, ,,Reanimator ,, itd Najbardziej spodobały mi się z tych filmów : ,,W przebraniu mordercy 1980 , ,,Upiorne Urodziny 1981 ,, ,,Zabójca Rosemary 1981 ,, i ,,Blisko ciemności 1987 ,, Z kolei Horror ,,Prima Aprillis ,, jest mniej brutalny ,ostry ale finał filmu po prostu zwala z nóg ,takiego Horroru jeszcze nie było :D Najsłabiej z tych filmów wypada na razie u mnie ,,Podpalenie ,, z 1981 roku -taka słabsza ,tańsza podróba ,,Piątku 13 ,, ale klimat i ostra siekanka była wiec jest dobrze .
To fajnie, że podobają się Tobie. Polecam nadal kontynuować oglądanie reszty pozycji z tej listy.
Kino grozy było najlepsze w latach 70' i 80'
Raz, że właśnie wtedy powstało najwięcej wysoko cenionych horrorów jak Egzorcysta, Omen, Lśnienie, Halloween, Obcy, Coś, Teksańska masakra piłą łańcuchową itd.
Dwa brali się za kino grozy zdolni reżyserzy jak Argento,
Craven, Carpenter, Hooper, Cronenberg, a nawet sam Kubrick nakręcił właśnie Lśnienie.
Trzy kino grozy tych dwóch dekad nawet jak nie miało zbyt dobrego scenariusza, aktorstwa czy dialogów to broniło się często klimatem i atmosferą oraz świeżymi pomysłami.
Horrory z lat 90' czy XXI wieku straszyły prostszymi środkami.
Właściwie tylko te najlepsze mają cokolwiek do zaoferowania.
Ale także w tych czasach zdarza się, że pojawi się dobry lub przynajmniej przyzwoity horror np:
Sinister 2012, Obecność 2013, Coś za mną chodzi 2014,
Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii 2015, Uciekaj! 2017.
W 2018 zapowiadają się ciekawie też
Dziedzictwo. Hereditary, Halloween, Suspiria.
Jeśli chodzi o nowe Halloween to ma znów grać w filmie Jamie Lee Curtis i film ma być bezpośrednią kontynuacją Halloween 1978 i ignorować części 2-8. Film ma mieć bardzo podobny styl operowania kamerą jak w oryginale.
To dziwne, bo akcja Halloween II 1981 działa się tej samej nocy co jedynka, a oni to ignorują, bo nie mają innego pomysłu na sequel.
Jamie Lee Curtis wystąpiła w 1,2,7,8, a co było sporym zaskoczeniem w 4 i 5 nie grała i wyszło, że zostawiła tam małą córeczkę, która grała pierwsze skrzypce, a potem nagle w 7 pojawiła się.
Nowa Suspiria to oczywiście remake filmu Argento z 1977, który dałem ci na liście. Ciężko będzie odtworzyć tamten klimat, bo to była uczta audiowizualna. Takie były filmy wczesnego Argento. Jego najlepszy film to "Deep Red" 1975
Co do Podpalenie to wcale tak nisko widownia filmu nie ocenia w stosunku do serii Piątek 13.
Podpalenie 1981 - imdb 6,5
Piątek 13 1980 - imdb 6,5
Piątek 13 II 1981 - imdb 6,1
Piątek 13 III 1982 - imdb 5,7
Piątek 13 IV 1984 - imdb 6,0
Piątek 13 V 1985 - imdb 4,8
Piątek 13 VI 1986 - imdb 5,9
Piątek 13 VII 1988 - imdb 5,3
Piątek 13 VIII 1989 - imdb 4,6
Piątek 13 remake 2009 - imdb 5,6
Szału nie robi. Te oceny wręcz są słabe tej serii na tle wysoko cenionego kina grozy z ocenami imdb na poziomie 7,0 do 8,2 :)
Wczoraj widziałem ,,Bractwo strażników ciemności ,, z 1977 roku co mi polecałeś i na prawdę bardzo mi się podobał ,solidny horror o tematyce satanistycznej :) Chce jeszcze obejrzeć ,,The Amityville Horror 2 ,, z 1982 -ponoć fajny .I jeszcze ,,Srebrną Kulę ,, z Gary Busey .
Tu jeszcze jest fajna lista Horrorów z Lat 80 :D http://www.filmweb.pl/user/de_Franco/blog/566595
Obejrzę ,obejrzę na pewno te wszystkie filmy co mi polecałeś i wszystko się zgadza co napisałeś .Właśnie zauważyłem że te Horrory jakie by one nie były to przede wszystkim one się wyróżniają od siebie ,czy to klimatem ,atmosferą lub ciekawymi pomysłami .Jeszcze pogadamy o filmach i kinie grozy ale za tydzień ,bo teraz wyjeżdzam na wakacje .A na nowe ,,Halloween ,, to chce iść do kina -mam nadzieje że film będzie naprawdę dobry a może nawet znakomity ,oby się do niego przyłożyli ;D